Röviden: Kyocera Finecam L3v teszt

0

A Finecam L3V egy teljesen átlagos tudású gép, az LCD-t leszámítva. Az „egérmozi” szinte már fenyegető méretű, hozzá képest a kezelőszervek és az átnézeti kereső viccesen kicsiknek tűnnek. Az LCD-t körülölelő, a hátfal síkjából kiemelkedő keret még nagyobbnak mutatja a kijelzőt.Az 5×3,8 cm-en 110.000 képpont kapott helyet, ami nem különösebben sok. A kijelző ennek megfelelően szép, színhelyes, de nem különösebben részletgazdag képet mutat. A nagy méret nagy étvággyal párosul, már ami az energiafelhasználást illeti, hiszen a háttérvilágításnak nagyobb felületet kell egyenletesen megvilágítania. A géphez mellékelnek elemet, azonban rendszeres használat esetén mindenképpen megéri beszerezni két AA méretű akkumulátort. A kellemetlenségeket tökéletesen ellensúlyozza az a kényelem, amit a Day Fine technológia nyújt, amely a kijelzőt érő fény mennyiségétől függően erősíti avagy gyengíti az LCD háttérvilágítását. Ha valakinek ez se lenne elég, a főmenüben még tovább növelheti a megvilágítást mértékét.Az L3V váza, ahogy azt a Kyocera-tól már megszokhattuk, fém. Minősége kiváló, bár az S5R-étől elmarad. A design egyszerű, minden felesleges cicomától mentes, az egyetlen igazi díszitőelem az elülső oldalon látható, bekapcsoláskor kék megvilágítású „3,2 MEGA PIXELS” felirat. A gépen körbefutó türkiz plasztikbetétben kapott helyet az állványmenet, amely ennek megfelelően műanyagból készült. A gombok jó kialakításúak, jól elérhetőek, pontosak, kettőt kivéve. Az exponálógombnak túlzottan nagy a holtjátéka, ami megszokható, a négyirányú vezérlőbillentyű viszont nagyon lötyög, ami igencsak megnehezíti a használatát.

Az L3V-ben egy 3,2 Mpixeles CCD dolgozik. A legnagyobb felbontás így 2048×1536, ezen kívül 1600×1200, 1280×960 és 640×480 válsztható. Az 1/2,7″ tokozott méretű lapka érzékenysége nem túl nagy, ISO 80, 160 és 320 választható. A JPEG (EXIF 2.2) kompressziója Fine és Normal lehet, az S5R-hez hasonlóan ez a gép is enyhe tömörítést használ, így a legjobb minőségű és felbontású képek mérete 2,5 MB körüli. A géphez 16 MB-os Toshiba SD-t mellékelnek, ez egy 3,2 Mpixeles gépnél már semmi, erre a használati utasítás is felhívja a figyelmet.Akinek a 3,2 Mpixel kevés lenne, a Kyocera az L4V-t kínálja, mely szolgáltatásait tekintve megegyezik az L3V-vel, jelentős különbség mindössze a CCD pixelszámában mutatkozik, ami – mint arra a név is utal – 3,2 helyett 4 Mpixel. Mivel ez utóbbi érzékelőlapka nagyobb, egészen pontosan 1/1,8″, ezért az optika gyújtótávolsága az L4V-ben 35-105 mm-nek felel meg. Az L4V-vel elérhető legnagyobb felbontás 2304×1728 pixel. Még egy apró különbség van a két gép közt: az L4V-t négyszeres, míg az L3V-t csak kétszeres digitális zoommal látták el, ez utóbbi lépésszáma 3 (1,2x, 1,6x, 2,0).

