Röviden: Casio Exilim EX-FC100 teszt

0

Felépítés

A Sony még 2007-ben kezdte el ultranagy sebességű szenzorának piacra juttatását, melynek felhasználásával a Casio négy gépet is elkészített. Igaz, az F1 más szenzort alkalmaz, mint az FC100, de a lényeg azonos: ultragyors sorozatfelvétel nagy felbontással, valamint ultragyors képfrissítésű videók készítése, akár 1000 kép/mp frissítéssel.
Jelenleg tehát már bridge, ultrazoom és ultrakompakt gépeket is kínál a Casio a fenti szolgáltatásokkal. A helyzet azért is érdekes, mert a Casion kívül más még nem ugrott fejest ebbe a kategóriába. A Sony a DSC-HX1-be nem építette be az ultragyors frissítésű videókészítés lehetőségét. Így aki ultranagy sebességű videókat is szeretne készíteni, annak az elérhető árú kategóriában nincs más lehetősége.

Képérzékelő

A Casio Exilim EX-FC100-ba 10 Mpixeles, 1/2,3″ típusú CMOS képérzékelő került, ebből a gép 9 milliót használ fel a képelkotáshoz. A legnagyobb felbontású állóképek 3456×2592 pixelesek. A készíthető képek oldalaránya alapesetben 4:3, de nagy felbontásnál választhatunk 3:2 vagy 16:9-es formátumot is.

A képeket csak JPEG tömörítéssel menthetjük el, ebből háromféle tömörítési fok áll rendelkezésünkre.

Az érzékenységet ISO100 és ISO1600 közé állíthatjuk, természetesen van lehetőség automatikus érzékenység választásra is.

Optika

Az ultrakompakt modellek általában nem a nagy zoomátfogásukkal csillognak. Itt főként a kis méret és a kis tömeg a fontos. Ennek ellenére a Casio Exilim EX-FC100-ba egy 5×-ös zoomoptika került, amely átlag feletti átfogást nyújt. Igaz, a kezdő 37 mm-nek megfelelő gyújtótávolság viszonylag gyenge nagylátószöget ad, de általános célra megfelelő lesz. Teljes tele állásban 185 mm-nek megfelelő gyújtótávolságot használhatunk.
A fényerő f/3,6-4,5, amely összességében átlagos. Ha részleteiben nézzük, akkor nagylátószögnél kicsit gyengébb mint az átlag, telében viszont kicsit jobb.

Az objektív 9 lencsetagból áll, melyet 7 csoportba rendeztek, ezek közé egy aszférikus tagot is építettek a torzítások csökkentése érdekében.
A 6,42-32,1 mm gyújtótávolságú optika az alkalmazott 1/2,3″ típusú szenzorral olyan látószöget eredményez, mint egy 37-185 mm-es kisfilmes gép.
Az objektíven belül nincs valódi rekesz, csak ND szűrő, így a gép csak két F érték közül tud választani.

A frontlencsét kikapcsoláskor automatikusan elzáródó két lamella védi a külső behatásoktól. Lejátszás módba kapcsolva 10 mp idő elteltével a gép automatikusan visszahúzza az objektívet. Egy-két kép részletesebb megtekintése esetén felesleges energiapocsékolás az optika mozgatása, de ha hosszabb képnézegetést terveztünk, akkor jó szolgálatot tesz az objektív ilyen jellegű védelme.
Az objektív elé szűrő és előtétlencse nem tehető.

A Casio Exilim EX-FC100 makró módban, nagylátószögű állásban 2 centiméteres munkatávolsággal használható. Ekkor 36 mm széles területtel tölthető ki a teljes képfelület. Ez átlag feletti makróképességet jelent, igaz, a sarkok ilyenkor elég homályosak lesznek, de természetben lévő makrózásnál ez nem okoz gondot.
Ha fontos a kis torzítás és a homogén képminőség, használhatjuk a zoomot.
Tele állásban 50 centiméterről fotózhatunk, a nagyítás ilyenkor már nem olyan jó, a teljes képet 113 mm szélességű terület tel tölthetjük ki.
Köztes zoomállásnál, kb. 60 mm-nek megfelelő gyújtótávolságnál még egész jó nagyításunk van, ilyenkor 57 mm széles területtel tölhető ki a kép, a munkatávolság ilyenkor 7 centiméter. Még ez is jó nagyítás, s ilyenkor tényleg jelentéktelen a gemoetriai torzítás, az egyenes vonalak a kép szélein is alig-alig görbülnek.

