Röviden: Fujifilm FinePix A310 teszt

0
A Fujifilm digitális gépei között a belépő-szintet az A-osztály jelenti. A korábbi „A” modellek mindegyike csak egyféle – többnyire ISO100 – érzékenységre voltak beállíthatók. Már a bejelentéskor örömmel vettük, hogy az A310-zel lehetőség nyílik az érzékenység változtatására. Ez várhatóan nagyban elősegíti pozitív megítélését, hiszen még a belépő-szint gépeitől is elvárható, hogy gyengébb fényben is használható legyen.
Az A310 a legújabb, 4. generációs SuperCCD HR-re épül. A CCD felbontása 3,3 millió pixel. A SuperCCD méhsejt kialakítása szinte kötelezővé teszi a különleges interpolálást, így legnagyobb felbontásban 2816×2120 pixeles képeket kapunk. Hangsúlyozzuk, ez interpolált felbontás. A CCD képpont-számának megfelelő felbontásban 2048×1536 pixeles fotókat, kisebb felbontások esetén 1280×960 vagy 640×480 pixeles képeket készíthetünk. A képek mentésekor a JPEG tömörítés hatásfokát nem tudjuk módosítani, így minőségi fokokról sem beszélhetünk. A felvételek 86%-os JPEG-minőségben kerülnek elmentésre. Ez alacsonyabb, mint az átlagosan használt 92-94%-os minőség, így a 8×8 pixeles blokkosodás már bizonyos esetekben jól láthatóvá válik. Az erős tömörítés hatására a 3 Mpixeles képek mintegy 800 kByte-ra zsugorodnak. Ennek persze van előnye is, hiszen így sok képet tárolhatunk a drága xD kártyán.

A szükséges érzékenységet a gép is kiválaszthatja, de mi magunk is megadhatjuk, ISO200, ISO400 vagy ISO800 érzékenységek közül választva. Ez utóbbi érzékenység esetén csak 1,3 Mpixeles (vagyis 1280×960 képpontos) képeket készíthetünk. Szerencsére, ha visszaállítjuk az érzékenységet ISO800 alá, a gép az előző felbontásban fog tovább dolgozni (a Fujifilm FinePix S602 nem jegyezte meg az előző felbontást, így 1 Mpixeles állásban „felejtette magát”, ha ISO800, vagy ISO1600-ról visszaváltottunk ISO800 alatti felbontásra). A zársebesség 2 mp és 1/2000 mp közötti lehet, melyet csak az automatika választhat ki 64 zónás fénymérést használva. Az akár 2 mp hosszú záridőnek köszönhetően szép éjszakai felvételek is készíthetők, ehhez természetesen állvány használata már erősen ajánlott.


A gép optikája megegyezik az elődmodell A303 optikájával, ebben is f/2,8-f/4,8 fényerejű, 5,7-17,1 mm-est találunk. Az 1/2,7″-os tokozott méretű CCD miatt a fókusztávolság 35 mm-es rendszerbe átszámítva 38-114 mm-nek adódik. Az optika fényereje a kompakt kategóriában teljesen átlagos, rengeteg ilyen képességű objektívet találunk a 3x-os zoomos kompakt gépekben. A rekesz kétállású, nagylátószög esetén f/7, tele állásban f/11,6-ig szűkít.

A zoom beállításakor 9 állás használható, ez is teljesen átlagos a kompakt 3x-os zoomos gépek között. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 60 cm, makró esetén 10 cm. Makrózáskor az optikai zoom nem használható, a legkisebb befogható terület így nagylátószögnél 60 mm, ami közepes képességet jelent. Sajnos a nagylátószög miatt hordótorzításra számítanunk kell, de ennek mértéke nem jelentős.

Az élesség-állítás csak automatikusan történhet, kézi fókuszálása nincs lehetőség. Az átnézeti keresőt dioptria-korrekciós lehetőséggel nem látták el, így könnyen csak a nem szemüvegesek használhatják.
A képek megkomponálását elősegíti a bekapcsolható segédrács, mely a képernyőt kilenc részre bontja, így könnyen alkalmazható a harmadolási szabály. A fényképezőgéppel sorozat felvétel is készíthető, összesen 4 kép menthető el, 4 kép/mp sebességgel, így tehát 1 mp időtartamig tudunk sorozatfelvételt használni. Kellemes, hogy lehetőségünk van az exponáló gomb nyomva tartása esetén 4 képnél is tovább exponálni, majd az elengedés után az utolsó 4 kép menthető el. A fehér-egyensúly az automatikus beállításon kívül napfény, árnyék, izzó és háromféle fénycső értékre állítható. Kézi beszabályozásra nincs mód.

A fényképezőgép automatikus módon kívül kézi módban is működhet, ekkor azonban csak a fehér-egyensúly és az expozíció-kompenzáció adható meg. Ezen kívül téma-automatika is rendelkezésre áll a következő témákkal: portré, tájkép, sport, éjszakai.

Mozgóképek felvételekor a gép hangot nem rögzít, a felvétel maximális hossza 120 mp 320×240 pixeles felbontásban, vagy 480 mp 160×120 pixel esetén. Videófelvétel közben az optikai zoom nem használható, bár – mivel hangot úgysem rögzít a gép – nem hallatszana bele az optika zaja a felvételbe, így ezt a megoldást nem látjuk indokoltnak. A felvétel közben a fénymérés működik, az élességállítás viszont nem, így a felvétel megkezdésekor érvényes fókusszal kell végig dolgozni.

