Röviden: Fujifilm FinePix A345 teszt

0

Van az úgy, hogy nincs szükség hősökre. Nem is lehet mindenki az. Ahogy Pelikán József gátőr, úgy a Fujifilm FinePix A345 sem akart soha hős lenni. Ő a mindennapokban akar helyt állni, mint egyszerű fényképezőgép, egyszerű dolgozó. Nem kis feladat!

Külső

Már puritán kinézete is sejteti, hogy ez a gép nem világmegváltásra törekszik. Mindenből a legszükségesebbet találjuk a jobbára szögletes műanyagvázon. Semmi csicsa, semmi rizsa! A váz oldalán lévő kimenetekről például lemaradt a sok esetben megszokott takarólap. Az akkumulátor-, és memóriafoglalat is egy fedél alá költözött. A hátlapon csupán néhány gomb, egyszerű kialakításban, a legfontosabb funkciók kezelésére. Mutató és hüvelykújjunk begyakorolt mozdulatai most sem csalatkoznak meg. Minden a helyén van és könnyen elérhető, kezelhető. Egyetlen negatívum a zoom vezérlőgomb, amely kezelésre és érzetre is kényelmetlen. Furcsa kis kitüremkedés a gép hátán, leginkább körömmel tologatható, járása kemény. Az állványmenet műanyag és ugyan sem az optika, sem a váz középtengelyével nem esik egybe, a gép készítői mégis megpróbálták a lehető legjobb kompromisszumot megteremteni elhelyezésével kapcsolatban. Nagyjából a váz közepétől 1 cm-re helyezték el, ahogy a kialakítás engedte. Az elhelyezésben a viszonylag nagyméretű elemfedél a ludas, amit sajnos nem nyithatunk ki, ha állványra helyezzük a gépet. Mivel memóriafedélként is ez funkcionál, így állványon az sem cserélhető.

Képérzékelő

4 megapixeles CCD érzékelőt kapott a gép, így az elérhető legnagyobb képméret 2304×1728, de választhatunk 3:2 képarányt is, amely 2304×1536 képpontos felbontást biztosít. Maximális képméretnél lehetőségünk van Fine és Normal tömörítési fok között választani. Ezen felül 1600×1200, 1280×960 és 640×480 képpontos felbontást kapunk. Dicséretre méltó kényelmi szolgáltatás, hogy a felbontások választásakor az egyes méretek mellé a gép kiírja a memóriakártyára menthető fotók számát is.Az érzékenység kiválasztásába azonban közvetlenül nincs beleszólásunk. Ezt a gép végzi, ISO 64 és 400 értékek között. Az érzékenység állításánál az automatika nem csak egész, de tizednyi fényérték lépésekben is dolgozhat, így sikerült már ISO 190, vagy ISO 250 érzékenységet is kapnom.

Kijelző, kereső

A gép hátulján egy 1,7″ képátlójú LCD monitort találunk. Miért nem 1,8? Teheti fel a kérdést a LCD méretekben jártas olvasó. Azért nem, mert sok gép esetében a 1,8″-nak jelölt átló, valódi látható mérete bizony kevesebb. Az A345-nél viszont nincs kertelés, a kijelző látható és hivatalos mérete is 1,7 col. Jelentősége persze nem sok, csupán annyi, hogy azt kapjuk, amiért fizettünk. A kijelző 115000 képpint felbontású, ami ebben a méretben átlagosnak számít. A gép hátulján lévő Display gomb szolgál a kijelző ki és bekapcsolására, valamint ezzel aktiválhatunk egy képmezőt harmadoló rácsot is, mely a komponálásban lehet segítségünkre. Sokhelyütt vettem hasznát, így egy piros pontot bejegyzek az A345 értesítőjébe, és még egy jó pont jár a 10 fokozatban állítható kijelző fényerőért is. Sötétben viszont kategóriatársaihoz hasonlóan hajlamos szaggatni a kijelzés, úgyszintén nehezen birkózik meg a tűző napsütéssel is, mivel ilyen szituációban szinte alig látható.Az LCD mellől szerencsére nem hagyták el az átnézeti keresőt, ami például a fenti kényesebb helyzetekben jöhet jól. Az átnézeti kereső szintén a kategóriában megszokott: kicsi, közepén szálkereszttel és az optikai zoom állás figyelemmel kísérhető benne.

