Röviden: Olympus C-740UZ teszt

0

A C-740UZ a SmartMedia kártyáról való átállás után már csak xD kártyát fogad. Az 1/2,5″ tokozott méretű 3 Mpixeles CCD-t tartalmazó gép legnagyobb felbontásban 3200×2400 pixeles interpolált, illetve interpoláció nélkül 2048×1536 pixeles képeket készít. Ez akár 18×13 cm méretű papírképek előállításához is tökéletesen elegendő. 3 Mpixeles felbontásban veszteségmentes TIFF formátumot is használhatunk, kisebb felbontásokban csak JPEG-et. A JPEG fájlok minőségét SHQ, HQ, SQ1 és SQ2 elnevezések jelölik. Ha kisebb felbontással is megelégszünk, akkor igen sokféle felbontás közül választhatunk: 2048×1360 (3:2 oldalarányú), 1600×1200, 1280×960, 1024×768 és 640×480. A rekesz értéke F2,8 és F8 között változtatható, 1/3 Fé-enként, vagyis F2,8; F3,2; F3,5; F4,0; F4,5; F5,0; F5,6; F6,3; F7,0; F8,0. A zársebesség 16 mp és 1/1000 mp közötti lehet, szintén 1/3 Fé-es lépésekben. A fényképezőgép érzékenysége az automatikus módon kívül kézzel is megadható ISO100, ISO200 vagy ISO400 értékek valamelyikére.
Az Olympus C-740UZ kényelmesen kézben tartható. Jó kialakítása elősegíti a gép fix tartását, amire a képstabilizátor hiányában bizony szükségünk is lehet, főleg nagy fókusztávolságok esetén. Az optika F2,8-F3,7 fényerejű, ez a 10x-es zoomátfogását figyelembe véve jó értéknek számít. Az optika 41 zoomállással rendelkezik, ami igen pozitív, hiszen nagy pontossággal állítható be a használni kívánt zoom mértéke. A fókusztávolság 6,3-63 mm közötti lehet, amely Leica képkockára vetítve 38 mm és 380 mm közöttinek adódik. A 10x-es optikai zoomon felül további 3x-os digitális zoom is használható, ha erre feltétlen szükség van. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 60 cm, makrónál 10 cm, szupermakrónál 3 cm is lehet. Makrózáskor a zoomot is használhatjuk, a legkisebb befogható terület szélessége ekkor 45 mm, ami jó makróképességre utal. Ez a teljes zoomtartomány körülbelül felénél érhető el. Ha még ennél is keskenyebb terület teljes befogására van szükségünk, akkor használhatjuk a szupermakrót, amely igen közel enged a témához, s így akár 35 mm széles területtel is kitölthetjük a képet. Ez bizony kiváló, filmes gépeknél ilyen makróhoz már 1:1 leképezési arányú optikára van szükség, amely nem olcsó játék. Persze a 740UZ-ben ekkor a kapott kép meglehetős hordótorzítással bír. Szupermakró beállításakor csak nagylátószögben fotózhatunk, a zoom ekkor nem használható.
A fókusz nem csak az automatika által, hanem kézileg is beállítható. Ilyenkor a kijelző teljes méretében nagyított képet látunk. Az autofókusz rendszer élességállítási pontja kézzel is kiválasztható, 9 pont közül. Az AF sebessége kellő fény esetén jó, gyenge fénynél már érezhetően lassul. Nagylátószögnél 0,4-1 mp, tele állásban 1-2 mp, míg makrózáskor akár 3 mp is lehet. Lehetőség van folyamatos fókuszálásra is, ha a menüben ezt a fotós beállítja. Ez azonban kicsit megnöveli a gép fogyasztását.

A fehér-egyensúly az automatikus kiválasztáson kívül napfény, felhős, izzó vagy 3 féle fénycső értékekre állítható be, ráadásul kézi beszabályozásra is van lehetőség, sőt a kiválasztott fehér-egyensúlyba +-3 értékkel bele is tudunk nyúlni, hidegebb vagy melegebb színek elérése érdekében.

A felpattanó vaku kézzel nyitható, a gép nem nyitja ki automatikusan. Felnyitott állapotban az optikai tengelytől 5 cm-re emelkedik ki. Automatikus üzemmódján kívül derítésre, vörösszem-hatás csökkentő és lassú szinkron módokban működtethető. A vaku teljesítménye +-2 Fé tartományban módosítható.

