Röviden: DigiMate III mobil háttértár teszt

0

Tesztünk megjelenésekor hibásan tettük közzé a termék gyártóját, uyganis a DigiMate III háttértár nem a Vosonic terméke.

Külső

A DigiMate III szerencsére nem esik túlzásokba a kinézet terén. Egyszerű, de nem ízléstelen ezüstös fémházba pakolták, összetömege mindössze 250 gramm. A sarkok és szélek lekerekítettek, a ház oldalt kissé karcsúsított, hogy kézben tartva is kényelmesebb és biztosabb fogás essék rajta. Tetszetős a szélek gumiborításra emlékeztető fekete szegélye, ami csak növeli a komfortérzetet. Nem hátrány ez, hiszen egy ilyen készüléknek nem az asztalon, hanem kézben tartva is jól kell mutatnia. A fémházat 4 db kisméretű csavar tartja egyben. Ezeket eltávolítva leemelhető a hátlap és könnyedén cserélhető a beépített HDD.

Kezelőszervekből tényleg csak a legszükségesebbekre szorítkozott a gyártó. Mindössze egy be-, és kikapcsoló, valamint egy adatmásoló gombot találunk a bal oldalon, melyek egykezes használatnál hüvelykujjal könnyen hozzáférhetők. A DigiMate III tetején és két oldalán összesen 3 kártyafoglalat található. Az általunk tesztelt változathoz CompactFlash I/II, MicroDrive, Secure Digital, MultiMedia Card, MemoryStick, MemoryStick PRO, MemoryStick Duo és MiniSD csatlakoztathatók, de a használati utasítás szerint létezik xD foglalatos változat is. A DigiMate III alján egy USB 2.0 és egy hálózati tápaljzat kapott helyet. A mobil eszköz előlapján egy OLED kijelzőt, alul pedig egy működésjelző lámpát láthatunk.

Kijelző

A DigiMate III nagy rejtélye számomra, hogy miért került rá ez a kijelző? Jobb magyarázatot nem tudok annál, hogy divatból. Manapság egy magára valamit is adó mobil HDD-n kell lennie ilyesminek. Maga részéről bőven beértem volna néhány lámpácskával is. Egy „köszönöm, hogy belém helyezte kártyáját” lámpával és egy „éppen másolok” lámpával, mivel ennyi az összes feladat, amit végre kell hajtania. Igényesebbeknek esetleg egy folyadékkristályos kijelző, semmiképp sem bonyolultabb egy kvarcóránál. Helyettük egy háromszínű OLED-et kapunk, ami nem sok mindenre használható, csak van. A lila háttéren látszólag találomra szétszórt statikus ikonok ráadásul még rondák is. Funkciójuk ugyanaz, mint egy flippergép festett üvegén hátulról átvilágított ábráké, azt leszámítva, hogy utóbbiak többnyire jól néznek ki. Ha történik valami, akkor világít – az egyébként kiváló felbontású – kis ikon, ha nincs rá szükség, akkor pedig halványan dereng a képernyő ugyanazon pontján.

HDD

Az általunk tesztelt példány 120 GB-os beépített HDD-vel érkezett, amit a fent említett módon, 4 csavar és a fém hátlap egyszerű eltávolítása után cserélhetünk. A gyártó még erre is gondolt, ugyanis 4 db pót csavart és egy kis csavarhúzót is mellékel a készülékhez.

A kis méretből adódóan természetesen 2,5”-es merevlemezről van szó. A jelenleg forgalomban lévő DigiMate III modellek 60-160 GB-os HDD-vel kaphatók, de megvásárolhatjuk magát az üres házat is, jelentősen olcsóbban.

Kezelés

A DigiMate III használata a számítástechnikai analfabéták számára is egyértelmű. A bal oldali felső gombbal kapcsolható be a szerkezet, majd a behelyezett memóriakártya tartalma az alatt lévő gomb lenyomására a beépített merevlemezre másolódik. A kijelzőn a belső HDD hátralévő kapacitását, a behelyezett kártya ikonját, valamint a másolás folyamatát láthatjuk (%-ban megadva).

Minden egyes elindított másolást külön mappába helyez, azaz a megegyező fájlok felülírásával sem kell foglalatoskodnunk. Ha pl. ugyanazt a CF kártyát kétszer egymás után másoljuk az első másolat a CF0001 a következő a CF0002 könyvtárba kerül, és így tovább. SecureDigital kártya esetén az első mappa neve SD0001 lesz.