37 mm-nek megfelelő gyújtótávolság
lefedett terület: 36 mm

185 mm-nek megfelelő gyújtótávolság
lefedett terület: 113 mm

60 mm-nek megfelelő gyújtótávolság
lefedett terület: 57 mm

Ergonómia

A kis ultrakompakt fényképezőgép fogása viszonylag kényelmes. Markolatot a gép elején még csak valamiféle kiemelkedés sem pótol, emiatt néha bizonytalannak érezhetjük a gép tartását. Főleg akkor, ha ezt nedves kézzel tesszük. Hüvelykujjunkat sem támaszthatjuk meg jól a hátlapon, más gyártóknál bevett szokás ellenére itt nem található támaszték, maximum a videófelvétel üzemmódját váltó kapcsolót használhatjuk erre a célra.
Az Exilim EX-FC100-hoz csuklópántot is adnak, melyet érdemes is használni. Ennek mérete talán nem lett a legjobb, már kcisit átlag alatti férfikéznél is rövidnek bizonyulhat, így fotózás előtt a vastagabb csuklójú és nagyobb tenyerű uraknak előbb le kell fűzni kezükről a gépet.

Kezelőszervekből nincs túlzottan sok a gépen, fent a bekapcsoló és exponáló gombokon kívül a 30 kép/mp-es sorozat kiválasztó és a lassított nézet gombja található. Hátul a videófelvétel indító és leállító gombja, a videóüzemmód kapcsolója, a lejátszás és fényképezés mód gombok, négyirányú navigáló nyilak, valamint menü és bestshot témamód gombok foglalnak helyet. Ezzel szinte be is telt a gép hátulja, a maradék helyet az LCD foglalja el.

A négyirányú navigáló gombhoz felvétel módban előre hozzárendelték az LCD nézet változtatás és a vakumód kiválasztását, a jobbra-belra irányhoz pedig mi magunk választhatunk egy nekünk tetsző funkciót (lásd menürendszer).

LCD

A fényképezőgép hátlapjára 2,7″ képátlójú, 230.400 szubpixeles LCD került. A kijelző nagy betekintési szögű, így szinte bárhonnan nézve jól látható képet kapunk. Kivétel ezalól a sarkok irányából történő, lapos szögű betekintés.

A megjelenített kép erős napsütésben is jól látható, mivel a háttérvilágítás két lépésben erősíthető, s a legerősebb fokozat komoly fényerővel rendelkezik. Emellett két automatikus üzemmód is rendelkezésre áll, amely a környezeti fényviszonyok függvényében állítja be az LCD háttérvilágítását.

Fotózáskor a kijelző jobb oldalán láthatjuk a gép által választott rekesz és zársebesség párost.
A kompozíció megkönnyítésére segédrács is varázsolható a kijelzőre, emellett élő hisztogram és lejátszás módú hisztogram is kérhető. Sajnos a kiégett ill. bebukott részeket sem felvételkor, sem lejátszás módban nem lehet kiemelni.

Lejátszáskor maximum 8×-os nagyítás érhető el, amely az élesség ellenőrzésére bőven alkalmas, igaz, az 5,3×-os nagyítás a kijelző felbontásával jobban arányban van, így a fókusz ellenőrzésére ez a legjobb választás. Nagyított nézetben arra is van lehetőség, hogy a nagyítás megtartása mellett lapozzunk a képek között (set gomb, majd jobbra/balra). Ez a hasonló témájú képek fókuszellenőrzését könnyíti meg.

