Röviden: Fujifilm FinePix Real 3D W1 teszt

0

Képminőség, extrák

Sorozat, videó

A Fujifilm FinePix Real 3D W1 többféle sorozatmóddal rendelkezik, bár némileg szerényebb kínálattal, mint a komolyabb márkatársak. Kétféle sorozatot választhatunk, ha 2D üzemmódban vagyunk.

  • Top 40 (H): ez a beállítás adja a leggyorsabb sorozatot 3 kép/mp-es sebességgel. A készíthető fotók száma legfeljebb 40 lehet, a felbontást pedig 3 megapixelben (2048 x 1536 pixel) maximalizálták.
  • Top 40: szintén 40 felvétel készülhet egyhuzamban, akár maximális felbontásban is, a sorozat sebessége viszont csak 1 kép másodpercenként.

3-dimenziós üzemmódban csak az utóbbi sorozat beállítás használható, mely 3 megapixeles felbontást engedélyez és 2 kép/mp-es sebességet. A készíthető felvételek száma 40.

A fényképezőgép sajnos automata expozíció és egyéb (pl,. fehéregyensúly) sorozatra nem képes. Időzített kioldást viszont kapunk, mely a navigációs gomb le irányával aktiválható 2 és 10 mp-es késleltetéssel.

AVI; 640 x 480 pixel; 12 mp; 13,7 MByte

A videofelvételi képesség teljesen átlagos…lenne, ha csak 2D videót vehetnénk fel, de itt is elérhető a 3D opció, ami azonnal különlegessé teszi ezt a szolgáltatást. Pedig ezt – és talán a sztereó hangfelvételt – leszámítva semmi különöset nem kapunk. A felbontást VGA méretben (640 x 480) maximalizálták, de választhatunk 320 x 240 pixeles felbontást is. A belső memóriába azonban csak a kisebb méretet választva menthetők a videók. A képfrissítési sebesség mindkét esetben 30 kocka/mp, a maximális fájlméret pedig nem haladhatja meg a 2 GB-ot. Beállítási lehetőségeink nagyon korlátozottak, csak a fenti két képméret szabályozására van módunk, illetve a 2D/3D hatás között válthatunk a hátsó gombbal. Felvétel közben működik a fénymérés, az autofókusz, és mielőtt nekikezdenénk az automatikus parallaxis kontroll is. Az optikai zoom beállítására is csak a felvétel előtt van lehetőség, közben nem működik.

A 2D videók Motion JPEG tömörítéssel készülnek, a két képcsatornás (3D) változatokat pedig az állóképekhez is használt FinePix Viewerrel játszhatók le. Egyébként a gép LCD-jén, vagy a külön kapható V1-es digitális képkeret segítségével nézhetjük meg 3D-ben.

Extra szolgáltatások

Arcfelismerő élességállítás: a W1 csak automata élességállítást engedélyez, amely középpontos, vagy a gép által önállóan választott mérőterületet használ. Ezen kívül választhatunk arcfelismerő élességállítást is, de csak 2D üzemmódban. Ebben a módban akár portré, akár tájkép állásban is fényképezhetünk, a készülék egyszerre több arcot is képes felismeri a képmezőben. A menüben külön szoftveres vörösszem eltávolítás is bekapcsolható.

Tele/nagylátószög (Adv 2D): a két objektívnek köszönhetően a gép egyszerre két képet tud készíteni, különböző gyújtótávolságokban. Ilyenkor csak a bal oldali objektív zoomállását szabályozhatjuk, a jobb oldali mindig nagylátószögű (35 mm-nek megfelelő) felvételt készít.

jobb objektív: 35mm ekv.

bal objektív: 105mm ekv.

2-színmód (Adv 2D): a két különálló felvételi rendszer előnye, hogy a készülékkel két eltérő színbeállítású fotó is készülhet. Beállítása esetén a felvételi menüben egy külön pontnál adható meg a képek színeffektusa, mely a következő összeállítású lehet: Standard / Chrome (élénk), Standard / B&W (fekete-fehér), Chrome / B&W.

színmód: Chrome

színmód: B&W

2-érzékenység (Adv 2D): szintén két fotó készül és kerül mentésre, két érzékenység beállításban. A fényképezőgép automatikusan állítja be az érzékenységet, amely nagyon világos témáknál akár ISO100/100 is lehet. Az első kép egyébként ISO100-400, a második ISO100-1600 közötti érzékenységű lesz.

ISO400

ISO1600

Időeltéréses 3D fényképezés (Adv 3D): nagyon távoli tárgyaknál a gép két objektívének 7,7 cm-es távolsága rendkívül kicsi parallaxis eltérést produkál, így a 3D hatás szinte egyáltalán nem jelentkezik. Ezzel a funkcióval főleg mozgó járművekből készíthetünk két fotót, meghatározott időközzel. A jármű mozgása és az akár több másodperces időköz megfelelő távolságot biztosít a két fotó között a jobb 3D effektushoz. A menüben ilyenkor beállítható a két fotó közötti automatikus időköz (minimális, 1-10 mp), valamint a mozgás iránya (balról-jobbra, jobbról-balra).

Kézi 3D expozíciók (Adv 3D): szintén olyan esetekben ajánlott, amikor az automatikus 3D képkészítés nem ad jó eredményt (pl. távoli tárgyak). Két felvételt készíthetünk, saját magunk által elmozgatva a gépet, bármilyen tempóban. Az első felvétel elkészülte után halványan látható lesz a képernyőn, melyhez hozzáigazíthatjuk a másodikat, majd újra exponálhatunk.

