Röviden: Epson PictureMate teszt

0

Az Epson PictureMate egy kis formátumú fotónyomtató, kifejezetten 10×15-ös fotók nyomtatására kihegyezve. Bár számítógépre is csatlakoztatható, minden olyan bemenettel ellátták, ami biztosítja a számítógépmentes környezetben való gond nélküli használatot.

Mikor a készülék megérkezett, rögtön feltűnt, hogy sem papír, sem pedig megfelelő mennyiségű tinta nincs a dobozban, ezért hívtam az Epsont. Bár kaptunk egy bontatlan PicturePack csomagot, meg kellett ígérnem, hogy nem nyomtatjuk el mind a 100 lapot (milyen szűk lett mostanában a gyártók költségvetése…). Hogy miért volt nehéz az ígéretemet betartani, az a cikk végére remélhetlőleg kiderül.Felépítés

A PictureMate formájában, de méretében is egy átlagos kenyérpirítóhoz hasonlítható. Persze csak használaton kívül. Nyomtatás közben mindkét oldala kihajtandó: az egyik a papír be-, a másik a kimeneti nyílás. A kezelőszervek a „kenyérpirító” tetején találhatók. Legfontosabb talán a nagy méretű fekete-fehér LCD kijelző, amely a képek megjelenítésére ugyan nem alkalmas, de a nyomtató beállításainak kiválasztásában pótolhatatlan szerepet kap. A főkapcsoló gomb feladata egyértelmű, és hasonlóan kevés magyarázatot igényel a Print feliratú gomb is. A négy irányba billenthető gomb a menüben való navigációra szolgál, illetve jobbra billentve a beállítások véglegesítése oldható meg vele. A legmisztikusabb a Save Photo feliratú gomb. Ez a memóriakártyán lévő képek külső eszközre való másolását indítja.Az Epson mérnökeinek magabiztosságát mutatja, hogy a nyomtatómű teljesen elzárt helyen van. Láthatóan nem számítanak arra, hogy a papír elakad, vagy a nyomtatófejjel bármi olyan történik, amit a tulajdonos orvosolni tudna. Valahogy úgy, mint az Audi kisautó esetén volt.A nyomtató 5 módon látható el nyomtatandó fotóval
USB catlakozók
 1. Memóriakártyáról
  A PictureMate a ma alkalmazott összes memóriafajtát kezeli, többségüket közvetlenül, adapter nélkül: Memory Stick, Memory Stick Pro, MultiMedia, Secure Digital, SmartMedia, xD, CompactFlash Type I és Type II. A Memory Stcik Duo, a mini Secure Digital és a mini MultiMedia kártyák olvasása adapterrel lehetséges.
  A kártyán lévő képekből indexkép nyomtatható, ami segít a megfelelő képek kiválasztásában, ha nem kell az összes képről papírnyomat.

 2. Fényképezőgépről
  A nyomtató PictBridge kompatibilis, így a digitális fényképezőgépet a nyomtatóhoz csatlakoztatva a kártya tartalma könnyedén kinyomtatható. A kinyomtatandó képek a fényképezőgépen kiválaszthatók, és a jobb fényképezőgépeken egyéb paraméterek (dátum nyomtatás, keretes nyomtatás, stb.) is beállíthatók. A számítógép nélkül való nyomtatásnak ez jelenleg a legkényelmesebb módja.

 3. BlueTooth adapteren keresztül
  Ezt ugyan nem tudtuk kipróbálni, de a nyomtatóhoz külön kapható BlueTooth adapter segítségével a nyomtatóhoz például BlueTooth kompatibilis mobiltelefonnal is lehet csatlakozni. A megapixeles fényképezőgéppel felszerelt mobiltelefonok korában ez a lehetőség egyre fontosabb, bár a képek méretének növekedésével a BlueTooth szabvány által nyújtott adatátviteli sebesség már kezd kevés lenni.

 4. Külső eszközről
  A PictBridge csatlakozáshoz felhasznált USB csatlakozóra egyéb adattároló eszköz (USB merevlemez, külső CD író, ZIP vagy magneto optikai meghajtó, stb.) is csatlakoztatható. A meghajtón (illetve a meghajtóba tett lemezen) tárolt képek mappánként kiválaszthatók, majd az azokban lévő képek ugyanúgy kinyomtathatók, mintha külön memóriakártyák lennének.

 5. Számítógépről
  Kell még valakinek ezek után számítógép? Nem biztos. De a teljesség kedvéért a gyártó tett rá egy hagyományos nyomtató csatlakozót (USB) is, így aki számítógépen tárolja, kategorizálja és archiválja a képeit, az is kényelmesen használhatja az Epson PictureMate nyomtatót. A készülékilyenkor memóriakártya olvasóként is használható.

A nyomtató felépítését két tekintetben kritizálnánk:

 • A régi, nagy hordozható rádiókon megismert fogantyú mit sem ér, ha külön kell minden kiegészítőt cipelni a nyomtatóval. Szerintem senki venné zokon, ha a nyomtató 4-5 cm-rel magasabb lenne és a külső adaptert egy hálózati kábeldobbal egyetemben a PictureMate aljára szerelték volna.
 • A másik kifogás az előzőhöz csatlakozik. A kábeldobbal magasságában megnövő nyomtatóház lehetővé tenné, hogy a nyomtató hátuljába egy zárható lapadagoló kerüljön. A PictureMateből nyomtatás után ugyanis ki kell venni a papírt, hogy összecsukható legyen. Így ha el akarjuk tenni, akkor a nyomtatóház mellett minimum három tartozéknak kell helyet találnunk: adapter, hálózati kábel és egy stóc papír.