Élességállítás

Az automatikus élességállítás négyféle üzemmódban működhet: szpot, szabadon mozgatható terület, követés vagy arcfelismerő. Az első módban mindenképpen a kép közepére fókuszál a fényképezőgép, második esetben beállíthatjuk, hogy a kép mely részén történjen az élességállítás, a harmadik módban a kép közepére állít élességet a gép, majd az újrakomponálás során megpróbálja követni a fókusz tárgyát, és az esetleges elmozdítások során újra és újra fókuszálni fog. Az újrakomponálást ilyenkor viszonylag lassan kell végeznünk, hogy a gép követni tudja a céltárgyat. A kiválasztható 8772 fókuszpont 129×68-as mátrixban helyezkedik el.

Ha az automatikus élességállításhoz nincs elegendő fény, a fényképezőgép LED-es AF segédfénye aktiválódik, amely narancs színnel világítja meg a témát.

Az élességet kézzel is beállíthatjuk, ezt a módot is a fókuszlehetőségek közül kell kiválasztanunk. A kézi élességállítást ilyenkor a hátlapon lévő négyirányú navigálógombbal végezhetjük el. Ennek során a kijelzőn hozzávetőleges távolságskálát, és a kép közepének 8×-os, digitális nagyítását láthatjuk.

Vaku

A Casio Exilim EX-FC100 beépített vakut kapott. A vaku rendelkezésre álló üzemmódjai a következők: automatikus, derítés, vörösszem hatás csökkentés, vakutiltás. Ha a vörösszem csökkentő vakumód ellenére vörös szem alakul ki, akkor ezt már csak a számítógépen tudjuk eltávolítani, a gép ugyanis ilyen szolgáltatást nem kínál. Pedig ez ma már nem egy különleges extra a hasonló gépekben, sőt a többi ultrakompakt Casio gépből sem hiányzik.

A vaku teljesítményét ±2 érték tartományban módosíthatjuk, melyet a menüben kell megadnunk. A vaku feltöltése viszonylag gyors, derítésnél 2-3 mp, míg teljes kisütésnél 5-6 mp-nek kell eltelnie a feltöltésig.

A fényképezőgépre külső vaku nem tehető.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A műanyagból készült állványmenetet az optikai tengely vetületétől kb. 1,5 cm-re helyezték el, nagyjából a gép súlypontja alá. Állványra helyezett fényképezőgépnél sem az akkumulátort, sem a memóriakártyát nem tudjuk cserélni. További kellemetlenség, hogy bizonyos állványtalapaknál a gép túl rövid állványmenete miatt valamiféle alátétet kell majd használni.

A Casio Exilim EX-FC100 egyetlen csatlakozóját a fényképezőgép jobb oldalán találjuk egy műanyag lap mögött. E kombinált aljzatba illeszthetjük az USB vagy az AV kábelt.

A fotókat és a videókat a gép belső, 32 MB-os memóriájába, vagy külön megvásárolható SD/SDHC memóriakártyára menthetjük. A kártyafoglalat az akkumulátorfedlap alatt található, az ajtó nyitását nem figyeli a fényképezőgép, nyitott fedlappal is tovább működhet a gép (ez az ajtó véletlen letörése esetén lehet fontos, mert így a masina továbbhasználható marad).

A gép áramellátását NP-40 jelű, 3,7V névleges feszültségű, 1300 mAh töltéstároló képességű Lítium-ion akkumulátor szolgálja. Az akku töltését külső töltőben végezhetjük. A fényképezőgép az akkumulátor töltöttségét 3 szegmensű ábrán mutatja, valamint a kimerülés előtt álló akkura egy üres szimbólumot is tartogat. Érdekes volt tapasztalatni, hogy az akkuállapot visszajelzése kissé sztohasztikus, hol kevesebbet, hol többet mutatott a gép, pontosan megbecsülni így nem lehet.

Menürendszer

A Casio Exilim EX-FC100 magyar nyelvű menüvel is használható, ami az idegen szavakkal kevésbé boldogulóknak jó hír. A menüket jól átlátható, logikus szerkezetűre tervezték,

Funkció menü

A sűrűbben használt paraméterek beállítását a kijelző jobb szélén megjelenített ikonsoron végezhetjük el, amely így jól áttekinthető és egyszerű kezelést eredményez. Ezt a funkció menüt a Set gomb megnyomásával aktiválhatjuk.