Képminőség

A FinePix Real 3D W1 által nyújtott ISI100-1600 érzékenységi tartomány manapság már átlagosnak mondható a kompaktok között is. A Fujifilm amúgy szereti az extra magas érzékenységeket, de többnyire csak SuperCCD-s fényképezőgépeinél merészkedik az átlag fölé. Ez a gép pedig két „sima” CCD szenzort kapott. A zajszint alacsonyabb érzékenységeknél meglehetősen magas, csakúgy mint a zaj eltüntetéséért dolgozó szűrés.

Képminőség
ISO100; F5,6; 1/4 mpISO200; F5,6; 1/7 mpISO400; F5,6; 1/14 mpISO800; F5,6; 1/27 mpISO1600; F5,6; 1/58 mpISO100; F5,6; 1/4 mpISO200; F5,6; 1/7 mpISO400; F5,6; 1/14 mpISO800; F5,6; 1/27 mpISO1600; F5,6; 1/58 mpISO100; F5,6; 1/4 mpISO200; F5,6; 1/7 mpISO400; F5,6; 1/14 mpISO800; F5,6; 1/27 mpISO1600; F5,6; 1/58 mpISO100; F5,6; 1/4 mpISO200; F5,6; 1/7 mpISO400; F5,6; 1/14 mpISO800; F5,6; 1/27 mpISO1600; F5,6; 1/58 mp

A fotók 23 °C hőmérséklet mellett készültek.

Már ISO100-nál is látható a zaj, melynek szintje valamivel magasabb az átlagnál. Magasabb mint a szintén 10 megapixeles FinePix S2000HD-nál mért szint. Egy fokkal zavaróbb viszont a zajszűrés, amely igen erősen mossa a színeket és a részleteket is az élek mentén azonban könnyen észrevehető zajnyomokat hagy. A következő fokozatban az előzőleg írtak még nyilvánvalóbbak. A zajszint még mindig magasabb az átlagnál, de kismértékben csökken a különbség a kategóriatársakhoz viszonyítva és ugyanez a helyzet ISO400-nál is. A zaj kevésbé növekszik, mint az ISO100-200 beállítások között, de még mindig magasabb valamivel a megszokottnál. Szemre ez a fokozat nem ad sokkal zavaróbb zajnövekedést az alap beállításhoz képest, mindössze a homogén felületek zajszintjében láthatunk emelkedést. A színzaj szűrése – ahogy az előző fokozatokban – itt is nagyon magas, ami erősen mosott színeket eredményez. Az ISO800-as beállítás ismét egy jelentősebb lépés zajszintben és szűrésben egyaránt, az 1600-as fokozat viszont már jobb eredményt hoz. Na azért nem csökken a zaj az előzőekhez képest, de a növekedés kisebb. A színzaj szűrése ezúttal is magas, viszont a világossági zajkomponensé kevésbé tolakodó. Ez egyébként az összes magasabb érzékenységre vonatkozik. A Real 3D W1 részletvisszaadása így ezekben a fokozatokban jónak mondható.

A készülék fehéregyensúly beállítása teljesen automatikus, illetve előre definiált gyári értékeken használható. Ahogy tesztfotóinkon látható a halogénvilágításhoz ajánlott gyári érték nem egyezett meg lámpánk színhőmérsékletével, ezért sárgás elszíneződést kaptunk.

A fényképezőgép normál beállításon elég alacsony színtelítettséget produkál, mely néhány felhasználónak bizonyára előny, aki pedig a szaturáltabb képeket szereti, választhatja a Chrome beállítást. Nagyobb probléma, hogy képek általában alacsony kontrasztúak és jól látható cián színeltolódás is megfigyelhető volt többségükön. Ez főként a szerényebb képességű objektív(ek)nak tudható be. A „lapos” novemberi napsütés több alkalommal próbára tette az optikát. A gép képminősége amúgy nagyjából a hasonló méretű kiskompaktok szintjén áll.

Mellékelt tartozékok

A termék dobozában a fényképezőgépen kívül a következőket kapjuk:

  • NP-95 Li-ion akkumulátor
  • AC-5VC hálózati adapter
  • csuklópánt
  • USB-kábel
  • FinePix szoftver CD
  • kezelési útmutató nyomtatva és CD-n

Értékelés

A Fujifilm FinePix Real 3D V1-ről egyelőre két dolgot lehet elmondani. Egyrészt rendkívül érdekes, egyedülálló fejlesztés ez a digitális fényképezőgépek között, másrészt lesz még hová fejlődnie sok téren. A 3D hatás nagyon látványos tud lenni ha megfelelő körülmények között sikerül képet készítenünk, vagy szánunk egy kis időt a finomítgatására. Csípőből elkattintott akciófotónk nem minden esetben ad majd megfelelő 3D élményt.

A Fujifilm FinePix Real 3D W1 az „ügyes médiahack” kategóriából kézzel fogható és akár idehaza is megvásárolható géppé nőtte ki magát, ami már magában nagy teljesítmény egy ilyen párja nincs gépnél. Persze ettől még lehet, hogy egyszeri próbálkozás tanúi vagyunk, amit nem követnek majd utódok, és csak a Fujifilm történelmet színesíti.

A cikk megjelenésekor 150 ezer forintos fogyasztói ár ugyan magas, de ebben a jól szinkronizált dupla fényképezőgép mellett benne van a világelsőség és az egyedi technológia is. 2D-s fényképezőgépként természetesen nem szabad megvenni, de mindazoknak akik elsők között szeretnének belépni a 3D-s világba, eljött az idő.

A fényképezőgép kipróbálását az Fujifilm Magyarország tette lehetővé. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

Tesztképeink

A fényképezőgéppel készült tesztfotók megtekintéséhez kattintson a lenti linkre.

A képek fájlneveiben szerepel az érzékenység, a rekeszérték és a kisfilmre átváltott gyújtótávolság is.

A cikkben és a tesztfotók között szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!