Röviden: Kodak EasyShare P850 teszt

0

Külső


Ízlés dolga, hogy kinek mennyire jön be a P850 többségében lekerekített műanyag váza. Nekem eléggé. Kellemes ránézni, de először nem értettem miért. Aztán rájöttem, hogy az apró részletek miatt. Süt a gépről a részletekre való odafigyelés. A kezelőgombok szolidan simulnak bele a váz formáiba, könnyen elérhetők és használhatók. A módválasztó tárcsa a gépet markoló kéz ujjaival is forgatható. Az objektívház külső gyűrűje krómozott mögötte vastag gumiborítás a stabilabb fogás érdekében. A külső vakupapucson takarófedél. A gép hátulján található vezérlőjoystick igényesen tervezett, krómkülseje azonnal mutatja fontosságát. A markolaton szintén króm és gumicsík fut keresztül, íve a bekapcsoló/exponálógomb körül törik meg. Minden úgy fest, ahogy egy komoly géptől az ember elvárja. Nincs sehol nyoma az olcsóságnak, a költségekből faragásnak. Olyan kedves arcátlanságot pedig, mint a kereső kiemelése a vázból, nem tudom melyik gyártó enged meg magának gyakran, de jó lenne, ha mások is gondolnának ilyesmire. Elvégre az ember nem akarja a keresőbe tekintve az orrát a gép LCD-jébe törölni. Arra már rég kitaláltak egy jobb megoldást, aminek neve zsebkendő. Ez viszont egy fényképezőgép és látszik, érződik is rajta.

Olyan evidens dolgokba szinte felesleges is belemennünk, mint az állványmenet, ami természetesen fém és a gépet állványra helyezve is cserélhetjük az akkumulátort, valamint a kártyát. Az ilyesmi egy Kodak P850-nél természetes.Külsejének egyetlen gyengéjét a mérete jelenti. Viszonylag kicsi. A géppel kezdetben ismerkedve nem tűnik fel, hogy kisujjunk lemarad a markolatról, de néhány óra fényképezés után kezd kényelmetlenné válni a markolat. Portré állásban fényképezve pedig a zoom gomb helyett könnyen a szemöldökünk bozontja közt kezdhetünk matatni. De hát ez a méret átka.

Képérzékelő

5 megapixel maximális felbontást kapunk a P850-től. Nyugodtan mondhatjuk, hogy manapság ez átlagosnak számít, a maga 2592 x 1944 pixelével. Ezen kívül választhatunk 2048 x 1536, 1664 x 1248, valamint 1280 x 960 képpontos felbontást, de rendelkezésünkre áll egy 3:2 oldalarányú 2592 x 1728 pixeles képméret is. A képérzékelő CCD egyébként 1/2,5″ típusú.Tömörítési fokok közül a megszokott három (Fine, Standard, Basic) áll rendelkezésünkre, képformátumok közül viszont kinek mi tetszik. A hagyományos JPEG melett, akár tömörítetlen TIF-et, vagy nyers RAW-ot is választhatunk. Utóbbi esetében azonban kissé visszavehet a lelkesedésünkből, hogy a Kodak .KDC (RAW) formátumhoz cikkünk írásának idején nincs használható konverter. Sajnos még gyári sem.

Az érzékenység ISO 50-400 között állítható, ami szintén megszokott tartomány. A P850 előnyét az jelenti, hogy az érzékenység 1/3-os lépésekben állítható. Ez már kevésbé szokásos megoldás, és még a komolyabb gépek esetében sem mindennapi.Képek komponálása

A képkomponálást az elektronikára hagyatkozva kell elvégeznünk, hiszen optikai keresőt nem kapunk. Van helyette elektronikus (EVF), igen jó, 237000 pixeles felbontással, mely mellé természetesen dioptria korrekciós lehetőség is társul. Ahogy említettem, nagyon jó, hogy az EVF nyílását kb. 1,5 centire kiemelték a vázból. Így kényelmesebb betekintést nyújt, és kompenzál valamit a gép kis méretéből.