 • Képméret: 9M, 3:2, 16:9, 6M, 4M, 2M, VGA.
 • ISO érzékenység: AUTO, ISO 100, 200, 400, 800, 1600.
 • Fehéregyensúly: AWB (auto), napfény, felhős, árnyék, kétféle fénycső, izzó, kézi.
 • Expozíció korrekció: ±2 fényérték, 1/3 lépésenként.
 • Lassított nézet: 1 mp (30 kép/mp), 2 mp (15 kép/mp), 3 mp (10 kép/mp).
 • Lassított nézet lejátszás sebessége: 1..8 kép/mp.
 • Késés korrekció: -0,3, -0,2, -0,1 mp, ki.
 • Vaku mód: auto, ki, derítés, vörösszem csökkentő.
 • Dátum/idő megjelenítése.
 • Sorozatfelvételi módnál az előfelvétel ideje és a felvétel hossza szabályozható.

Felvétel menü:

 • Fókusz: AF, makró, pánfókusz, végtelen, kézi élességállítás
 • Önkioldó: 10 mp, 2 mp, x3 (10 + 2 + 2 mp), ki
 • AF segédfény: ki/be
 • Remegésszűrő: auto, kamera remegésszűrő (stabilizátor), kép remegésszűrő (auto ISO), demo, ki
 • AF terület: középpontos, szabadon mozgatható, követő
 • AF segédfény: ki/be
 • Arckeresés: ki/be
 • Folyamatos AF: ki/be
 • CS mód: nagy sebességű, normál
 • CS képek mentése: normál (köteg), kijelölés & mentés, mindig kérdez
 • Digitális zoom: ki/be
 • Bal/jobb gomb: fénymérés, önkioldó, arckeresés, ki
 • Gyors zárkioldás: ki/be
 • Segédrács: ki/be
 • Visszanézés (exponálás után): ki/be
 • Ikonsúgó: ki/be
 • Memória: ennél a pontnál megadhatjuk, hogy kikapcsoláskor mely paramétereket mentse el a gép. Ezek a következők: bestshot, vaku, fókusz, AF terület, fénymérés, CS, önkioldó, vakuerősség, digitális zoom, MF pozíció, zoom pozíció.

Minőség menü:

Itt elsősorban a képek minőségét befolyásoló paramétereket tudjuk módosítani.

 • Képminőség: finom, normál, gazdaságos
 • Videó felbontás: HD, STD
 • Nagysebességű videó képfrissítése: 210 kép/mp, 420 kép/mp, 1000 kép/mp, 30/210 kép/mp
 • Fénymérés: többmezős, köéppontosan súlyozott, pont
 • Megvilágítás korrekció (sötét részek világosítása): ki, be
 • Vakuerősség: +2, +1, 0, -1, -2
 • Színszűrő: ki, fekete-fehér, szépia, vörös, zöld, kék, sárga, rózsaszín, lila
 • Élesség: ±2 lépés
 • Telítettség: ±2 lépés
 • Kontraszt: ±2 lépés

Beállítás menü:

 • Képernyő: auto 2, auto 1, +2, +1, 0.
 • Eye-Fi: be, ki
 • Hangok: a készülék működési hangjelzései:
  • Bekapcsolás: ki, 1-5. hang
  • Fókuszálás (eredeti szöveg: fél retesz): ki, 1-5. hang
  • Exponálás (eredeti szöveg: retesz): ki, 1-5. hang
  • Működés: ki, 1-5. hang
  • Működési jelzések hangereje: 7 fokozat
  • Lejátszás hangereje: 7 fokozat
 • Fájl sorszámozás: folytatás, reset (lenullázás)
 • Világidő: kétféle időzóna állítható be (otthon, világ)
 • Idő nyomtatása a képekre: dátum, dátum és idő, ki
 • Dátum/idő beállítása
 • Dátum formátum (eredeti szöveg: dátum stílus): év/hónap/nap, nap/hónap/év, hónap/nap/év.
 • Menünyelv: 23 féle, köztük magyar
 • Készenlét: 30 mp, 1 perc, 2 perc, Ki
 • Auto kikapcsolás: 2 perc, 5 perc, 10 perc
 • REC/PLAY: bekapcsolás, be- és kikapcsolás, letiltva (fényképezés és lejátszás gomb be és/vagy kapcsolja-e a fényképezőgépet)
 • USB: Mass Storage, PTP (PictBridge)
 • Video kimenet: NTSC 4:3, NTSC 16:9, PAL 4:3, PAL 16:9
 • indítás képernyő: ki/be, illetve képválasztás
 • Formázás
 • Reset: gyári alapértékek visszaállítása.

