Röviden: Kata DB-455 fotóstáska teszt

0

Nálunk ugyan nem gyakori, hogy hivatásszerűen cipeljük a teljes túlélőszettet (fényképezőgép+számítógép), de néha napján elhívnak egy-egy sajtótájékoztatóra vagy kiállítás megnyitóra. A helyi eseményeknél még megúszható, hogy az ember számítógépet is cipeljen, de külföldre ilyenkor három táskával indultam: kisebb bőrönd a ruháknak (lehetőleg akkora, hogy még felengedjék a fedélzetre), egy táska a fotós cuccnak, egy pedig a számítógépnek. Azt ilyenkor csak reméltem, hogy felengednek a gépre, de általában egész úton azt számolgattam, hogy darabra meg van-e még mindenem.

Egy idő után elegem lett belőle és elkezdtem olyan táskákat nézegetni, amikbe a fotós felszerelés mellé befér egy 15″-es notebook is, és a mindennapi életben is használható. Jelentem, nincs túlkínálat ezen a téren. Pláne ha a zakó mellett viccesnek tűnő sportos túrahátizsákokat kihúzzuk a listáról. Léteznek remek riporter táskák, de azok ilyen notebook méret esetén brutálisan nagyok, meg vannak az előbb már kigolyózott hátizsákok.

Pedig nekem csak egy egyszerű válltáskára van szükségem, amit a mindennapokban a notebook szállítására használhatnék, de ha kell bele tudnék kényelmesen (és biztonságosan) tenni egy vázat egy-két objektívvel és egy külső vakuval.

Persze ezt a cikket nem azért kezdtem el írni, hogy beszámoljak a sikertelenségemről, hanem hogy azoknak segítsek, akik esetleg hasonló cipőben járnak. Hosszas, bár nem észveszejtően intenzív keresgélés után a Kata kínálatában ráleltem a számomra ideális darabra.

A Kata DB-455 egy jól megtermett válltáska 15″-es notebookok számára. A táska nagy rekeszének hátsó részén van a számítógép helye, ahova a MacBook Pro-m épp passzol (a legújabb, picivel szélesebb modell valószínűleg neccesen fér majd csak bele). A nagy rekesz maradék, nagyobb helyére a hétköznapokban a kiegészítők, jegyzetfüzet, stb. tehető. A fotós felszerelés számra egy külön táskát adnak, ami önállóan nem igazán használható, de arra kiváló, hogy használaton kívül megvédje a porosodástól a felszerelést. Ha pedig szükség van rá, akkor egy mozdulattal betehető. Ez a táska sajnos csak egy váz, egy objektív és egy vaku tárolására alkalmas. Ha két objektívvel szeretnénk elindulni, akkor a második optikát külön kell betegyük.

Egy kisebb univerzális szett kényelmesen elfér

A kivehető fényképezőgép tok külön is jól védi a fényképezőgépet

A táska elülső oldalán a felhajtható külső réteg alatt két zseb található. A nagyobbikon belül a szokásos rekeszeket találjuk, amikben elrejthető az ilyenkor szükséges legtöbb kacat. Ezeket a típusú zsebeket én sosem tudtam rendesen kihasználni, de fél tucat fotós és notebook táska elfogyasztása után gyanítom, hogy bennem van a hiba. A második zseb épp csak vékony apróságok, pl. memóriakártya, apró jegyzetfüzet és hasonlók tárolására alkalmas. Olyan dolgokat érdemes ide tenni, amire menet közben szükségünk lehet, hiszen ehhez a rekeszhez lehet a legkevesebb munkával hozzáférni.

A táska minden része minőségi anyagokból készült. A külsejéről elhiszem, hogy megvédi ami benne van, a belseje pedig elég puha, hogy ne féljek beletenni a sérülékeny számítógépet (tudom, az alumínium Mac nagyon strapabíró, az enyém a korábbi táskámban mégis összeszedett egy szép kis horpadást). A cipzárok külseje vízálló borítású, bár ennek sok értelme a ráhajtott külső miatt nincs. A táska gyenge pontja (na nem fizikailag) az előlap alján lévő két csat, amit a borító alá helyzetek, így kimondottan nehéz becsatolni.

A táska hátoldalán lévő két pánt segítségével a DB-455 utazáskor felfűzhető a gurulós bőröndök húzó karjára (a két rudas megoldásokra), így a teljes utazó felszerelésemet egyben tudhatom. Egyéb apróságok (pl. kisebb vizes palack) tárolására a táska két oldalára tett két rugalmas zseb kínál lehetőséget.

A DB-455 a Tripontnál, a Kata táskák importőrénél bruttó 14.983 Ft, ami egy ilyen minőségű táskánál szerintem nagyon baráti ár. Persze csak akkor, ha valakinek pont ilyenre van szüksége.