Röviden: Sony DSC-P72 teszt

0

A sorozat többi tagjától való kis eltérés miatt a dizájnra nem is érdemes sok szót vesztegetni. Aki szereti a Sony gépek formavilágát, a P72-ben sem fog csalódni. Az ergonómiára és az összeszerelés minőségére nem lehet panasz – igaz a Sony esetében ez, azt hiszem, magától értetődő.Az objektív feltehetően azonos a P92-ével. Mindkettő háromszoros zoomtartományú, f2,8-f5,6 kezdőfényerejű optika, a P72-é azonban (kisfilmes rendszerbe átszámítva) 39-117 mm gyújtótávolságú. A gép a digitális (max. 3,2x-es) mellett az optikai zoom mértékét is kiírja: 1x, 1,1x, 1,2x, 1,5x, 1,7x, 1,9x, 2,2x, 2,6x és 3x-os állás választható. A 8 zoom állás átlagosnak számít. Hasznos, hogy a digitális zoom kikapcsolható.A rekeszt és a záridőt minden esetben az automatika választja meg, az előbbi f/2,8 vagy f/5,6 illetve tele állásban f/5,6 vagy f/10 lehet, míg az utóbbi 1/30 – 1/2000 mp. hosszú lehet. Éjszakai program esetén 2 mp-re nő a leghosszabb és 1/1000-re a legrövidebb záridő. Ha a fénymérés valamilyen rejtélyes okból kifolyólag nem működne megfelelően, 1/3 Fé lépésekben +/-2 Fé expozíció-korrekció állítható be. A közelfényképezés nem tartozik a P72 erősségei közé, a 10 cm-es legkisebb tárgytávolság még elmenne, de ez az érték az objektív 39 mm-es (fizikailag 6 mm-es) állására vonatkozik, a gyújtótávolság növelésével viszont a tárgytávolság is növekszik. Így nem meglepő, hogy a legkisebb befogható terület 9 cm.

A P72 kontrasztérzékelős autofókusz-rendszerét a P92-höz hasonlóan narancsszínű fény segíti az élességállításban. A P72 kézi fókuszt is kínál, 5 előre megadott értékre állítható a tárgytávolság: 0,5, 1, 3, 7m-re illetve végtelenre. A fénymérést minden esetben automatika végzi, a fényviszonyoktól függően szpot avagy 49 mezős mátrix lehet. Nappali megvilágítás mellett a fókuszidő nem több 1 mp-nél, ami igen jó érték, ellenben elég egy gyengébb megvilágítású szoba, és már be is kapcsol az AF segédfény, jelentősen lerontva az élességállítás sebességét.

A gép CCD-je a Sony saját terméke, az 1/2,7 hüvelykes Super HAD CCD 3,2 millió hasznos pixelt tartalmaz. A legnagyobb felbontás 2048×1536 képpontos, ezen kívül 1632×1224, 1280×960, 640×480 választható, illetve lehetőség van 2048×1360 pixeles, azaz 3:2 oldalarányú képek készítésére is. A képek kétféle tömörítéssel (Fine, Standard) menthetők el. Fine esetén igen kis veszteségű JPEG-hez jutunk. A géphez Memory Stick Pro kártyát mellékel a gyártó, melynek felső kapacitásbeli korlátja jelenleg 1 GB. Addig a méretig természetesen minden Memory Stick (ill. MS Pro és Pro Magic Gate) kártyát képes kezelni a gép. Az érzékenység kézileg is megadható, 100, 200 és 400 választható.

A gép téma-automatikák széles skáláját kínálja. Az éjszakai és éjszakai portré módon kívül tájkép, havas vidék és vízpart módok állnak a fotós rendelkezésére. Sorozatfelvételi módból is többfélét ismer a gép. A hagyományos módon két kép készíthatő 1,5 mp alatt, felbontástól függetlenül. Ha igazán gyors felvételi sebességre van szüksége a fotósnak, érdemes a képeket MultiBurst módban elkészíteni, ekkor akár 16 kép is készíthatő 25 kép/mp. sebességgel. Az így készült felvételeket aztán egy JPEG képre helyezi a gép. A fehér-egyensúly az automatikus beállításon kívül napfény, felhős, izzó, fénycső értékre állítható, de kézi beállításra nincs lehetőség.

Érdekes, és az internetes kommunikációban nagyon hasznos lehet a ClipMotion sorozatfelvételi, vagy inkább animációkészítő funkció: az exponálógomb minden egyes lenyomásával egy animáció egy-egy kockája készíthető el. Mivel az egyes képek mérete mindössze 160×120 vagy 80×72 pixeles, egy több képből álló animáció is könnyedén csatolható email-hez, azaz egyszerűen továbbítható, ellenben a nagyfelbontású képekkel és videofelvételekkel. A ClipMotionhoz hasonló a VideoMail célja is, mely 160×112 képpont felbontású hangos videofelvétel. Természetesen a VideoMailnál nagyobb felbontású mozgókép-rögzítésre is képes a P72. A 640×480 méretű, hangot is tartalmazó video maximális hosszát csak a memóriakártya szabad kapacitása korlátozza. Visszajátszás során a gép a videók hangját is képes visszajátszani. A kész képek részleteinek ellenőrzésére a maximálisan 5x-ös nagyítás épp elegendő. Furcsa, hogy míg az optikai és a digitális zoom mértékét kiírja a gép, a lejátszáskor használható nagyításét nem.

A fényképezőgép optikáját kikapcsolt állapotban két lamella védi a környezeti hatásoktól, mely bekapcsolás esetén automatikusan elmozdul a fény útjából. Visszajátszás módban a gép az optikát 25 mp. után visszahúzza. Az állványmenet az objektívvel ellentétes oldalra került, ami nem épp a legjobb hely, ugyanakkor mivel ezen az oldalon vannak az elemek is, a gép tömegközéppontjától nem esik nagyon messze. Apropó elemek! A masinát két ceruzaelem látja el energiával. A gép bekapcsolási ideje nem a legrövidebb, 3 mp. A vaku automatikus, derítés, kikapcsolt, hosszú-szinkron és vörös-szem effektus csökkentő módokban működhet. A vaku háromféle teljesítménnyel villanhat, a normál erősségen kívül magas, vagy alacsony szintre állítható.A P72 dobozában minden szükséges kiegészítő megtalálható: 16 MB-os MemoryStick, hordszíj, USB kábel, audio-video kábel, sőt két ceruzaakkumulátor és egy 400 mA töltőáramú töltő is. Ez utóbbi AA és AAA akksik fogadására is alkalmas. Így a gép tökéletes kihasználásához már csak egy nagy kapacitású (legalább 128 MB-os) Memory Stick (Pro) szükséges.

A Sony P72 az automata fényképezőgépek remek mintapéldája. Tud mindent, amire a mindennapi fotózásnál szükség lehet, egyszerűbb, gazdaságosabb kialakítása pedig nem ment a minőség rovására. Biztosan lehet hasonló paraméterekkel olcsóbb gépet is találni, de aki igényes az őt körülvevő eszközökre, annak ebben a kategóriában a Sony DSC-P72 egy ésszerű választás lehet.