Röviden: HP PhotoSmart 735 teszt

0Technikailag – árához képest – kifogástalan. A HP 735-t 1/2,7″ méretű, 3,34 MPixeles CCD-vel látták el, ez maximálisan 2048×1536 pixel felbontású képek létrehozását teszi lehetővé. A felvételeket csak JPEG (EXIF 2.2) formátumban lehetséges menteni. A három féle felbontás közül választhatunk, ezek az ötletes good, better illetve best nevet viselik. Ez utóbbi 2048×1536 pixeles felbontást takar, a „jobb” erősebb tömörítésű, de szintén 2048×1536 pixeles, a „jó” 640×480 pixeles JPEG-et jelent. Sajnos csak a felbontás állítható, a JPEG tömörítés mértéke nem, így képeink mérete akár a 1,5 Mbyte-ot is meghaladhatja, ekkor viszont kiváló, szinte tömörítés nélküli JPEG-hez jutunk.Amint az a tesztképeken is látszik, a 735 éles, jó kontrasztú és aberrációtól mentes képeket készít, normál üzemmódban is. Ez a jó CCD mellett jó optikát is feltételez. Ez utóbbit a Pentax szállítja, 3x-os zoomátfogású, 5,8-17,4 mm-es fókusztávú, mely 35 mm-es filmre vetítve 38-114 mm-nek felel meg. Kezdőfényereje f/2,6, maximális zoom esetén a legnagyobb rekeszérték f/9,0. A gép 2,6-os illetve 4,9-es rekesz előválasztó programot ismer, képeink mélységélességét tehát csak igen kis mértékben befolyásolhatjuk. A záridő 1/3-1/1500 mp között változhat, beállítása kizárólag automatikusan történhet. Makró módban a legkisebb tárgytávolság 10 cm, és a zoom ebben az esetben is aktív marad, továbbá a legkisebb befogható terület 40 mm, azaz a géppel remek makrók készíthetők. Az optika kikapcsolt állapotban a gépvázban bújik meg, a lencsét két kis lamella védi.

A gép nem állítható teljesen manuális módba, van ellenben 8 program – makró, sport, tájkép, portré, a már említett kétféle rekesz-előválasztás, és a programok közt található az önkioldó és a sorozatfelvétel üzemmód is. Ez utóbbi maximum 6 fotó készítését teszi lehetővé 0,9 mp-es időközökkel és fix fókusszal. A felvételek készítése során az LCD kikapcsol, ezért ilyenkor célszerű az átnézeti keresőt használni. Mozgókép készítésekor természetesen működik az LCD, és a fénymérés is, az autófókusz ellenben – a sorozatfelvételhez hasonlóan – inaktív. A videofelvételek felbontása 320×240 pixel, maximális hossza csak a memóriakártya szabad kapacitásától függ.

Az adatok tárolására szolgáló lapocska SD vagy MMC lehet. A gép belső memóriája sem kicsi, 16 Mbyte, bár nagyfelbontású képek készítésekor ez kb. 8 felvétel mentését teszi lehetővé. A HP „specialitása”, hogy memóriakártya behelyezése esetén a gép belső memóriája nem használható. A régebbi típusokra jellemző volt, hogy az USB porton a számítógépre csatlakoztatott fényképezőgép memóriakártyáján tárolt adatokat csak letölteni lehetett, a számítógépről a kártyára írni nem. Ezt a korlátozást a 735-ben már szerencsére feloldották. A főbb beállítások a gép tetején található LCD-n is megjelennek, kiváltva ezzel az energiazabáló 1,5″-es LED megvilágítású TFT LCD-t. Ennek felbontása ugyan megfelelő, de az élessége, és mindenekelőtt a kontrasztja hagy kívánnivalót maga után. Fogyasztása szintén elég jelentős, a fényképezőgépet energiával ellátó két AA ceruzaelemet bámulatos sebességgel képes lemeríteni.

Az expozíciós korrekciót 1/2 blendénként +/- 2 rekesznyi tartományban lehet állítani. A fehéregyensúly napos, árnyékos, izzó és fénycső értékre állítható, kézi megadására nincs lehetőség. A fényérzékenység ISO 100 és 400 között változtatható. A 735-öst több kreatív funkcióval is ellátták: előre megadható a színek illetve a kontúrok erőssége, és sok esetben hasznos lehet, hogy a fénymérési zóna is állítható. A hagyományos, a felvétel középső (kb. 1/9) részére súlyozott mellett választható teljes képet számításba vevő és a kép közepére összpontosított fénymérés is. Ez utóbbi különösen jól használható például ellenfényben készített portréknál.

A vaku munkatávolsága 3 méter, a fényképezőgéphez külső villanófény nem csatlakoztatható. A vaku elővillantásos vörösszem-effektuscsökkentést alkalmaz, mely funkció külön is kikapcsolható. Éjszakai üzemmódban az előtér derítése után a gép tovább exponál, ezzel élvezhetővé varázsolva a kép hátterét is. Az éjszakai üzemmód természetesen állványt igényel. A csomagban található mini állvány ilyenkor jó szolgálatot tehet. A géppel nemcsak remek éjszakai, de kiváló panorámaképek is készíthetők, lévén az állványmenet az optikai tengely vonalában van. E figyelmességet sajnos ellensúlyozza a panoráma program hiánya.