Az L3V-t a Kyocera saját gyártású objektívvel szereli, mely 5,8-17,4 mm (kisfilmes megfelelője 38-115 mm) gyújtótávolságú. A zoom 4 lépésben állítható, ami meglehetősen kevés, jóval az átlag alatt marad. Az optika fényereje viszont teljesen átlagos, F2,8-4,7, a tele állásban használható F4,7 egy hajszálnyival jobb, mint az átlag kompakt gépek 3x-os zoomoptikáinál tapasztalható F4,8. A legszűkebb rekesz F7,5-ös. Blende előválasztás opcióval a két végérték állítható be (azaz 2,8/4,7 és 7,5). Az automatika 1/2000 és 1 másodperc közötti záridőkkel dolgozik. Többek között éjszakai fényképezés során jól jöhet, hogy a Long Exposure opcióval 2, 4 és 8 mp-es záridő is választható. Az automatikus élességállításhoz szükséges idő viszonylag hosszú, közelít a két másodperchez, ellenben szinte minden körülmények között használható. Ha mégsem, még mindig ott van a kézi fókuszálás, mellyel 0,6 métertől végtelenig összesen hét lépésben állítható az élesség. Makróképességét tekintve nem különösebben jó az objektív, legkisebb tárgytávolsága 10 cm, mivel közelfényképezéskor a zoom nem használható, ezért a legkisebb befogható terület 100 mm.A vaku nem egy különleges szerkezet, a szokásos programok – ki, derítés, automata, illetve ez utóbbi kettő vörösszem-effektus csökkentéssel és éjszakai portré – állnak a fotós rendelkezésére. Hatótávolsága nagylátószög esetén 2,5 méter.

Az L3V menürendszere megegyezik az S5R-ével, így az előnyei és a hátrányai is ugyanazok. A negatívumként mindössze a kevés közvetlenül elérhető funkció említhető, míg határozott pozitívum, hogy a gép gazdája szinte minden apróságot meghatározhat. Az olyan finomságok, mint a menü színe, vagy a bekapcsolási képernyő konfigurálása a mobiltelefonok vevőcsalogató szolgáltatásait idézik. Ugyanakkor a +/- 2 Fé-ig 1/3 Fé-enként állítható expozíció korrekció, a háromféle fénymérési mód, a spot és széles fókuszkeret választásának lehetősége biztosítja, hogy a gép az igényesebb amatőrök elvárásainak is megfelel. Többféle képeffekt használatára van lehetőség, ezek közül mindenekelőtt a Chroma opciót emelném ki, meglepően erős színű képek készíthetők vele. A Sharpness a maga 5 fokozatával szintén többet tud a kategóriában megszokottnál. A rengeteg manuális beállításhoz képest meglepő, hogy mindössze két témamódot: tájképet és makrót kínál a gép.

Természetesen az Finecam L3V videó rögzítésére is alkalmas. Mivel ebben a gépben még nem az RTUNE processzor dolgozik, a legnagyobb, 320×240 pixeles felbontáson kívül 160×120-as választható, a képfrissítés pedig 15 kép/másodperc. A videófelvétel mód rejteget azonban néhány meglepetést. Így például készíthető hang nélküli videofelvétel, és fekete-fehér vagy szépia felvétel is. A két téma-mód szintén használható. A legérdekesebb mégis az, hogy mivel a zoommotor nagyon hangos, a gyújtótávolság csak kikapcsolt hang esetén állítható. Nagyon jó ötlet!A Kyocera L3V dobozában a fényképezőgépen kívül egy USB kábel, az USB vezérlő és Kodak EasyShare szoftevereket tartalmazó CD-k, használati utasítás, egy 16 MB-os Toshiba SD memóriakártya és egy 3V-os Panasonic CR-V3 Lithium fotóelem (ez két ceruzaelemnek felel meg) található.

A Kyocera Finecam L3V ideális első digitális fényképezőgép. A hatalmas LCD-vel a legkönnyebben azon kezdő hobbifotósok szívébe lophatja be magát, akik szeretnek kilógni a sorból és kedvelik a technikai ritkaságokat. Ugyanakkor a beállítási lehetőségek terén az L3V a belépőszintű gépek fölé nő. A kiváló kidolgozás és anyagminőség pedig garantálja a hosszú élettartamot. A gép ára – elsősorban a nagy LCD miatt – a hasonló tudású gépekénél magasabb: 125.000 Ft.

A készüléket a Fotoplustól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére. Köszönjük!