Röviden: Canon PowerShot A510 és A520 teszt

0

A Canon PowerShot A510 és A520 nem nevezhetők teljesen átlagos gépeknek, bár a 3 és 4 Mpixeles felbontásuk már átlagosnak tekinthető, a 4x-es zoomátfogású optika ma még plusznak számít.Az új gépek – áruknak megfelelően – műanyag tokozást kaptak, s az állványmenet is műanyagból készült. A kis méret miatt az állványmenetet nem tudták pontosan az optikai tengely alá helyezni, tőle 2cm-re található, sajnos a tömegközépponttól így jelentősen eltávolodott, igaz, nem nevezhetők nehéznek a gépek. Viszont ennek következtében az állványra helyezett gépből minden cserélhető anélkül, hogy az állványról le kellene szednünk.A két fényképezőgép tulajdonképpen azonos képességekkel és szolgáltatásokkal bír, a legfőbb különbség a CCD-k felbontásában található. Mindkét fényképezőgépben 1/2,5″ tokozott méretű CCD dolgozik, az A510-ben 3,3 Mpixeles, míg az A520-ban 4,2 Mpixeles. A legnagyobb felbontás így az A520 esetén 2272×1704 pixel, míg az A510-nél 2048×1536 képpont. Kisebb felbontásokat is választhatunk: 1600×1200, 1024×768, 640×480, valamint levelezőlaphoz való, 1600×1200 pixeles kép, amely komponálásakor az LCD-n 3:2 oldalaránynak megfelelően a felső és alsó sávban sötét részt látunk, így nagyíttatáskor nem érhet meglepetés.

Az érzékenységet a gép ISO50 és ISO200 között állíthatja be, kézileg ISO50/100/200 és ISO400 értékek közül választhatunk.

Az elkészített fotókat csak JPEG tömörítéssel menthetjük el (ahogy az ebben a kategóriában teljesen megszokott), a tömörítései fok SuperFine, Fine vagy Normal lehet.

A fényképezőgépek hátulján 1,8″-os 115 ezer képpontos LCD található, amely jó minőségben jeleníti meg a képeket, bár erős napfényben sajnos tükröződik. A képek komponálását átnézeti keresőben is elvégezhetjük, ennél dioptria-korrekcióra nincs lehetőség.
Az objektívről már megemlítettük, hogy az átlagosnál nagyobb átfogású: kisfilmes rendszerbe vetítve 35-140 mm-nek megfelelő fókusztávolságú. A fényereje átlagos, nagylátószögnél f/2,6, míg tele állásban f/5,5. A fókusztávolságot a nagylátószögű álláson kívül további 7 pozíció valamelyikére állíthatjuk. Ez nem túl sok, de még megfelelő, nagyobb gondot nem jelent, de láttunk már pontosabban beállítható fókusztávolságú gépet is. Az optika frontlencséjét kikapcsolt állapotban két fém lamella védi a környezeti hatásoktól.

Az optika elő különböző szűrőket is helyezhetünk, ha egy adaptert csavarunk fel a gépre.

A Canon kompakt gépek nem voltak túl jó makróképességűek, ezúttal azonban az A510 és A520 átlag felett (igaz, csak hajszálnyival) teljesítenek, a legkisebb befogható terület szélessége 55 mm (kisfilmnél ez kb. 1:1,5 leképezési aránynak feleltethető meg). A tárgytávolság ekkor 5 cm. Makró állásban a zoomot egyébként használhatjuk, de a legnagyobb nagyítás nagylátószögnél érhető el kis tárgytávolsággal.


A vaku a gép kis mérete ellenére kellően távol került az objektívtől, az optikai tengelytől való távolsága 4,5 cm. A vaku a szokásos módokon kívül (auto, derítés, vörösszem-hatás csökkentő, tiltott) hosszú szinkronidővel is használható, ha éjszakai témamódot választunk. A hatótávolság nagylátószögnél (automatikus érzékenység beállításnál) 3,5 méter, tele állásban 2,2 méter.

A PowerShot A510 és A520 sok kézi beállítási lehetőséget kínál. Megadhatjuk kézzel az érzékenységet, a rekeszértéket (rekesz-előválasztásban, vagy manuális módban) F2,6-F8 között 1/3 blendénként, valamint a zársebességet is (zársebesség-előválasztásban, vagy manuális módban). A zársebesség 15 mp és 1/2000 mp közötti lehet, viszont 1/1250 mp vagy nagyobb zársebességeknél viszont a rekesznek F4-nek vagy annál szűkebbnek kell lennie. A fénymérés középpontosan súlyozott átlagolt, kiértékelő, vagy szpot lehet. A fókuszálást a gép 9 ponton végzi, de megadható az is, hogy csak a középső területet használja, sőt az élességet beállíthatjuk kézileg, ekkor az LCD-n a kép középső részét a gép digitálisan 2x-es méretűre nagyítja. Ezen kívül távolság-skála is könnyíti a tárgytávolság kézi megadását. Gyenge fénynél az automatikát egyébként narancs színű AF segédfény támogatja, bár ennek hatótávolsága nem túl nagy, max. 2 méter.