Szerencsére nem csak az állványmenet van jó helyen. Minden egyes gomb, az összes ki- és bemeneti nyílás a legjobb helyre került. Használhatóságát tekintve egyedül az adapter, USB, tv csatlakozókat fedő gumilap lóg ki a sorból, amit nem lehet teljesen felnyitni, ezáltal egzotikus mutatvánnyá varázsolva az alatta megbúvó három nyílás használatát. Ellenben a két LCD mellett elhelyezett összesen kilenc gomb nemcsak könnyen elérhető, de velük a gép összes funkciója pillanatok alatt beállítható. A menük szerkezete logikus, a színek ízlésesek, az ikonok találóak, szóval úgy szép az egész, ahogy van. Az egyes menüelemek eléréséhez pedig mindössze 2-3 gombnyomásra van szükség. A HP 735 kezelhetőségét tekintve a kategória egyik remekül sikerült darabja.

Az elkészült képek igény szerint elforgathatók, illetve azokra rá lehet közelíteni (max. 6x-os nagyítás). A megtekintés során az egyes képek kijelölhetők elektronikus levélben való továbbításra vagy nyomtatásra az Instant Share gomb megnyomásával. Ez utóbbi funkció igen egyedi, ezért némi magyarázatra szorul. A fényképezőgép menüjében létrehozhatunk e-mail címlistákat. Ezeket, illetve az egyes e-mail címeket külön-külön is hozzárendelhetjük képeinkhez. Ezután amikor a gépet Internet kapcsolattal rendelkező számítógéphez csatlakoztatjuk, az erre kijelölt képeket a fényképezőgép automatikusan elküldi e-mailban a képhez rendelt címre. Egészen pontosan feltölti azt a HP egy erre a célra fenntartott szerverére, majd egy erre az URL-re mutató linket tartalmazó üzenetet küld a címzetteknek. Ez két okból szerencsésebb annál, mintha az összes címzett megkapná az összes képet: az üzenetküldés is gyorsabban megy illetve a képek így „beleférnek” egy e-mailba, és így nem fordulhat elő, hogy a címzett levelesládája megtelik a fogadott képekkel. A HP figyelmessége, hogy az Instant Share, ha nem is ugyanígy, de Macintosh-sal is működik.

A PhotoSmart 735 a videófelvételek készítésekor hangot is rögzít. A beépített mikrofont azonban külön is használhatjuk: a memóriában tárolt képekhez tudniillik hangfelvételeket kapcsolhatunk. Így röviden kommentálhatjuk a képeinket, ami például egy utazás során, az egymást követő városnézések alkalmával igen jól jöhet.A kezelhetőség mellett a mellékelt ketyerék terén nyújt még kiemelkedőt a HP. A külön megvásárolható HP 8886 dokkoló egységet is tartalmazó dobozban összesen 6 leírást és 4 CD-t találtunk. Volt ezen kívül tv-csatlakozó, 3 féle töltőkábel (európai, amerikai, ausztrál), hagyományos és HP PhotoSmart nyomtatóhoz illeszthető USB (ez utóbbival számítógép nélkül is készíthetünk fotórealisztikus printeket – HP PhotoSmart nyomtatóval), a dokkolót vezérlő távirányító, mini állvány és csuklószíj. Nincsen viszont elem sem a távirányítóhoz, sem a fényképezőgéphez. Természetesen gazdaságosabb és környezetkímélőbb a hagyományos ceruzaelemek helyett NiMH akkumulátorokat venni a géphez, ezek teljesítménye azonban meg sem közelíti a foto-lítium elemekét, abár ez utóbbiak sajnos elég drágák. A távirányítóhoz is érdemes beszerezni a szükséges két AA ceruzaelemet, mert csak a távvezérlővel használható ki teljes mértékben a dokkoló állomás. A gépet a dokkolóba helyezve és azt tévével összekötve képeink azonnal megtekinthetővé válnak, és amíg a család a felvételekben gyönyörködik, a gép akkujai is töltődnek. A dokkolón is található egy Instant Share gomb, ezzel a fényképező csatlakoztatást követően azonnal elküldhetjük az e-mailra kijelölt képeinket, vagy az arra kiválasztottakat kinyomtathatjuk.A HP PhotoSmart 735 azoknak készült, akik egyszerű, könnyen kezelhető és megfizethető digitális fényképezőgépet keresnek, de nem akarnak lemondani a jó minőségű, nagyfelbontású képekről sem. Ideális választás azoknak is, akik szeretik kihasználni a gépükben rejlő összes lehetőséget, kiegészítő funkciókat, és képeiket nem csak papíron, hanem számítógépük monitorján is szeretnék viszontlátni, vagy az Interneten keresztül megosztani ismerőseikkel.
A PhotoSmart 735 ára bruttó 90.000 Ft, HP PhotoSmart 8886 dokkolóállomással 115.000 Ft. A gépet a HP Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.