A képek visszajátszása viszont figyelmet érdemlő a gép árkategóriájához mérten. Visszajátszásnál 3,6x-os nagyítást használhatunk, mely kellően részletes lépésszámú. A nagyított fotókat oldalra is scrollozhatjuk, szintén szépen megoldott, sima görgetéssel, aprólékosan. Kérhetünk lassú, vagy gyors diavetítés funkciót is az LCD-re, animált áttünéssel vagy anélkül.

Optika, vaku

Az 5,8-17,4mm F2,8-4,7 Fujinon gyártmányú optika kisfilmes rendszerre átszámítva 35-105mm-nek megfelelő látószöget ad. Ez maximálisan 3x-os optikai zoomot jelent, ami finom lépésekben állítható, bár a kissé kemény zoomgomb miatt ez nem könnyű feladat.

Az autofókuszt Normal és Macro állásban használhatjuk. Előbbinél 60cm és végtelen között, utóbbi esetében pedig 6-60cm között történik az élességállítás. A legoptimálisabb nagyításnál 61x40mm-es területet foghatunk be, de zoomot sajnos nem használhatunk makrózás közben.A vakut az optika középtengelyétől 2,5cm-re helyezték el, így fennáll a vörös szem kialakulásának veszélye, a gyakorlatban azonban sokadszori próbálkozásra sem sikerült előidéznem ilyesmit. Ebben természetesen segítségemre volt a vaku vörös szem csökkentő módja. Emellett automata, derítő, kikapcsolt, lassú szinkron, és vörös szem csökkentő lassú szinkron üzemmódokban használhatjuk a vakut. Makro módban az automata és a kétféle vörös szem állás nem használható.

Kezelés

A gép kezelése rendkívül egyszerű, köszönhetően a kevés állítható funkciónak. A legfontosabb expozíciós beállításokba nem szólhatunk bele, de közvetve befolyásolhatjuk azokat a négy témamód segítségével, melyek éjszakai, sport, tájkép, és portré szituációkban nyújtanak segítséget. Emellett egy Auto módot kapunk, melynél a gép mindent maga szabályoz, és rendelkezésre áll egy sokat sejtető Manual beállítás is. Neve ellenére ez csupán az expozíció kompenzációt és a fehéregyensúly programokat adja a kezünkbe. Előbbit 1/3-os lépésekben állíthatjuk -2,1 – 1,5 Fé értékek között, utóbbi esetében pedig az Auto, Napfény, Felhős, Izzólámpa és Fénycső megvilágításokhoz igazíthatjuk a fehéregyensúlyt. Fénycső módból hármat is kapunk, tehát egyfajta finomhangolást végezhetünk a különféle színhőmérsékletű fénycső világításokhoz alkalmazkodva. A további kézi beállítási lehetőségeink lényegében kimerülnek a vakumódok, a sorozatfényképezés és a 2 vagy 10 másodperces önkioldó beállításában.

Az A345 menüjét nehezen lehetett volna elrontani, és szerencsére a Fujifilm nem használta ki a lehetőséget, hogy így tegyen. Könnyen kezelhető, színessége nem fordul áttekinthetetlenségbe, minimalista animációi nem lassítják a használatot.