Lejátszás menü:

 • Diashow: a tárolt képek és videók automatikus visszajátszása
  • Start
  • Képek: összes kép, összes kivétel a sorozatban készültek, csak állóképek, csak mozgóképek, egy kép
  • Idő: 1, 2, 3, 4, 5, 10, 15, 30, 60 perc
  • Intervallum (a képek közötti várakozási idő): 1-30 mp, Max.
  • Hatás (az áttűnés effektje): 1-5. mintázat, ki
  • Mégse
 • Motion Print: (képkockák kiemelése a mozgóképekből): 9 képkocka, 1 képkocka, mégse
 • Mozgókép javítás (videók vágása):fájl elejének vágása, kivágás a fájl közepéből, a fájl végének vágása, mégse
 • Fehéregyensúly (utólagos módosítás állóképeknél)
 • Fényerő: a kép világosságának utólagos beállítása (+/- 2 lépésben)
 • DPOF nyomtatás: Képek kiválasztása, Összes kép, Mégse
 • Védelem: képek törlés elleni védelme
 • Forgatás: balra, 90 fokos lépésekben
 • Újraméretezés: 5 Mpixel, 2 Mpixel, VGA, mégse
 • Kivágás: képkivágás készítése, a vágókeret helye a nyíl gombokkal mozgatható, mérete a zoomkarral állítható
 • Másolat: képek másolása beépített memóriából kártyára, illetve fordítva, mégse
 • Csoport bontása: a kötegelve mentett sorozatképek szétbontása
 • Csoport képkocka szerkesztés: DPOF nyomtatás, védelem, másolat, törlés, mégse

BS (Best Shot) menü:

Ez a funkció BS témamódban érhető el, a beállításokhoz a BS gombot kell lenyomnunk. Lényegében megegyezik más márkák témaprogram menüjével. Az EX-FC100 esetében 21 beépített pont közül választhatunk:

 • Automatikus: automatikus fotózás, magyarul kikapcsolt témamód.
 • Portré: javított bőrszínek, telezoom a mosott háttérért.
 • Tájkép: erősebb élesség, és színtelítettség.
 • Portré és tájkép: javított bőrszínek és nagylátószög használata.
 • Gyermekek: optimalizált bőrszínek és a rövid záridő.
 • Sport: rövid záridő.
 • Háziállat: rövid záridő.
 • Virág: makro üzemmód, magas színtelítettség.
 • Természetes zöld: erős képélesség, magas színtelítettség.
 • Őszi levelek: mint az előző, de a piros árnyalatokra optimalizálva.
 • Naplemente: végtelen fókusz, vörös szűrő, napfény fehéregyensúly.
 • Nagy sebességű éjszakai jelenet: kézi vagy állványról való fotózás automatikus érzékelése, több fotó készítése, s a legjobban sikerült automatikus kiválasztása.
 • Éjszakai portré: vaku be, hosszú szinkron, stabilizátor be.
 • Tűzijáték: hosszú záridő, végtelen fókusz.
 • Nagy sebességű remegésszűrő: több képet egyesít egyetlen felvétellé, így kiküszöbölve a bemozdításos életlenséget.
 • Mozgássorozat felvétel: több kép sorozatban, egy képre.
 • Nagysebességű legjobb kiválasztás: több képet készít, majd ezek közül a legjobban sikerültet választja ki és menti el.
 • Kilépés CS: automatikus sorozat indítás, ha a fókuszkeretben lévő tárgy kilép a keretből.
 • Belépés CS: automatikusan elindítja a sorozatot, ha egy mozgó tárgy bekerül az AF keretbe.
 • Film előfelvétel: folyamatos videófelvétel a pufferbe, az exponálógomb megnyomása előtti történés elmentése érdekében.
 • YouTube videó készítése.
 • Regisztráció: saját beállításokat menthetünk el Best Shot módként.