A DigiMate III nem alkalmas a fájlok visszajátszására, csupán tárolására. Számítógépközelben a mellékelt USB kábellel csatlakoztathatjuk. Windows Me, 2000 és XP-nél nincs szükség driverekre, a DigiMate-et külső HDD-ként, kártyafoglalatait olvasóként ismeri fel a rendszer. Win 98-nál a mellékelt CD-n található driverek telepítésére lesz szükség.

A készülék az USB 2.0 és 1.1 csatlakozó szabványokat, valamint a FAT 12/16 és 32 fájlrendszereket támogatja.

Sebesség

Sajnos ezen a téren nem túl erős a DigiMate. A teszt során egy Kingston CompactFlash és egy Panasonic SD kártyával mértük a sebességét. Utóbbi maximális irási/olvasási teljesítménye 10 MB/mp volt, de éppen ezzel a gyors kártyával bizonyult a leglassabbnak. Mindössze 820 KB/mp-es sebességet sikerül kicsikarni belőle, ami azt jelenti, hogy 1 GB adat másolása kb. 20 percig tart.

Az említett CompactFlash memóriájánál már valamivel jobb volt a helyzet, bár a 2,5 MB/mp sem nevezhető éppen gyorsnak. Így 1 GB eltárolása bő 6 és fél percre volt szükség.

USB kábellel PC-re csatlakozva egy újabb sebességugrásnak lehettünk tanúi. Az adatok 6 MB/mp-el futottak át az USB 2.0 csatlakozóval, és 7200 rpm-es SATA merevlemezre.

Energiaellátás

A DigiMate III alaptartozéka egy 3,7 V-os, 1350 mAh-ás, lítium-ion akkumulátor (BP-56). Az akkut a háttértár jobb oldalán lévő kis fedél levétele után csúsztathatjuk a foglalatába. Kár, hogy ez a fedél levehető és nem felhajtható, mivel elég kicsi ahhoz, hogy elveszítsük.

Az akku egy feltöltéssel kb. 70-80 perc aktív üzemidőt (másolást) biztosít. Az általunk próbált SD kártyával ez kb. 4 GB, a mért CF kártyánkkal pedig ~12 GB másolható adatot jelent.

A készülék üzemeltethető hálózatról is. Az ehhez szükséges 5V-os adapter és kábel szintén része a csomagnak. Ezzel tölthető is a gépbe helyezett akku, amelynek ideje kb. 3 óra. A DigiMate III közvetlenül a számítógéphez csatlakoztatott USB kábelen keresztül is üzemeltethető és tölthető.

Gyári tartozékok

A DigiMate III dobozában található kiegészítők (a készüléken kívül):

  • CD-ROM (Win 98 driverekkel)
  • USB kábel
  • Hálózati adapter/töltő (5V/5W)
  • BP-56 lítium-ion akku 3.7V, 1350 mAh
  • Övre fűzhető bőr puhatok
  • Használati utasítás
  • Mini csavarhúzó
  • Pót csavarok

Összegzés

A hazai piac egyik legegyszerűbb mobil HDD-je, jött, látott és kishíján győzött is, amikor kétségtelen előnyei mellé megvillantotta szexi árcéduláját is. Nagyjából 35 ezer forintért egy fémházas, kártyaolvasóval egybeépített, 120 GB-os háttértárat kaphatunk. Kényes adataink szállítására, vagy egy hosszabb utazás teljes kép és videóanyagának tárolására manapság több mint elég.

Nyilvánvaló előnyei mellett van egy nagy hátránya is, mégpedig a sebessége. Ezen a téren tehát nem váltotta be a bevezetőben megfogalmazott reményeimet. 120 GB másolgatása nem a legkellemesebb időtöltés 1 MB/mp írási sebesség mellett.

Tizenezer forintért megvásárolható a HDD nélküli kivitel is, amibe bepakolhatjuk hugi megunt notebook „vincsijét”.

A 120 GB-od HDD-vel felszerelt DigiMate III bruttó fogyasztói ára, 35 760 forint.

A készüléket a Quasar Kft-től kaptuk kölcsön kipróbálásra.

Ha bemutatónk segített a választásban, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!