Sebesség tekintetében a gép szintén kategóriája átlagát hozza, azaz lassú. Míg a nem egészen 3 másodperces bekapcsolás utáni készenléti idő, és a 2 másodperces kikapcsolási teljesítmény nem teszi lassú érzetűvé a működést, a meglehetősen hosszú expozíció késleltetés és az autofókusz működési ideje miatt a gyorsabb témákról bizony könnyen lemaradhatunk. Bár kategóriatársai sem a sportfotósok elsődleges munkaeszközei, de sajnos az A345 sem fog rácáfolni erre a sztereotípiára.

Sorozat, videó


AVI videó
320×240; 0:12 mp; 3,6 MByte

Sorozat módba kapcsolva, a legjobb képminőséget választva 5 fotót készíthetünk. Mindehhez 4 másodpercre lesz szüksége a fényképezőgépnek, ami 1,25 kép/mp-es sebességet jelent. Ez a sebesség azonban csak átlag, mivel az első két fotót érezhetően gyorsabban, a hátralévőket pedig kissé lassabb tempóban készíti el.

Ha videófelvételt szeretnénk csinálni, akkor 320×240, vagy 160×120 képpontos felbontások állnak rendelkezésünkre. Videó módban egyéb beállításokra nincs is lehetőség, a felvétel alatt pedig hiányolnunk kell a zoomot és az élességállítást, a fénymérés viszont működik. A videó sebessége 15 képkocka lehet másodpercenként, mindehhez mono hangot is rögzít a gép. Egy 256 MB-os memóriakártyára közel 17,5 perc videóanyagot rögzíthetünk maximális felbontás mellett, köszönhetően a meglehetősen nagy tömörítésnek.

Képminőség

Erősen zajszűrt fotókat kaptam a géptől próbáim során, nagyon erős élesítéssel megfejelve, mely a határozottabb élek esetében erős „halo” jelenséget produkál. Az optika színhibára hajlamos, nagylátószögnél a sarkok felé erősebb mértékben vignettál és torzít. Sajnos az olcsó optikák szokásos gyermekbetegségei nem kímélik az A345-öt sem. Extrém színhibát viszont csak szélsőséges megvilágítási helyzetekben produkál a gép és ez általában nem az optika számlájára írható, tehát úgynevezett „purple fringing” hatás.

A képek színvisszaadása viszont többségében jó, élénk, telt színekkel. Nem tapasztaltam színelhajlást semmilyen irányban. Egyedül az erős ellenfényes helyzeteknél adódtak gondok.

Akku memória

Az A345 kedvére leginkább 2 db AA méretű akkumulátorral tehetünk, energiaellátás terén, de szívesen veszi a hálózati tápegységgel való kényeztetést is, amelyet külön kell beszereznünk hozzá. Egy pár 2000 mAh kapacitású akkumulátor, állandó LCD-, és alkalmankénti vakuhasználat mellett kb 180 fotóra nyújt elegendő energiát. Kimerült akkumulátor esetén a gép minden esetben visszahúzza az optikát.

Memóriából a Fujifilm által favorizált xD típust használhatjuk a fényképezőgéphez. Egy 256 MB-os kártyára, legnagyobb felbontásban, tömörítéstől függően kb. 128-256 fotó készíthető.

A csomag tartalma

  • többnyelvű használati utasítás
  • szoftver CD
  • 16 MB xD kártya
  • csuklószíj
  • 2 db AA elem
  • videokábel
  • USB kábel


Értékelés

A Fujifilm Finepix A345 a nyugodt szemlélődők digitális fényképezőgépe. Azoké, akik szívesen kapnak lencsevégre egy szép tárgyat, virágot, vagy az esti csendes séta megkapó látnivalóit, és mindezekért nem akarnak nehéz és drága fotósfelszerelést magukkal cipelni. Az A345 azoknak készült, akik az emlékek megörökítése céljából vásárolnak olcsó digitális fényképezőgépet és nem a fotózás technikai megszállottjai.

A Fujifilm FinePix A345 ára jelenleg bruttó 40.000 Ft.
A fényképezőgépet az Extreme Digital bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!