Exkluzív: Samsung NX10

0

Nem csak sejteni, tudni lehetett, hogy valami készül a Samsung „konyhában”. Az év végi nyugalomból még szinte fel sem ocsúdva, 2010 első munkanapjára egy új hibridet kaptunk tőlük NX10 néven. Az alapkoncepció a DSLR-ek többségével megegyező érzékelőméret és képminőség volt, cserélhető objektívvel és lehető legkisebb mérettel kombinálva.

A cég 2 éves fejlesztés végére tett pontot a Samsung NX10 bejelentésével. A Mikro 4/3″-os rendszer bejelentése környékén már megszellőztették a hírt, hogy ők is készülnek egy hasonló rendszerrel, tavaly márciusban pedig hivatalosan is megismerhettük a leendő NX rendszer alapjait.

A legfontosabb újdonság a digitális tükörreflexes gépek többségénél – így a Samsung korábbi DSLR gépeinél is – elterjedt APS-C méretű szenzor, amely tulajdonságait tekintve jórészt megegyezik a GX-20-ban találhatóval. A Samsung saját gyártású CMOS érzékelője így 23,4 x 15,6mm-es és 15,1 megapixel felbontású, melyből ténylegesen 14,6 millió képpontot használ fel a gép. A gyors képfeldolgozás feladatát egy megújult rendszer látja el, melyet DRIMe II Pro névre keresztelt a gyártó. A szenzor előtti szűrőréteg a korábbihoz hasonlóan ultrahangos szenzortisztítással rendelkezik, amely a bekapcsoláskor aktiválódik, vagy a menüből engedélyezve bármikor indítható.

balra: Samsung GX-20
jobbra: Samsung NX10

balra: Samsung GX-20
jobbra: Samsung NX10

Mivel az érzékelő mérete változatlan, a méretcsökkentéshez az objektívet kellett közelebb hozni. Ez a hagyományos tükörreflexes kereső rendszer, vagyis a tükörmechanika és a prizma elhagyásával vált lehetővé, melynek köszönhetően 35%-kal közelebb került az objektív. Így a korábbi optikák önállóan nem használhatók, csak egy kihuzat növelő adapterrel megtoldva. Az adapter a későbbiekben külön kapható lesz. Egyelőre csak a bejelentése történt meg. A gép egyébként ezzel együtt egy áttervezett bajonettet (NX-bajonett) is kapott, amely valamivel kisebb átmérőjű a korábbinál és az elektronikus csatlakozóhelyek is máshol találhatók.

A Samsung NX10-zel egyidőben három objektívet jelentettek be, és további kettő megjelenése várható a közeljövőben. Jelenleg kitoptikaként a Samsung 18-55mm F3,5-5,6 OIS kapható majd a géphez, kiegészítő teleobjektívként pedig az 55-200mm F 4-5,6 ED OIS vásárolható meg. Ahogy nevükből kitűnik, mindkettő beépített stabilizátoros, így a korábban alkalmazott szenzormozgatásos stabilizátort -valószínűleg helykímélés miatt – nem alkalmazták ennél a rendszernél. A stabilizátor két üzemmódban használható, melyek a gép menüjében választhatók ki. A kitobjektív műanyag burkolatos és bajonettes – valószínűleg 55-200mm-es társa is. A most bejelentett harmadik optika egy fix, 30mm-es, F2 fényerejű, rendkívül kis méretű (pancake) objektív, fém bajonettel. Rajtuk kívül a jövőben a 18-55mm-es kitobjektív olcsósított, stabilizátor nélküli változata és egy 60mm-es fix kerülhet a kínálatba. Ennek további adatait egyelőre nem sikerült megtudnunk.

A tükör hiánya miatt az fáziseltérésen alapuló, és a DSLR-ekben megszokott élességállító rendszer kizárt, így a kompaktoknál alkalmazott kontraszt alapú autofókusz került az NX10-be. A Samsung azonban áttervezett algoritmust ígér, jóval gyorsabb élességállítással, mint az ilyen rendszereknél megszokott. Próbálgatásaink alatt az AF valóban elég gyorsnak, a kompaktoknál megszokottól sebesebbnek tűnt. Komolyabb következtetéseket nem vonnék le a végleges, részletes teszt előtt, de van benne valami! Az AF-rendszer a szokásos üzemmódok mellett arcfelismeréses és önarckép beállításban is használható. Az AF priority lehetőség bekapcsolásával megszabható, hogy az élességállítás, vagy a zárkioldás élvezzen elsőbbséget.

A szenzor-objektív közelség miatt a gép viszonylag kis méretű, legalábbis az átlagos DSLR-ekhez képest. Leginkább a vékonysága feltűnő, amit a szinte csak jelzésértékű, apró markolatának is köszönhet. A kis markolat nem túl kényelmes fogású, de a műanyag váz jól összerakottnak, a gombok többségében kényelmesnek – bár egyedi elrendezésük miatt – nekem elsőre kissé szokatlannak tűntek. Két gombot kapunk, amelyhez több funkció is rendelhető. Hátul az expozíció és vakufény mérést rögzítő AEL, elől pedig az objektív alatti Preview gombot, melyhez a fehéregyensúly állítás is hozzárendelhető.

