Röviden: ImpressCam MiniCam teszt

0

Nem is olyan régen még különlegességnek számítottak a bankkártya méretű – persze azoknál mélységben jóval nagyobb – fényképezőgépek. A parányi zoomobjektívek és a belső élességállítású optikai rendszerek megjelenésével azonban robbanásszerűen megváltozott a helyzet. Ma már a hagyományos értelemben vett kompakt gépektől is alapelvárás a kis méret, az igazi apróságoknak tehát már nem elég egyszerűen csak kicsinek lenniük, további extrákat is fel kell mutatniuk, ha nem akarnak a fotósbolt polcáról nyugdíjba menni.A Minicam esetében ez az extra elég látványosra sikerült. A vázról messziről süt, hogy tiszta alumínium. Az érdesített frontlap amellett, hogy rettentő jól néz ki, igen jó tapintású továbbá kellemes fogást ad a gépnek, nem csúszik. A fedél, amely a ceruzaelemeket és az SD kártyát hivatott a külvilágtól megvédeni, már nem ilyen jó, de a célnak alapvetően megfelel. Egyébként is, nagyon kevés kis gépen találkoztam eddig tényleg jól sikerült fedéllel.


Az anyagválasztáshoz méltóan összeépített vázon igen kevés kezelőszerv kapott helyet. Ezek kidolgozása viszont példás. Kellemes anyagokból készültek. ám ami a legfontosabb: minden gomb határozottan jár, minden gombnyomásra finom kattanással válaszol. Ez alól egyedül a vezérlőtárcsa a kivétel, itt az anyag sem a legjobb és az egyes állásokba sem túl könnyű beletalálni. Egyébként a gép bekapcsolására is ez a tárcsa szolgál. Ha már sikerült bekapcsolni, lássuk mit kínál a Minicam!

Első körben négy alap módot. Az automa mellett sorozat- és témamódot, valamint nem kis meglepetésre manuálisat is. Azaz van záridő és rekesz előválasztás, és teljes kézi expozíció is. Ez tényleg ritkaság, még akkor is, ha a legtöbb vásárló valószínüleg soha nem fogja használni. Ellenben a témamódokkal, amiből 13 van – ez nem kevés! Nekem azonban egy mégiscsak hiányzott: nincs havas mód. A tengerpart mód ezt elvileg pótolja, de erről a gép nem tájékoztat, így nem vagyok benne biztos, hogy ezzel az összes tulajdonos tisztában lesz.A fotózás mellett videófelvételeket is készíthetünk a MiniCammal, igaz ennek minősége nem vetekszik a digitális videokamerák minőségével, és felbontása is maximum 320×240 pixel. Viszont a hangfelvétel mód néha kifejezetten hasznosnak bizonyul. Gondoljanak csak bele: például nyaraláskor nem kell mindenféle fecnikre írni a diszkóból hazavezető utat. Jut eszembe a diszkóról: rövid hangjegyzet közvetlenül a képekhez is csatolható, így többé nem kell tollat keresgélni, csak lefotózni a lányt és már mondhatja is a számát…

Ha már az esti fotózásnál tartunk. A MiniCam egész tűrhető vakut kapott, a megszokott, minimális hatótávolságon (3 m) belül kellemesen derített képeket készít. Viszont meglepő, hogy “zöld” módban nem kapcsolódik be automatikusan a vaku, hanem azt az erre szolgáló gomb külön megnyomásával lehet csak aktiválni. A program módokban az éjszakai képeknél már nincs meg ez a hiba, és az éjszakai portré üzemmódban 4, fokozatosan erősödő elővillantással csökkenti a vörösszem effektust. Sötétben a fókuszáláshoz az élességállítási segédfény asszisztál.A bevezetőben már említettem, hogy az ultrakompakt gépek titka az apró optikákban rejlik. Ezek a kisméretű zoomos lencsesorok általában kisebb-nagyobb optikai torzítással rendelkeznek. A legjellemzőbb a hordótorzítás, amely a MiniCam 3x-os zoomos objektíve esetében is megvan, ugyanakkor ezen a téren semmivel nem rosszabb híres versenytársainál, mint ahogy fényerő tekintetében sem marad el azoktól (f2,9-f5). A másik jellemző hiba a vignettálás, azaz a sarkok elsötétedése és életlensége. Bár egyes képekem megfigyelhetők ezek a jelenségek, kategóriatársaihoz mérve a képminőség nem rossz. A képek színhelyesség és zajosság tekintetében is megállják a helyüket, a MiniCam hozza a kötelezőt.

A MiniCam LCD-je egész kellemes. Igaz, a háttérvilágítása lehetne jobb, de a színei rendben vannak, ugyanígy a mérete és részletgazdagsága: a 2″-ba 130.000 pixelt sűrítettek, így a kijelző nemcsak a komponálásban segít, de lejátszáskor sem vall szégyent. A MiniCam menürendszere az ImpressCam Elite 13-mal azonos – amit személy szerint nem nagyon szeretek. A szerkezete ugyan számomra is elfogadható, de a kis buborékokba helyezett piktogramok régimódinak tűnnek. Viszont a fotózáskor nem fukarkodik az adatokkal a gép, a képméret, képminőség, aktuális mód stb. mellett élő hisztogram és – fénymérés után – a választott expozíciós értékek is megjelennek az LCD-n. Ezeket ebben a kategóriában sok gépből kispórolják.

A lejátszás menüben a szokásos opciók – nagyítás, képelforgatás, védelem, diavetítés, kép adatai, hisztogram – kaptak helyet, bár a képkivágás és lekonvertálás – csakúgy, mint a nemrég nálunk is bemutatott ImpressCam Q-63 esetében – kimaradt.A MiniCam-et két ceruzaelem hajtja. A dobozban két alkáli elem található, ezeket hosszú távon érdemes ceruzaakksikkal kiváltani. A gép fogyasztása átlagos, a teszt során két 2100 mAh-ás akksi egyszeri töltéssel elég volt kb. 100 felvétel készítésére, melyek közt akadt jónéhány vakus kép is.

Remek dolog a beépített memória, és ezt el is szoktuk mondani minden olyan gépnél, amelyben van ilyen. Úgyhogy itt is elmondom: remek a 16 MB-os belső memória. De természetesen ez csak olyan vésztartalék, amit mindig magával hord a gép tulajdonosa. Ahhoz, hogy az 5 Mpixel nyújtotta képminőséget ténylegesen ki lehessen használni, jóval nagyobb kártyára – mondjuk egy 256 MB-osra van szükség.


A dobozban a fényképezőgépen kívül az alábbiak találhatók:

  • övre csatolható vagy a vállon hordható műbőr táska
  • csuklószíj
  • A/V kábel
  • USB kábel
  • szoftver CD
  • részletes magyar nyelvű használati útmutató

Az ImpressCam MiniCam egy igazán impozáns külsejű, remekül összeépített fényképezőgép. Automata funkciói mellett manuális beállítási lehetőségeket is kínál. Kis mérete ellenére nagy felbontású felvételek készítésére képes. A nagyméretű LCD, a megbízható vaku és a ceruzaelemek használata a MiniCam-et kellemes társsá teszi utazások, vagy más, megörökítésre érdemes alkalmak során.A tesztgépet az ImpressCam bocsátotta rendelkezésünkre.

A fényképezőgép ára jelenleg bruttó 58.990 Ft.