Röviden: Samsung Digimax V70 teszt

0

Hogy a Samsung komolyan gondolja a digitális fotózásba való betörést, azt nem csak ez a gép, de a tavalyi Photokinán való részvétel is igazolja. A vásárcsarnokok oldalán elhelyezett hirdetések közül konkrétan csak a Digimax V70-ére emlékszem, mert olyan mennyiségben volt látható.Pedig a termék külsőre nem sok újdonságot mutat a korábban már megismert V50-hez képest. A szerkezet felépítése néhány apróságtól eltekintve a két gépben azonos, talán csak színben különböznek egy kicsit.

A Digimax V70-est nehéz kategorizálni. Némely jellemzője alapján akár a kompakt kategória felső szegmensébe is tartozhatna, de méretei és kialakítása miatt inkább a Canon PowerShot A95 kategóriájában lehetne indítani. Persze csak akkor, ha lenne abban a kategóriában másik 7 megapixeles fényképezőgép. Ilyen azonban nincs másik a Samsungon kívül.

A kategória
Persze nem árt tisztázni, hogy mik is azok a jellemzők, ami alapján a gépet kategorizáltam:

 • 7 megapixeles felbontás
 • 3× optikai zoom
 • manuális beállítások egész sora
 • téma módok
 • kihajtható és elforgatható 2″-es LCD monitor
 • ceruzaelemes vagy lítium-ion akkumulátoros energiaellátás
 • élességállítási segédfény
 • korlátlan videofelvételi funkció
 • menet az optika körül az előtétlencsék számára

Míg a Samsung Digimax V70-ben ezen feltételek mindegyikének megfelel (az áramellátásnál mindkét megoldás használható), addig más gépek ezen vagy azon elhasalnak.Felépítés
A fényképezőgép felépítése nagyon egyszerű, logikus és célratörő. A fém burkolatú előlapon az optika és a vaku egymástól a lehető legtávolabb került (ez segít a piros szemek elkerülésében), de a mikrofon és az élességállítási segédfény lámpája is praktikusság alapján kapott helyet. A gép tetején található exponáló gomb köré tett, két irányba elforgatható kar a várakozásokkal ellentétben nem a zoomot vezérli, hanem az egyes menüben kiválasztott értékek módosítására szolgál. A módválasztó tárcsán a következő állások találhatók:

 • Auto – teljesen automatikus mód
 • Program – a beállítások egy része, mint például a fehéregyensúly, módosítható
 • A/S/M – blende- és záridő prioritás, illetve manuális mód; a három közül menüben lehet választani
 • MySET – előre rögzített egyedi beállítások
 • Hangfelvétel – értelem szerűen a fényképezőgép diktafonként üzemel
 • Videofelvétel – a fényképezőgép képes 640×480 pixeles felbontásban, 30 kép/mp-es képfrissítéssel korlátlan hosszúságú felvételek rögzítésére és MPEG4 formátumban való tárolására.
 • Éjszakai felvétel – speciális téma mód az éjszakai portrék készítéséhez
 • Téma módok – a menüből a következő témák fotózásához választható felvételi mód: portré, gyerekek, tájkép, közeli, naplemente, pirkadat, ellenfény, tűzijáték, tengerpart/hó

A fényképezőgép hátlapjának jelentős részét a nagy méretű (2″) kihajtható és elforgatható LCD monitor foglalja el, így a többi gombnak már nem sok hely jut. A kifordítható LCD óriási találmány és nagy segítség a fotózáskor. A V70-es LCD-jéről az volt az első benyomásom, hogy elég gyenge konstrukció, de később rájöttem, hogy a bizonytalanságérzetet az okozza, hogy a kihajtható panel nagyon vékony. A rögzítő pánt pont olyan stabil és masszív, mint a Canon vagy a Nikon gépek esetében.

A hátlap jobb alsó sarkába került a hálózati adapter, az USB és a TV kimeneti csatlakozója. Ezeket egy kifordítható lap védi. Az USB csatlakozás érdekessége, hogy High Speed 2.0-ás (tehát nagy sebességű adatátvitelt tesz lehetővé), amit a gyártó sehol sem hangoztat, pedig büszke lehetne rá.Az akkumulátor- és kártyanyílásokat a gép markolat felőli oldalán egy ajtó védi. A felbontáson túl a legnagyobb változás a V50-hez képest, hogy a a V70-be már csak Secure Digital kártya tehető, Memory Stick Duo nem. Mivel az SD kártyák ára mostanában igen alacsony, ezt a módosítást gyanítom nem sokan bánják.

Az energiaellátás a Samsung gépek egyik érdekes pontja. Az egyik oldalon zseniális, hiszen gond nélkül tehetők a gépekbe ceruzaelemek, ceruzaakkumulátorok, ilyen méretű, szabvány lítium elem, de működtethetők a Samsung saját lítium-ion akkumulátorával is. Ez utóbbit egyébként egy töltő társaságában mellékeli is a gyártó. Így tehát akkor sincs gond, ha lemerül a lítium-ion akku, mert egy pár ceruzaelemmel vagy akkumulátorral folytathatjuk a fotózást.

A hihetetlen sokoldalúság mellett azonban van ennek a résznek egy negatív oldala is. Ez pedig a gép fogyasztása. Két 2300 mAh-ás Sanyo ceruzaakkuval téli hidegben nem sok jóra lehet számítani. Jó esetben is csak néhány tucat kép készítésére elegendő az energia. A lítium-ion akku már jobban teljesít, de például a Sony Info Lítium akkujaihoz (és persze a Sony elektronikához) mérve a különbség látványos.

A készülék kezelése egyébként kényelmes és logikus, annak ellenére, hogy néhány gombot más gyártók máshogy szoktak szervezni. Ahogy minden mai géptől elvárható lenne, a V70 felvétel prioritásos, így visszajátszás módból felvétel módba váltáshoz nem kell tárcsát forgatni, csúszkát csúsztatni vagy kapcsolót billenteni, elég lenyomni az exponáló gombot. Ez így helyes.Képminőség
A nagy felbontás és kis lapkaméret miatt (minden kompakt 7 megapixelesre igaz) a kép zajosodása elkerülhetetlen. Ennek ellenére a V70 képei nem feltűnően zajosak és a gép a sötét részeket is feltűnően szépen visszaadja, hiszen a képfeldolgozás során zajszűrést is végez. Persze ez ISO 50-es vagy maximum 100-as érzékenység mellett igaz. Afelett a zaj már komolyan befolyásolja a kép élvezhetőségét is, integrált zajszűrés ide, vagy oda. Bár ahogy említettem, ez ebben a kategóriában teljesen általános jelenség.


A dobozban a fényképezőgép mellett a következőket találtuk:

 • csuklószíj
 • lítium-ion akkumulátor
 • akkumulátor töltő
 • 32 MB-os memóriakártya
 • puha tok
 • szoftver CD
 • magyar nyelvű használati útmutató

Értékelés


Kategorizálni nehéz, értékelni azonban könnyű volt a Digimax V70-est. Energiaéhségétől eltekintve remek gép. Bár a 7 megapixelnek megkérik az árát, aki hajlandó ekkora összeget (bruttó 108.990 Ft) szánni egy mindent tudók kis kompakt gépre, az valószínűleg nem fog csalódni ebben a készülékben.

A fényképezőgépet a bemutatóhoz a Extreme Digital biztosította. Köszönjük!