Röviden: Pentax Optio 555 teszt

0

A Pentax Optio 555 igen sok kellemes paraméterrel és szolgáltatással bír. Bejelentése nemrég történt, az 550-es frissítéseként.

Mivel a két gép között elsősorban a működés illetve működtetés sebessége a különbség, így túlnyomórészt az Optio 550 tesztünkben leírtak itt is érvényesek. A változásokról e cikkünkben írunk.
A szép külsőbe bújtatott gépen belül 1/1,8″ tokozott méretű, 5,2 millió teljes képpontos, 5,0 millió effektív képpontos CCD dolgozik. Így legnagyobb felbontásban 2592×1944 pixeles fotókat készíthetünk. Ennél kisebb felbontások esetén 2048×1536, 1600×1200, 1024×768 vagy 640×480 pixeles képeket kapunk. A létrehozott fotókat veszteségmentes TIFF formátumban (csak 5 Mpixeles felbontásnál), vagy a szokásos JPEG képként menthetjük el. JPEG esetén háromféle tömörítési fok közül választhatunk, az egy csillag jelöli a leggyengébb minőséget (legnagyobb veszteség – legnagyobb tömörítés), míg három csillag a legjobb minőséget. *** esetén 98%-os JPEG minőségben ment a gép, ekkor kb. 2,5-3 MB-os fájlokat kapunk.

Az Optio 555-tel az érzékenységek viszonylag nagy skáláját használhatjuk. A fényképezéssel most ismerkedők a választást rábízhatják a gép automatikájára, a hozzáértőbbek kézi beállítás esetén ISO64, ISO100, ISO200 vagy ISO400 értékek valamelyikét használhatják. A zársebesség 15 és 1/2000 mp közötti lehet, de 1/1000 mp-nél gyorsabb zársebességet csak az automatika választhat (pl. rekesz-prioritás, vagy program automatika esetén). A fénymérés átlagolt, középre-súlyozott, vagy szpot elven történik. A rekesz- és zársebesség kézileg is megadható. A 15 mp-es záridő remek éjszakai felvételek készítését teszi lehetővé alacsony érzékenység mellett is. Természetesen ehhez egy jó állványra is szükségünk van.
A gépben található optika 7,8-39 mm közötti fókusztávolságra állítható be, amely kisfilmes rendszerbe átváltva 37-187 mm-nek felel meg. Az 5x-ös átfogás jelentősen nagyobb, mint a legtöbb fényképezőgép 3x-os értéke. A nagyobb zoomtartomány itt csak telében segít, hiszen nagylátószögnél is 35 mm felett járunk. Nagylátószög esetén f/2,8, tele állásban f/4,6 kezdőfényerővel dolgozhatunk. Ez jó értékeknek számít, hiszen az átlagos 3x-os átfogású kompakt gépek optikái tele állásnál F4,8 fényerejűek. A rekesz értékét nem csak az automatika választhatja meg, a fotósnak is van lehetősége kiválasztani a felvétel elkészítéséhez szükséges rekeszméretet. A legszűkebb rekesz F7,9, mely nagylátószögnél érhető el. Tele állásban néha kevésnek bizonyul az F7,7, bár a kompakt digitális fényképezőgépeknél a problémát általában inkább a nagy mélységélesség jeleni. Tele esetén jó volna, ha F7,7-nél is lehetne szűkebb blendét választani.

Normál esetben a legkisebb tárgytávolság 60 cm, de makró állásban már 2 cm-es közelponttal is dolgozhatunk. Makrózáskor optikai zoom is használható, sőt célszerű is használni, hiszen így szép, kicsi mélységélességeket érhetünk el. A legkisebb befogható terület szélessége 35 mm, ami kiváló makróképességet jelent.

Az élesség-állítás nem csak automatikusan történhet, kézi fókuszálásra is van lehetőség. A gépen lévő átnézeti keresőt dioptria korrekcióval is ellátták, így akár a szemüvegesek is nyugodtan használhatják szemüveg nélkül a képek megkomponálására. Bár erre jobban használható a 1,5″-os LCD, hiszen ez TTL képet ad.
Automatikus módon kívül rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás, manuális mód és téma-automatika áll rendelkezésre. Kézi fókuszálás esetén az LCD-n nagyított kép segíti a pontos beállítást, ezen kívül a tárgytávolság egy skáláról is leolvasható. A fényképezőgéppel 3 képes automatikus expozíció-sorozat is készíthető, mely igen egyedi fényviszonyok mellett kellemes, hiszen így utólag választhatjuk ki a megfelelő expozíciós értékekkel készült felvételt, amely se nem túl-, se nem alulexponált. A túlexponáltság hisztogram segítségével még a gépen ellenőrizhető. A kis Optio 555-ös panoráma, sőt 3D sztereoszkópikus felvételek készítésére is alkalmas. 320×240 pixeles felbontású videók is készíthetők, hanggal együtt, akár a kártya teljes kapacitásáig.

A fényképezőgép optikáját kikapcsolt állapotban két lamella védi.
A műanyagból készült állványmenet az optikai tengelytől 1,5 cm-re található, a gép tömegközéppontja alatt. Sajnos állványra helyezett gép esetén a kártya és az akku nem cserélhető.

A gépet D-LI7 jelű, 3,7V-os, 1800 mAh (6,6 Wh) kapacitású Li-ion akkumulátor látja el energiával.

Az Optio 550-hez képest jelentősen felgyorsították a bekapcsolás folyamatát. Míg az 550-nél 6 mp-et kellett várnunk az élőkép megjelenéséig, az 555 4 mp alatt végez az inicializálással és az optika kitolásával. A gép ezen része tehát 33%-kal gyorsult. Ugyan ez még mindig az átlag alatt van, de már sokkal közelebb ahhoz, így használat során nem jelent különösebb problémát. A zoom sebességén is javítottak, 1,5 mp alatt nagylátószögből eljuthatunk a tele állásig. A fókuszálás sebessége átlagos, nagylátószög esetén 0,6-1,4 mp, tele állásban 0,8-1,4 mp, makró esetén viszont akár 2 mp lehet. A gépen AF segédfény-forrás nem található. A vaku a szokásos módokban működhet: automatikus, derítés, kikapcsolt és vörös-szem effektus csökkentő.
A fényképezőgép SecureDigital kártyát fogad. A gyári összeállításban 16 MB-os kártyát mellékelnek, ez azonban nem túl nagy kapacitású, így már a gép vásárlásakor érdemes beszerezni egy 256 MB kapacitású kártyát.

A fényképezőgép dobozába a gépen kívül a következők kerültek:


  • D-LI7 Li-ion akku (3,7V, 1800 mAh)

  • akkumulátor töltő

  • audio-video kábel

  • USB kábel

  • hordszíj

  • 16 MB-os SecureDigital kártya


A Pentax Optio 555-öt azoknak ajánljuk, akik nem elégednek meg a 3x-os optikai zoommal, szeretnék gépüket minden tekintetben a végsőkig kihasználni, de mindezt egy kis-méretű, esztétikus géptől várják el, s azt is fontosnak tartják, hogy a gép bekapcsolási folyamata ne legyen túl hosszú. A nagy felbontású, nagy optikai zoommal rendelkező gépek közül a Pentax Optio 555 mind képminőségben, mind kezelhetőségben megállja a helyét, szolgáltatásai pedig kiemelkedőek.

A Pentax Optio 555 nettó ára 182 ezer forint. A tesztgépet a Slach Kft.-től, a Pentax digitális fényképezőgépek forgalmazójától kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére. Köszönjük!