Röviden: Canon i965 teszt

0A Canon i965 egy nagyon elegáns nyomtató. A sötét barátságtalan műanyagok legnagyobb felületét, a fedlapot egy fém lemezzel borították, amit középen egy csillogó műanyag betét oszt ketté. A bonyolultnak éppen nem mondható kezelőpanel két nagyméretű (bár enyhén lötyögős) gombból áll. Az egyik a főkapcsoló, a másik pedig az egyéb műveletek megszakítására/folytatására szolgál. Erre a próba során csak a kifogyott papír újratöltésekor volt szükség.Az i965 egy tömzsi nyomtató. Számszerűen nem sokkal keskenyebb a 8 színű HP-nál, de sokkal kisebbnek tűnik. Pedig mélységben az elől és hátul kilógó papírtálcák miatt sokkal több helyet foglal el, mint a HP csúcsnyomtatója. Nyilván ezt is egy polcra kellene száműzni, de ennek már egy mélyebb tartót kell választani. A nyomtató felépítése nagyon jó, minden relatíve masszív, egyedül talán a behajtható tálcák tűnnek törékenynek. Igaz viszont, hogy használaton kívül, behajtásukkal sok hely szabadítható fel a nyomtató körül.

Egy jó fél évvel ezelőtt az i950-es két dologgal okozott meglepetést: az egyik a sebessége, a másik a hagyományos papírra való remek nyomtatási minősége volt. Örömmel jelentjük, hogy az i965 legalább olyan jó, mint elődje, de a hagyományos papíros nyomtatás mintha még jobb lenne. Nem áztatja el a papírt, mint sok más nyomtató és valahogy a tinta eloszlása is szebb.

A HP-val ellentétben a Canonon nincs sem LCD, sem pedig kártyaolvasó nyílás. Így ez a nyomtató közvetlen kártyáról való nyomtatásra, illetve kártyaolvasóként való használatra nem alkalmas. Támogatja viszont a PictBridge szabványt, aminek köszönhetően a nyomtatás a fényképezőgépről indítható, nincs szükség számítógép közbeiktatására.

Technológia
Ejtsünk néhány szót a felhasznált technológiáról. A 3072 fúvókás nyomtatófej a Canon hagyományoknak megfelelően a festékkazettáktól független egység. A 10 mikron átmérőjű fúvókák 2 pikoliteres cseppekben viszik fel a festéket a papírra. Más gyártók jelenleg 4-5 pikoliteres cseppmérettel dolgoznak. A nagy számú fúvókának és ezek sebességének köszönhetően egy tökéletes A4-es nyomat kb. 1 perc alatt készül el.A színkeverésről 6 festékpatron gondoskodik. Ezek közt természetesen megtalálható a cián, a magenta, a sárga és a fekete, amiket az 1/6 fedettségű cián és szintén ilyen fedettségű magenta egészít ki. Ez utóbbi kettő a nagyon világos felületek festéséért felelős. Fontos megemlíteni, hogy a patronok színenként cserélhetők, így nem fordulhat az elő, hogy egy félig még teli patront kell egy szín elfogyása miatt cserélnünk.

Képminőség
Biztos, hogy egy fotónyomtató esetén ez az egyik legfontosabb paraméter. A nyomatok szépek. A HP-n készült képekkel összehasonlítva a felületek többségénél nem látni jelentős különbséget. Mindkettő egyformán szépen dolgozik. Teljesen automatikus nyomtatásnál a Canon egy hajszálnyit világosabb képet nyomtat, ami jót tesz a sötét felületeken megbúvó részleteknek.
Miután a 8 tintás HP technológia szépen nyomtatta a szürkéket, kíváncsiak voltunk arra, hogy mit produkál a szürkékkel a Canon i965. Ahogy várható volt, a HP ezen a téren vitathatatlanul jobban teljesített. A világos szürke, majdnem fehér felületeken a Canon nyomaton a részletek elvesztek, míg a HP képein szépen láthatóak maradtak.

A nyomtató természetesen képes A4-es és 10×15-ös méretben is margó nélkül nyomtatni. Sőt. Az Easy-PhotoPrint nevű szoftverrel használva (ez egyszerűsége miatt nagyon belopta magát a szívünkbe) akár két A5-ös méretű kép is feltehető egy A4-es papírra.

CD nyomtatás
Mikor először hallottam, nem akartam elhinni. Hogy lehet egy tintasugaras nyomtatóval CD-re nyomtatni? Hiszen a CD lemez nem hajlik. De a mérnökök szerencsére megoldották. Az i965 egy speciális adagoló és egy tálca segítségével CD nyomtatóvá alakítható. A nyomtató a tálcára helyezett CD-t a gép előlapja felől (ahol általában a papír jön ki) húzza be, majd rövid nyomtatás után ugyanott adja ki. Jól beállított szoftver esetén (nem nagy bravúr, a szoftver nagyon jól sikerült) az eredmény meglepően jó. A nyomtató hihetetlenül pontosan nyomtat egészen a nyomtatható felület széléig, de tovább egy tizedmillimétert sem.

A CD nyomtatásnak egyetlen nagy hátránya, hogy a hagyományos no-name lemezekre nem lehet nyomtatni, mivel azok felülete erre nem alkalmas. Aki ilyenre adja hát a fejét, az kénytelen megfizetni a drágább Verbatim, Maxell vagy TDK lemezeket. Ezek most még fehér hollónak számítanak, de azért az egyik nagy irodaszer áruházban sikerült beszerezzünk egyet 230 Ft-ért. A jó jel viszont az, hogy az elektronikai áruházban sem néztek hülyének mikor ilyet kerestem, mondták hogy éppen elfogyott. Nyomtatható felületű írható DVD lemezt viszont nem sikerült szereznünk.

Egyéb újdonságok
A közvetlen nyomtatás lehetőségén túl újdonság még az USB 2.0-ás csatlakoztathatóság is. Erre olyan óriási szükség ebben az esetben talán nincs, de jelzi a Canon elkötelezettségét az új tecnológiák iránt.Értékelés
Biztos mindenkiben az a kérdés merül most fel, hogy akkor melyik nyomtatót is érdemes megvenni? Erre azt mondanám, hogy az attól függ. Aki számítógép nélkül szeretne nyomtatni és a fényképezőgépe nem támogatja a PictBridge szabványt, az valószínűleg a HP-val jár jobban, hiszen az a gép kompletten alkalmas a feladat elvégzésére, sőt még kártyaolvasóként is használható, ha mégis számítógépre kötik. Hasonlóan a HP 8 tintás rendszere lehet a nyerő azoknak, akik szeretnek fekete-fehér képeket nyomtatni vagy fontosnak tartják a szürkében megbúvó részleteket. Azt egyértelműen a HP gyártja szebben.

A Canon i965 a sebességben és a sima fénymásoló papírra való színes nyomtatásban jobb. Extra szolgáltatás a CD nyomtatás, ami manapság nagyon csábító lehet, illetve a PictBridge kompatibilitás. Ezeken túl azonban a két nyomtató közel azonos képminőséget produkál, így ha valaki ezek után nem tud választani, az kénytelen lesz a külső és az ár alapján dönteni.