Mivel a nagy optikai zoom nem teszi lehetővé átnézeti kereső használatát, a gépben elektronikus keresőt (EVF) találunk. Ennek a képe igen nagy méretű, mintegy 24 fokos szög alatt látható. Ilyen nagyméretű képet bizony sokszor még tükörreflexes keresőben sem mindig láthatunk. Az EVF felbontása megfelelő, bár kissé pixeles képet mutat, de a komponáláshoz elegendő. Ha a részletekre vagyunk kíváncsiak, használjuk a nagyobb felbontású, 1,5″-os LCD-t a gép hátulján. Mindkét megjelenítő háttérvilágítása 15 lépésben állítható. Az ilyen finom beállítás is ritkaság. Lejátszás esetén a kész felvételekbe 1,5x; 2x; 2,5x; 3x; 3,5x és 4x mértékben nagyíthatunk bele. A 4x-es nagyítás már elegendő ahhoz, hogy a kép élességét ellenőrizni tudjuk, illetve hogy észre vegyük, ha a felvételkészítés során a gép bemozdult.
A bekapcsolás után 3,5 mp múlva jelenik meg az élőkép az LCD-n. Ez átlagos késleltetés. A fényképezőgép támogatja, de nem segíti elő a sztereoszkópikus képek létrehozását. Sorzatfelvétel esetén másodpercenként 1,3 kép készíthető, 15 képig (vagyis 20 mp-en keresztül). Nagy sebességű sorozat módban 1,5 kép/mp sebességgel készül 3 kép. Lehetőség van úgynevezett AF sorozat használatára is, amelynek során minden egyes felvétel előtt újrafókuszál a gép. Automatikus expozíció sorozat is készíthető, 3 vagy 5 hosszban, 1/3, 2/3 vagy 1 Fé különbségekkel.

A szolgáltatások között a hisztogramot is megtalálhatjuk, ami jól jön, ha az expozíció helyességét kívánjuk ellenőrizni. A fényképezőgépet automatikus módon kívül használhatjuk program automatika (érzékenység és fókuszpont adható meg), rekesz- és zársebesség előválasztás, valamint teljes kézi módban. Téma-módok is rendelkezésre állnak: portré, sport, tájkép portréval, tájkép, éjszakai. Ezen kívül különböző képeffekteket is használhat a fotós, mint a fekete-fehér, szépia, kétszínű, illetve inverz kétszínű üzemmódok. A kontraszt, színtelítettség és élesítés külön-külön mindig állítható. Érdekes szolgáltatás a PixelMapping, mellyel a hibás pixelek deríthetők fel, majd vonhatók ki a képalkotásból. Az így kivont pixelek helyét a gép interpolált képponttal tölti ki. Hosszú záridős felvételek esetén menüben bekapcsolható a zajszűrés, amely a hotpixeket tünteti el darkframe eljárással.

A mozgókép felvételének hosszát csak a memóriakártya szabad kapacitása korlátozza, a felbontás 320×240 vagy 160×120 pixeles lehet. A videókhoz hangot nem rögzít a gép, cserébe viszont használható az optikai zom is a felvétel során. Bár meg kell jegyezzük, minden egyes zoomváltásnál a gép újrafókuszál, amely egy ideig homályos képet eredményez a felvételen. A videórögzítés során tehát mind a fénymérés, mind a zoom, mind a fókuszrendszer továbbra is működik, még ha ez utóbbi meglehetősen lassan is.
Az állványmenetet műanyagból készítették, az optikai tengely vetületétől 2 cm-rel helyezkedik el távolabb. Ha a gépet állványra helyezzük, a memóriakártya cserélhető marad a gép lecsavarozása nélkül, de az akkumulátorok nem.


A fényképezőgépbe xD kártyat tehetünk, gyárilag 16 MB kapacitásút kapunk, de célszerű rögtön legalább 128 MB-os kártyát vásárolni, hogy legyen hely hosszabb kirándulás vagy PC-től való távollét esetén is a képeknek.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • objektív védő sapka

  • 2 db CR-V3 egyszer használható lítium elem (egyébként 4 darab AA akkut célszerű használni)

  • USB kábel

  • Video kábel

  • Nyakpánt

  • 16 MB xD kártya

A gép kipróbálása során a kezelés nem volt nehéz, a gombok jó elhelyezésűek, talán a bekapcsoló gomb egy kissé szokatlan helyre került (LCD fölé), bár ez csak azoknak szokatlan, akik még nem használtak C-7×0 gépet.

Az Olympus C-740UZ-t azoknak ajánljuk, akiknek fontos a nagy optikai zoom használata, ragaszkodnak a mélységélesség és a zársebesség sajátkezű beállításához, fontosnak érzik a hosszú idejű videófelvétel készítésének lehetőségét és nem riadnak vissza a kissé drága xD kártyától.

Az Olympus C-740UZ nettó ára 101 ezer forint. A gépet a kipróbálás idejére az Extrem Computertől kaptuk kölcsön.