A hátsó, színes LCD átlósan 2,5″, vagyis 6,4 cm. Ez a valóságban közel annyi, 6,3 cm-es aktív képernyőméretet jelent. Fényereje 5 fokozatban állítható, felbontása jó, megfelelő színeket és dinamikát ad. Lejátszásnál 10x-es nagyítást kapunk, 45 lépésben.Optika, vaku


Az optikai stabilizátor hatásfoka egyes záridő értékeknél. (432mm ekv. gyújtótávolságnál)

A P850-be egy Schneider-Kreuznach Variogon 36-432mm ekvivalens gyújtótávolság tartományú optikát szereltek. Az így kapott 12x optikai zoom a fényképezőgép igen széleskörű felhasználását teszi lehetővé. Vállalkozóbb kedvűek, akár a vadállatok fényképezésébe is belekóstolhatnak, melyhez nagy segítséget jelenthet az optikai képstabilizátor. Ez a hagyományos objektívekhez képest – méréseink szerint- 2-3 fényértéknyi előnyt biztosít a bemozdulásmentesség javára. A zoom motor igen fura hangot képes kiadni magából. Nagyjából a Super Mario Brothers platformjáték hangeffektjei ZX Spectrum számítógépen adja vissza ugyanezt a hangulatot. Léptetése is kissé lassú – bár esetünkben 12x átfogásról van szó – és „csúszkálós”.

Amennyiben makrózásra adnánk fejünket, 10 cm közelponttal dolgozhatunk, mely 11 x 8,2 cm nagyságú területet fed le. A zoom makró módban is használható korlátozottan. Ugyan az egész tartományban működik, de éles képet csak a zoomtartomány elején kapunk.

A gép tetején felnyíló vakut találunk, melynek funkciói a tőle balra található vakumód gombbal választhatók. Ezek az automata, derítő, vörös szem, lassú szinkron (első és második redőnyre és vörös szem csökkentéssel), valamint a kikapcsolt állapot. A vaku fényereje -+1 fényértékek között hangolható, 1/3 lépésekben. Ezen felül bármilyen középpontos érintkezőjű külső vakut is a gépre szerelhetünk, de figyeljünk a talpfeszültségre, így régi villanók használatánál mérjük ki a feszültséget! Az általam próbált egyszerű manuális vaku tökéletesen tette a dolgát.

Kézi beállítási módok

Mondhatni el vagyunk kényeztetve a kézi beállítási lehetőségek tekintetében. A gép ésszerű felépítése miatt szinte minden fontosabb funkció külső vezérlőszervről is állítható. Számtalan gomb, egy módválasztó tárcsa, vezérlő kerék és beállító joystick segíti munkánkat. Mi sem természetesebb annál, mint hogy rekesz és záridő előválasztást és teljesen manuális módot is találunk a gépben. A rekesz nagylátószögnél F2,8-8, tele állásban F3,7-8 között, a záridő pedig 16-1/1000 másodperc között változtatható. Automata módokban a záridőt 1/2-1/1000 másodperc között állítja be a gép.


A fehéregyensúly megfelelő beszabályozásához elég széleskörű lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Bízhatjuk a gép automatikájára is, de a megszokott napfény, felhős, félárnyék, naplemente, izzó, vagy fénycső értékek is kiválaszthatók. A pontosabb beállításhoz manuális szabályozást is használhatunk, melynek gyakorta alkalmazott beállításait 3 felhasználói programhelyre menthetjük. A fehéregyensúly finomhangolható is, melyet egy színskálán, csak a komolyabb fényképezőgépenél megszokott részletességgel állíthatunk be, de rendelkezésre áll egy úgynevezett WB hivatkozás mód is, amelynél referenciaként jelenlegi beállításaink illetve legutóbb készült képünk adható meg.


Az automata élességállítás működési tartományát normal, macro, landscape és manual állásokban adhatjuk meg. Az autofókusz néha okozott nekem meglepetéseket, mivel főleg macro módban hajlamos volt tévedni vagy feladni az élességért vívott küzdelmet. Többségében azonban pontosan működött. Sötétben is hasonló volt a helyzet. Egyes esetekben gyengélkedett, máskor szinte koromsötétben is megtalálta a fókusz. Az AF egyszeri (Single) és folyamatos (Continuous) állásban használható, amelyből az akkumulátor energiáját kímélendő, inkább az előbbit javaslom. Ezen felül választhatunk Multi, Center Zone, és Selectable Zone módot. A legelső esetben automatika határozza meg a képmező azon területét, amelyre az élességet állítja a gép, a másodikban csak a középső képterületen lévő tárgyra áll az élesség, a Selectable módnál pedig egy 5×5 mezős mátrixon magunk választhatjuk meg az AF területet.

