Röviden: HP Photosmart 7660 teszt

0

A HP Photosmart 7760 íróasztalra helyezése utáni első benyomásom az volt, hogy nagy. Méretei lényegében megegyeznek a 7960-éval. A laptartó tálca kialakítása miatt szerencsére a 7760 esetében sem kell majd túl mély polcot az íróasztal mellé szerelni a masina számára. Hogy miért kell polc? A tasztatúra és a monitor mellett a számítógép-asztalon ugyanis garantáltan nem fér el.

A képeken a Photosmart 7660 látható, melyen nincs színes LCD, így a nyomtatás előtt nem lehet megnézni és módosítani a képeket. Ezt leszámítva a nyomtató megegyezik a 7760-as modellel.Színvilága a HP 245-höz hasonlóan kékesszürke-szürke. További hasonlóság a gyenge anyagválasztás és a 245-nél jobb, de még mindig közel használhatatlan gombsor és sajnos a navigáló és a fedlap merevsége is hagy maga után kívánnivalót. Az utóbbi idők HP nyomtatóit elnézve egyre növekvő nosztalgiával gondolok vissza „ősöreg” HP DeskJet 510-esemre, amelyen még minden részlet kemény volt, minden gomb határozottan és pontosan járt. Egyébként billentyűből jó pár található a gépen – négyszer annyi, mint pl. az előbb említett 510-esen -, de a feliratoknak köszönhetően ezek funkciója első ránézésre is egyértelmű. A HP nyomtatói egyébként is közismerten jól használhatóak, kiismerésükhöz a használati útmutatóra gyakorlatilag nincs szükség, és ez a 7760 esetében is igaz, mind a gombokra, mind a menürendszerre.

A HP-nál a nagy rivális Canonhoz képest sokkal hangsúlyosabb szerepet kap a nyomtatók kialakításánál a közvetlen nyomtatás. Ezért is meglepő, hogy a HP nyomtatók, belertve a 7760-t is, nem támogatják a PictBridge szabványt. Úgy tűnik, a HP más utat jár: a nyomtatóiba épített kártyaolvasó tökéletesen kompatibilissá teszi a HP printereket a nagy gyártók összes fényképezőgépével. A megoldás további nagy előnye, hogy a nyomtatók így kártyaolvasóként is használhatók lesznek.Az első, közvetlen nyomtatást támogató printerek a fotókon még szinte semmilyen módosítást sem voltak képesek végrehajtani, legfeljebb a képméretet határozhatta meg a felhasználó. Én személy szerint nem csak ezért kezeltem fenntartással a fényképezőgépről történő nyomtatást, hanem a nehézkessége miatt is – össze kell kötni a két gépet, a fényképezőgépen kell kijelölgetni a képeket -, így nem csoda, hogy hozzám sokkal közelebb áll a HP megoldása: a 7760 1,8 hüvelyk átmérőjű kihajtható, színes LCD kijelzőt kapott. A memóriakártyát (CompactFlash Type I-et, SmartMedia-t, SD/MMC-t, Memory Stick-et /Memory Stick Duo, Memory Stick Pro, Magic Gate is/ és xD-t használhatunk) a nyomtatóba helyezve a képeket azonnal visszajátszhatjuk, és kijelölhetjük nyomtatásra. Még szimpatikusabb az indexkép-nyomtatás: az apró képek alatti karikát besatírozva „rendelhető meg” az adott fotó, amely mérete szintén hasonló módszerrel adható meg. A masina nemcsak JPEG, hanem TIFF fájlokat is képes kezelni. A kiterjesztett színtartományú nyomtatás opcióval ez utóbbiak eredeti színvilágukban köszönnek vissza a fotópapírra történt rögzítést követően.


A HP Photosmart 7760 kezelőfelülete

A nyomtatási technológia alapja a HP #57 számú, háromszínű tintapatrona, mely igény szerint vagy #58-as, 1/6-od fedettségű fotószinekkel, vagy a HP egyedi, #59 jelű fotószürke patronjával kombinálható. Ez utóbbi, mint arról már a 7960 esetében beszámoltunk, kiváló fekete-fehér nyomatok készítését teszi lehetővé. Még a világosabb képrészek is igen részletgazdagok lesznek a világosszürke tintának köszönhetően. A gép egyszerre két patront tud kezelni, ugyanakkor a harmadiknak sem kell külön tárolóhelyet keresni, mivel a patronfoglalatok mellett egy vakfoglalat is található, melybe megbontott patron is helyezhető.

A 4800 dpi és a PhotoRet IV technológia közel hibátlan fotóminőséget eredményez. Nagyon szimpatikus tulajdonsága a masinának, hogy hagyományos irodai nyomtatópapírra is szép nyomatokat képes készíteni, mivel ilyenkor kisebb mennyiségű tintát használ, mint fotópapír esetén. Az eredmény: szép, éles nyomat viszont fakóbb színek, melyért cserébe a papír száraz marad, ráadásul a nyomtatás is gyorsabb ilyenkor.A nyomtató 8,9 és 21,6 cm között gyakorlatilag bármilyen szélességű papír befogadására képes. Így nem jelent neki gondot – többek között – a szegély nélküli A4 méretű nyomatok készítése sem. Érdekesség még a video nyomtatás. Ez egy videofile képkockáinak kinyomtatását jelentené elvileg, a gyakorlatban azonban nem tudtuk kipróbálni, mivel nem állt rendelkezésünkre olyan fényképezőgép, mely a nyomtató által értelmezhető videófomátumot rögzített volna. Egyébként a videonyomtatás során 9, 15 vagy 25 kép kerülhet egy A4-es lapra.

A szoftveres támogatás megegyezik a HP többi asztali nyomtatóéval: a dobozban található HP Photo & Imaging szoftver található a nyomtató driver mellett. A programcsomag segítségével az alapvető képszerkesztési eljárások (pl.: kontraszt állítás) egyszerűen és gyorsan elvégezhetők. A drivernek köszönhetően a kalibrálás gyorsan, mindössze egy lap felhasználásával történik. A nyomtatás párbeszédpanel beállítások egész sorát kínálja. Különösen szimpatikus volt, hogy a tintapatron töltöttségét minden nyomtatás előtt grafikusan kijelezte a nyomtatót vezérlő program.

A végére maradt a nyomtatási idő: színes nyomtatás esetén 12 lap/perc illetve fekete-fehér esetén 13 lap/perc sebességgel dolgozik a gép. Természetesen a fotó nyomtatás jóval lassabban megy ennél, hozzávetőlegesen 1:30 perc alatt készül el egy kép. A képminőség tényleg kitűnő, főleg a bruttó 60.000 Ft-os ajánlott kiskereskedelmi árhoz képest.

A HP Photosmart 7760 színes tintasugaras nyomtatót a HP Magyarországtól kaptuk kölcsön a kipróbálás erejéig.