A menü ízléses, szellős, jól olvasható, nem kis részt a nagyfelbontású kijelzőknek köszönhetően. Használhatunk hagyományos és ikonos megjelenítést is, és ugyanitt a hisztogram és a kompozíciós segédrács is ki- vagy bekapcsolható. A kezelése egy picit körülményes, mivel a négyirányú navigáló gombbal csak a menüpontok és oldalak között lépkedhetünk, ha be akarunk lépni az opciók közé, vagy elhagyni azokat, mindig az OK és MENU gombokat kell használnunk. Nagy segítség a gyors funkciómenű, melyet az Fn gombbal hívhatunk elő és azonnal beállíthatjuk a képméretet, minőséget, AF terület módot, vakumódot, színeffektust, dinamika kiterjesztést, vagy a stabilizátor üzemmódját. Magyar nyelvű menüt a próbált mintapéldányban nem találtunk.

Az SLR keresőrendszer elhagyása miatt az NX10 elektronikus keresőt kapott, ami egy viszonylag nagy képméretű és kiváló felbontású (921 000 képpont) belső LCD, a hagyományos „fajtából”. A gyenge színvisszaadású és kontrasztú EVF-ektől eltérően itt azonban egy komolyabb darabról van szó, bár a kontrasztátfogás itt sem volt a toppon a sötétebb területeknél. A kereső alján egy szemérzékelő található, így automatikusan kapcsol be és ki ha szemünkhöz emeljük a gépet. Bal oldalt egy dioptriakorrekciós tárcsát is találunk az élesség beállításához. Az EVF-en megjelenő adatok pontosan megegyeznek a hátsó kijelzőn láthatókkal.

Alapesetben ezt a hátsó képernyőt használja a gép, amely egy teljesen egyedi, AMOLED technológiás színes monitor. Kontrasztátfogása sokkal jobb, mint az átlagos LCD-éknek. Összehasonlításképp egy LCD kb. 1:500, ez a kijelző viszont 1:10 000 kontrasztátfogású. Ezen felül jóval gyorsabb, erős fényben és lapos szögből is jól látható, és alacsonyabb fogyasztású. Az OLED kijelzőn 614 000 képpont található, ami kiváló felbontást és részletességet nyújt. Mérete átlósan 3”, vagyis 7,6 cm. Világosságát 5 lépésben, színezetét egy 15×15 mezős színmátrixon, nagyon részletesen állíthatjuk.

Az NX10 nem csak a komolyabb fotósoknak készül. Persze ugyanúgy megtalálhatók rajta a részletes kézi beállítások, mint a DSLR-eken. Kapunk rekesz- és záridő-előválasztást, valamint teljes manuális módot, 1/2 vagy 1/3 lépésenként szabályozva, és +/-3 Fé tartományú expozíció korrekciót is. Az ISO100-3200 között állítható érzékenység egész fényértékenként léptethető. Az időhiányban szenvedők vagy a kezdők a tucatnyi témamóddal, vagy az új Smart Auto funkcióval próbálkozhatnak, amely a kis kompaktokhoz hasonlóan még a témamódok kiválasztását is automatikusan végzi. Rengeteg képeffekt, és feldolgozási lehetőség is adott. Nyolcféle színeffektet és részletesen beállítható színezet, telítettség, élesség és kontraszt opciót kapunk, de választhatunk hosszú záridős, és három lépcsőben szabályozható, nagy érzékenységű zajszűrést is. A képek dinamika átfogása a Smart Range szolgáltatás bekapcsolásával növelhető.

Sorozatban nem túl komolyak a gép képességei. Legnagyobb felbontásban 3 felvétel/mp sebességgel készülhet 3 RAW, vagy 10 JPEG kép, de ha megelégszünk 1,4 megapixellel akár 30 fps is lehet a tempó 30 kép hosszan. Az automata sorozatok közül expozíció, fehéregyensúly és színeffekt sor készíthető.

A Samsung NX10 mozgóképfelvételre is képes, ami a cserélhető objektíveknek és a nagy érzékelőnek köszönhetően érdekes képi hatások készítésére ad lehetőséget. A felbontás HD, vagyis 720p, 30 kocka/mp sebességgel és mono hanggal, melyen felül 640 x 480 és 320 x 240 képpontos „mozik” is gyárthatók, ugyanilyen sebességgel és kétféle tömörítéssel. A gép egy sor beállítást kínál a videókhoz, így például rekesz-előválasztást is használhatunk, de megszabható a fehéregyensúly, az AF és stabilizátor mód, valamint az AF terület is. Választhatunk 3-féle fénymérést, 8-féle képstílust (egyedi beállításokkal is) és önkioldó lehetőséget, mely 2-30 mp között 1 mp-es időközökben léptethető. A Fade szolgáltatás segítségével fokozatos betűnést, vagy képeltűnést, esetleg mindkettőt is bekapcsolhatunk, és aktiválható a mikrofon szélzaj csökkentése.

A rövid próba alatt sajnos nem volt mód a gép összes szolgáltatásának kipróbálására, ahogy egyelőre publikálható képeket sem készíthettünk az NX10-zel. A végleges, bolti változat piacra kerülésekor azonban mindenképpen bepótoljuk ezeket egy részletes teszt formájában.

A Samsung NX10 a hazai prominensek tájékoztatása szerint februárban jelenik meg. Bevezető ára még nincs, de a jelenlegi kalkulációk alapján nagyjából 150 és 200 ezer forint közé lövik be az árát, a stabilizátoros 18-55-össel egybecsomagolva. Arról is tájékoztatást kaptunk, hogy egyelőre ez a modell jelenti majd az NX-sorozat „csúcsát”, mivel ebben az évben még két, hasonló külsejű, de némileg olcsóbb kivitelű (pl. OLED helyett LCD kijelzős) változat is bejelentésre kerül.