A manuális élességállítás sajnos nem túl kényelmes. A képmező közepét kinagyítja ugyan a gép, de a közelfényképezést kivéve az élesség igazán pontos detektálása nehézkes. Sajnos ez minden LCD-n és EVF-n való élességállításnál elmondható, ahol digitális zoomhoz hasonlóan történik a kép kinagyítása. A képernyőn kapunk egy nagyon kis távolságskálát de ez inkább csak van, mint segít.

Fénymérési módok közül Multi, Középre súlyozott, Szpot és Selectable a választék. A Selectable lehetőség esetén az AF mezőkhöz hasonlóan egy 5×5-ös mátrixon választhatjuk ki a mérőmezőt.Aki kevésbé otthonos a manuális beállítások világában, használhat előre definiált témamódokat is. Ezek mibenlétét a kiválasztásukkor egy mondatban a képernyőn is elmagyarázza gép. Kérhetünk portré, önportré, sport, tájkép, éjszakai tájkép, éjszakai portré, naplemente, szembefény, gyertyafény, virág, szöveg, múzeum, buli, hó, tengerpart és tűzijáték módot.

Módosíthatunk a képek belső szoftveres feldolgozásán is. Választhatunk magas, normál, vagy alacsony színtelítettséget, esetleg fekete-fehér, vagy szépia színmódot. Az élesség és kontraszt is befolyásolható, három fokozatban.

Sorozat, video

Sorozatfényképezésnél csak JPEG képformátumban fotózhatunk és kétféle lehetőségünk van. A First burst mód esetén 5 képet készíthetünk 0,9 fps sebességgel, a Last burst mód pedig az exponálógomb folyamatos nyomvatartásával több képet készít, de csak az utolsó 5 db-ot menti. A képek ez esetben 0,8 fps sebességgel készülnek. Tesztünkben 16 expozíciónál állt meg a Last burst mód. Az elkészült 5 képet (legnagyobb felbontásút és minőségűt) 8 mp alatt írta a memóriába a gép, ami 1,6mp/kép mentési időt jelent.


MOV videó
640×480; 0:12 mp; 12,2 MByte

Videó felbontások közül a 640 x 480 és a 320 x 240 képpontos méret elérhető. Érdekes lehetőség, hogy a videó hosszát előre is megadhatjuk. Mozgóképfelvételnél szinte minden alapvető funkció igénybe vehető. Használhatjuk a 12x optikai zoomot, működik a fénymérés és választhatunk Single vagy Continuous autofókusz mód közül. A videók MOV formátumban mentődnek, minőségük a viszonylag nagy tömörítés ellenére is jó. A színeket és kontrasztot kimondottan kellemesnek, videóhoz képest lágynak, visszafogottnak találtam, amitől határozottan kellemes kinézetű a kép.

Sebesség

Bekapcsolás után a P850-nek 3 mp-re van szüksége, hogy fotózásra kész állapotba kerüljön. Kikapcsolásnál ugyanennyit kell várnunk, míg „elszenderedik”.

Az exponáló gomb megnyomása után kb. 0,5-0,6 másodpercet kell várnunk a kép készültére. Ez nagylátószögnél értendő, hiszen tele állásban ez az idő rendszerint nagyobb. Így van ez ennél a gépnél is. Ez esetben 1 másodperc körül is eltarthat a késleltetés, amely sötétben és makrófényképezésnél még tovább nőhet.

Visszajátszásnál a memóriakártyán tárolt képek szinte azonnal megjelennek, fénykép módba való visszakapcsoláskor pedig fél másodperc körüli a várakozási idő.

Képminőség


Az érzékenység (ISO) beállítások nyújtotta képminőség.

A Schneider-Kreuznach objektív színhibája nagylátószögnél elég jelentéktelen, tele állásban azonban már zavaró mértékű lehet, hasonlóan kategóriatársaihoz. A vignettálása szabad szemmel is jól látható, de átlagos helyzetben nem zavaró. Véleményem szerint ez az optika adja az ultrazoomok között az egyik legjobb háttérelmosást. Természetesen az érzékelőméret és a belső képfeldolgozás miatt ez még nem mondható ideálisnak, de a hasonló gépmodellekhez mérten jó.

A képek viszont a nagyfokú zajszűrés miatt sokat vesztenek részletességükből és a szoftveres belső élesítés is kemény, kontrasztos. A zajszűrés pozitív oldala viszont a fotók meglehetősen kiegyensúlyozott zajszintje. Még ISO 200 esetében sem tapasztalhatunk drasztikus növekedést és az ISO 400-as érték is jól használható, bár ez esetben már látható a részletvesztés.