A fényképezőgép optikája előtt kikapcsolt állapotban egy fémlemez található, mely az optika védelmét szolgálja. Bekapcsolás esetén ez a fémlemez elmozdul, így az optika előbújhat a vázból.

Az állványmenet műanyagból készült, az optikai tengelytől 2,5 cm-re helyezték el. Sajnos az akkuk és a kártya állványra helyezett gép esetén nem cserélhető.


A gép hátulján lévő LCD 1,5″ méretű, felbontása 60 ezer pixel. A kis megjelenítő fényereje 11 lépésben állítható, így erős napsütésben is látható képet kapunk. A működtetéshez szükséges energiát két AA-méretű elem, vagy akkumulátor szolgáltatja. A hosszú idejű működtetés és a környezet-kímélés érdekében érdemes NiMH akkumulátorokat használni.

A bekapcsolás után 2 mp-cel már megjelenik az élőkép, így nem kell túl sok időt várnunk a bekapcsolás pillanatától, míg elkészíthetjük az első képet. A fókuszálás sebessége gyors, nagylátószög esetén még szobában is 0,5 mp alatt sikerül beállítania a gépnek az élességet. Tele állásban 1 mp-re nő ez az idő. Sajnos gyenge fény esetén nem segíti külön (AF) fényforrás az autofókuszt. A vaku a szokásos automatikus, derítés, kikapcsolt és vörös-szem effektus csökkentő állapotokon kívül lassú-szinkron üzemmódban is használható, ez természetesen csak éjszakai képeknél.

Érdekes és ritka szolgáltatás, hogy a Set-Up menüből lehetőségünk van az akkumulátorok kisütésére. Ilyen szolgáltatással eddig csak a Sanyo gépeinél találkoztunk.

A fényképezőgépbe xD kártyát tehetünk. A gyári csomagolás 16 MB-os kártyát rejt, ez nem túl sok, így már a gép vásárlásakor érdemes beszerezni egy legalább 64 MB, de inkább 128 MB kapacitású kártyát.

A fényképezőgép dobozába a gépen kívül a következők kerültek:


  • 2 db alkáli elem (NiMH akkumulátor használata ajánlott!)

  • video kábel

  • USB kábel

  • hordszíj

  • 16 MB-os xD kártya

  • adapter dokkoló-állomáshoz

Mivel a gépen video-kimenet is található, így a kártyán lévő képeket televízió készüléken is megmutathatjuk ismerőseinknek.

A fényképezőgéppel a budai várban is jártunk, így jópár tesztfelvételt készítettünk. Ezeket a fotókat, mint turisták készítettük el, a gépet automata módban használtuk. Így tehát a képek minőségét ennek megfelelően kell szemlélni, vagyis több esetben lehetőség lett volna jobb képek létrehozására is expozíció-korrekció használatával, illetve a fehér-egyensúly beállításával. Célunk azonban nem a stúdió-minőségű fotók készítése volt, hanem a gép életszerű helyzetben történő kipróbálása. Az egérmutató lent látható kis képekre való mozgatása esetén az egérkurzor alatt néhány információ jelenik meg, a képekre kattintva azok eredeti méretben is megtekinthetők.

ISO200 F9,5 1/350 mp ISO200 F7,9 1/640 mp ISO200 F7,0 1/1200 mp ISO200 F7,5 1/110 mp ISO200 F7,5 1/170 mp 6 Mpixel interpolált ISO200 F7,0 1/180 mp ISO200 F7,9 1/110 mp ISO200 F10,9 1/350 mp ISO200 F7,2 1/850 mp ISO200 F7,9 1/250 mp ISO200 F9,0 1/110 mp ISO200 F7,0 1/180 mp ISO200 F7,2 1/640 mp ISO200 F10,9 1/350 mpA képek megfelelő minőségűek, bár még 3 Mpixelen is kissé lágyak. A színek jók, az ég azonban viszonylag sok helyen beégett, emiatt kissé zöldes színet öltött (expozíció korrekcióval javítható lenne). A kromatikus aberrációt csak nagyon nehezen lehet észlelni, tehát tulajdonképpen elhanyagolható mértékű.

A Fujifilm FinePix A310-et azoknak ajánljuk, akik egy egyszerűen kezelhető, de gyenge fényviszonyok között is jól használható kompakt gépre vágynak és szeretnék kihasználni a 3 Mpixeles felbontás és a SuperCCD adta előnyöket.

A Fujifilm FinePix A310 nettó ára 80 ezer forint. Ez természetesen több, mint az előd A303-es modell ára, de ne felejtsük el, hogy ebben a gében már egy 4. generációs SuperCCD dolgozik, annak minden előnyével (pl. nagy érzékenység, 6 Mpixeles interpolált felbontás). Ahol pedig elengedhetetlen a nagy érzékenység, ott az ISO800 bizony jó szolgálatot tesz. A tesztgépet a Mediker-Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére. Köszönjük!

Ha Ön már rendelkezik ilyen fényképezőgéppel, kérjük értékelje a gépét ITT, hogy a leendő vásárlók minél több információ birtokában választhassák ezt a gépet.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.