PicturePack

A nyomtató egyik nagy újdonsága a PicturePacknak elnevezett papír és tinta csomag. Egy alig több, mint 10 ezer forintért kapható csomag 100 db 10×15-ös papírkép nyomtatásához elegendő papírt és tintát tartalmaz. A lapos tintatartály egyben tartalmazza az összes színt és a nyomtató aljába csúsztatandó. Az eljárás kézenfekvő és nagyon kényelmes, szinte bolondbiztos. Nincs gond a megfelelő tinta és papír kiválasztásával, egy PicturePack megold minden problémát. Valahogy úgy, ahogy a festék-szublimációs nyomtatók esetében.

Az egységcsomag legnagyobb hátránya, hogy a tintatartály akkor is használhatatlanná válik, ha csak az egyik szín fogyott ki belőle. A korszerű nyomtatóknál az egyes színek már külön-külön cserélhetők, így felhasználóik a környezetet és a pénztárcát is kímélik. Ezt áldozzuk fel a PictureMate esetében a kényelemért.Fúvókák ellenőrzése Fejigazítás

Használat

A nyomtató összeállítása és üzembe helyezése egyszerű és egyértelmű. Használatához azonban már szükség van idegen-nyelv tudásra, vagy a mellékelt magyar nyelvű használati útmutatóra. Persze nem elsősorban azért, mert a nyomtató használata lehetetlenül bonyolult, hanem mert a lehetőségek skálája elég széles. A képek együtt, egyenként, megadott képtől megadott képig, vagy indexképként nyomtathatók. Választhatunk keretes vagy kifutó formátumot, de egy lapra akár kettő vagy húsz kép is tehető. A mellékelt CD-n lévő keretszerkesztő programmal előállított keretek a memóriakártyán lévő képeket is díszíthetik.

A nyomtató a színes nyomatok mellett képes a fotókat szépia és fekete-fehér változatban is elkészíteni.

Szolgáltatások


Zoomolás sablon

Érdekes szolgáltatás a zoomolás. Így hívják ugyanis az Epsonnál a képkivágás funkciót. A készüléken ugyan nincs színes LCD monitor, de így is megoldható, hogy az eredeti felvételnek csak egy kiválasztott része kerüljön a képre. Persze nem lehet pontos kivágást alkalmazni, de az előre beállított 18 variáció valamelyike megoldhatja a problémát. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor a döntésben egy sablon segít. A sablonon kilencszer szerepel a kiválasztott kép, mindegyiken két kivágás keret látható egyedi számozással. A nyomtatón csak a megfelelő keret számát kell beállítani és már mehet is a nyomtatás.

A gyengébben sikerült képeken a képkorrekció segíthet. Ez működhet a nyomtató algoritmusai vagy a fájlban megtalálható Print Image Matching illetve Exif Print adatok alapján. Számítógépen kipofozott fotóknál a korrekció természetesen kikapcsolandó.

A képzaj, illetve az interpolálás hatásának kiszűrésére is van lehetőség, de ezt inkább tekintsük extrának. Csodák ugyanis nincsenek.

Sebesség

A nyomtatóról sok pozitívum mondható el, de azt mondani, hogy gyors, még a legnagyobb jóindulat mellett is hazugság lenne. Egy 10×15-ös kép nyomtatása memóriakártyáról kb. 3,5 perc, ha nem igénylünk képjavító funkciókat. Ez a korrekciókkal csak tovább nő. Még szerencse, hogy egy nagyobb adag kép kiválasztása után a nyomtató magára hagyható. A készülék egy tekercsnyi képpel (24 felvétel) majd másfél óráig szöszmötöl. Persze nincs okunk rohanni, de időben el kell kezdeni nyomtatni, ha a gyerekzsúron nálunk lévő kis vendégeknek szeretnénk távozáskor egy emlékfotót adni.

Képminőség

Kritikus szeműek számára egyértelmű, hogy ebben a nyomtatóban nem az Epson legjobb nyomtatóműve működik. Erre utal a nyomtatási sebesség is, de a beható vizsgálatnak alávetett képeken lévő tintacseppek is ezt bizonyítják. Ennek ellenére nem lehet azt mondani, hogy a képek nem szépek. A baráti és családi körben végzett rögtönzött közvélemény-kutatás eredménye igencsak pozitív. Aki nem tudja, hogy ezek a képek nem fotólaborban készültek, az valószínűleg nem is fog erre rájönni.

Értékelés


A felsorolt számtalan szolgáltatás kipróbálása nem 5-6, de nem is 10 lap elhasználását jelenti. Így mikor a nyomtatót visszaküldtük a PicturePack csomagból már legalább 45 lap hiányzott. A sok lehetőség és kapcsolódási mód miatt helytállónak érezzük a személyi fotólabor elnevezést, hiszen a készülék bármely fényképezőgép remek otthoni kiegészítője lehet. A bruttó 55-60 ezer forintos ár kicsit magasnak tűnhet, de a kényelem és az otthoni nyomtatás lehetősége talán kompenzálja a kezdeti nagyobb beruházást. A PicturePack csomag ára kevesebb, mint bruttó 11 ezer forint, így egy fotó nyersanyagköltsége kb. 110 forint. A hasonló nyomtatók 140-150 forintos nyersanyagköltségéhez képest ez az ár mutatja, hogy igenis van lehetőség az otthoni nyomtatás árainak drasztikus csökkentésére.