A gép színkezelése dicséretes, mind a meleg, mind a hideg színek tekintetében. Egyik irányban sem tapasztalható komoly eltolódás. A képek nem tolakodóan színtelítettek.Extra szolgáltatások

Szintén egy olyan terület, amelyben a P850 nagyon erős. Nézzük hát a legfontosabbakat!

Beállításainkat 3-féle egyedi módban tárolhatjuk, majd bármikor előhívhatjuk a szituációnak megfelelően. Fotózásnál nem kell csupán a fénymérőre bíznunk magunkat. Az avatott szemnek sokat mondhat a keresőben látható élő hisztogram is, mely lassan már alapfunkciónak fog számítani. A DSLR gépeket idézi a gép tetején elhelyezett Program gomb, melyre a menüben 15 -féle funkció egyikét rendelhetjük a fehéregyensúly mód kiválasztásától az élesség szabályozásán át a képméret beállításáig. Ugynennek a gombnak visszajátszáskor külön funkciója lehet, így szolgálhat a képek írásvédetté tételére, de például az automata vörös szem korrekció bekípcsolására is. A vörös szem csökkentés egyébként széleskörűen állítható. Választhatunk vaku elővillanást a csökkentésére, de kérhetünk szofveres eltávolítást is, vagy a kettő kombinációját egyszerre.

Szintén általában a komolyabb gépek kiváltsága a definiálható AE/AF gomb. Ezt a P850-en is megtaláljuk. Használható csak az expozíció, vagy csak a fókusz, esetleg mindkettő egyidejű zárolására.

A Kodak nagy figyelmet szentelt a Favorites, azaz Kedvencek lehetőségnek. Olyannyira, hogy a bekapcsoló tárcsán az ON/OFF állás mellett harmadikként ezt választhatjuk. Ide kedvenc képeinket rendszerezhetjük A mentett képek utólag vághatók, méretezhetők, elforgathatók, vagy a RAW-ban készült képekből a gépen belül konvertálhatunk TIF vagy JPEG formátumot. A fényképekre kérhetünk dátum és idő nyomtatást is, a kész képek pedig albumokba is rendezhetők. Az időzített képsorozat lehetőséggel meghatározott időközönként készíthetünk fotókat.Memória, akkumulátor

A P850 beépített memóriája 32MB-os, melyre nagyjából 12-15 fotót menthetünk a legjobb minőségű JPEG-ben. Ez a kapacitás hamar kevésnek bizonyulhat így érdemes kiegészítenünk egy legalább 512 MB-os SD kártyával.

A géphez egy 1800mAh kapacitású lítium-ion akkumulátort és a hozzá való töltőt mellékelik. A töltőhöz európai és amerikai szabványú dugaszt is kapunk, ami több mint figyelmesség a gyártótól. Az akkumulátornak nincs könnyű dolga az ultrazoom-stabilizátor-LCD-EVF négyes alkotta energiaéhes csapat mellett. Egy feltöltéssel nekünk 180 fotót sikerült készíteni, folyamatos stabilizátor és EVF-LCD használattal. A töltöttség visszajelzése 140-150 fotóig teljesen töltött állapotot mutatott, és csak ekkor adta alább egy fokkal (a háromból), majd 20-30 képen belül teljesen lemerült. Persze a legváratlanabb pillanatban.Tartozékok

EasyShare programcsomag és leírás

  • dokkoló adaptertalp
  • nyakpánt
  • USB kábel
  • video kábel
  • li-ion akkumulátor
  • töltő EU és USA szabványú falicsatlakozó adapterrel
  • objektív sapka + zsinór

Összegzés


Ha hátrányaival kezdeném egyértelműen a néha bizonytalankodó és nem túl gyors autofókuszt, és a korlátozott képrészletességet rónám a Kodak P850 szemére. Egyértelmű előnyei közé pedig a kiváló szolgáltatáskészlete és kezelhetősége tartozik. Minden fontos funkcióhoz külön gombot kapunk, vagy rendelhetünk, a fehéregyensúly, vagy AF beállításai pedig példásak. Ugyszintén komoly kényelmet nyújt a jó felbontású elektronikus kereső és a 12x zoomátfogású, stabilizátoros optika. Egy kirándulás, vagy nyaralás során nem sok téma kerülheti el a Kodak P850 „figyelmét”.

A fényképezőgépet a Extreme Digital-tól kaptuk kölcsön tesztünk idejére. Köszönjük!
A gép ára bruttó 98.250 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!