A fehér-egyensúly automatikus, napfény, felhős, izzó, fénycső vagy magas színhőmérséklettel fénycső lehet, de kézi fehér-egyensúly beszabályozásra is van lehetőség. A témamódok között 13 választható típust találunk, ezek közül néhány az üzemmód-tárcsára került: portré, tájkép, éjszakai portré, sport, hosszú záridő, a többi a menüből érhető el: beltéri, mozgó gyerekek, éjszakai felvétel, lombozat, hó, vízpart, tűzijáték, víz alatti valamint panoráma.

A képeffektek segítségével élénk színtelítettségű, normál, lágy, szépia vagy fekete-fehér képeket készíthetünk.

A két fényképezőgép (bár eltérő CCD-t használnak) azonos sebességgel képesek sorozatfelvételt készíteni. A 2,3 kép/mp-es sorozatat témától függően 7-10 képig képesek készíteni egy menetben. Sorozatfelvételkor minden egyes kép megjelenik az LCD-n is.

A videofelvételeket akár 640×480 pixeles felbontásban is rögzíthetjük, igaz, ekkor csak maximum 30 mp terjedelemben. Kár, hogy ezt a lehetőséget a Canon lekorlátozta, mert a memóriakártya képes lenne akár a folyamatos rögzítésre is és a DiGiC képfeldolgozó processzort se izzítja meg a VGA felbontású mozgóképrögzítés. 320×240 vagy 160×120 képpontnál a felvétel hossza 3 perces lehet. A videózás közben nem használhatjuk az optikai zoomot, azt csak előtte állíthatjuk be. Felvétel közben digitális zoom sem áll rendelkezésünkre, valamint sem az automatikus élességállítás sem a fénymérés nem aktív.

A fényképezőgép bekapcsolási sebessége átlagos, 2,5 mp telik el, míg a gép teljes működőképes állapotba kerül. Az élességállítás gyors, nagylátószögnél 0,5-0,6 mp, teljes tele állásban 0,6-0,9 mp. A lejátszás módba kapcsolóval térhetünk át, sajnos a felvétel-prioritásos üzemmódot kifelejtették ebből a gépből, ami problémát jelenthez, ha gyorsan kell újabb képet készítenünk, miközben az előző képet vizsgáljuk.


Az extra, kiegészítő szolgáltatások között olyat is találunk, amit általában csak magasabb kategóriájú gépeknél kapunk meg. Itt viszont hisztogram is megjeleníthető a kép képekre, sőt a kiégett részeket is villogtatja a gép, így könnyű eldönteni a két információ alapján, hogy helyesen exponáltunk-e. A képelforgatás lehetősége ma már átlagos, ennél a gépnél is van erre módunk. Képkivágást, illetve leméretezést sajnos nem végezhetünk. Van viszont hangmegjegyzés, képenként akár 60 mp hosszban, amit felvétel módból kezdeményezhetünk. Használhatunk időzített sorozatot is, ám nem a megszokott módon. Itt a két felvétel között eltelt időt 0-10 mp között állíthatjuk csak, s a képek száma is maximum 10 lehet. Ha manuális üzemmódba állítjuk a gépet, a vaku teljesítményét 3 érték közül kiválaszthatjuk.

S végül essék szó a menüről: szokásos, jól áttekinthető és magyar nyelvű!A kész felvételek SecureDigital vagy MultiMedia kártyára kerülnek, gyárilag 16 MB-os MMC (!) kártyát kapunk. Az energiaellátást két AA méretű ceruzaelem, vagy NiMH akkumulátor biztosítja.


A dobozban a fényképezőgép, a használati útmutató és a szoftver mellett a következő tartozékokat találjuk:

  • USB kábel
  • A/V kábel
  • 2 db alkáli elem
  • 16 MB-os MultiMedia kártya
  • csuklószíj

A Canon PowerShot A510 és A520 gépeit azoknak ajánljuk, akik nem elégedettek az átlagos 3x-os átfogású optikákkal, de nem szándékoznak nagyobb, méretesebb ultra-zoom fényképezőgépet venni, inkább hasnzálnának egy kis méretű és olcsóbb modellt.

A 3 Mpixeles Canon PowerShot A510 ára bruttó 55 ezer Ft, a 4 Mpixeles A520 változaté bruttó 75 ezer Ft. A fényképezőgépeket a Canon Hungáriától kaptuk a kipróbálás idejére. Köszönjük!

A Canon PowerShot A520-szal készült tesztfotók itt tekinthetők meg.