Röviden: Mercury 3.1 SmartCam teszt

0

A digitális képalkotással már korábban is foglalkozott a Mercury, eddig elsősorban webkamerákat gyártott, amelyek közül nem egy fényképezőgépként is használható volt. De míg ezekben a készülékekben a kis felbontású CCD/CMOS lapkák miatt a fotózás csak kiegészítő funkció volt, a Mercury 3.1 SmartCam Sharp gyártmányú 3,1 Mpixeles CCD-je már korrekt fotóminőséget ígér. Ennek megfelelően ez a gép már nem is használható webkameraként.A SmartCam alapvetően egy nagyon egyszerű szerkezet. Minden beállítás könnyen, gyorsan elvégezhető vele, a menü jól átlátható és egyértelmű. A gép formavilága már inkább túl egyszerű, és az anyagválasztás sem sikerült igényesre. A SmartCam-et kézbefogva óhatatlanul az az érzése a fotósnak, hogy egy játékot kapott a kezébe, nem digitális fényképezőgépet. Na persze ma még ritkán szerelnek 1,5 hüvelykes LCD kijelzőt játékokba. Egyébként az LCD-re nem lehet különösebb panasz, képfrissítési sebessege, képminősége megfelel az elvárásoknak. A gépen átnézeti kereső is helyet kapott, közvetlenül az objektív felett, így a parallax hiba minimális.

Már említettem, hogy a gépben egy Sharp gyártmányú 3,1 Mpixeles CCD dolgozik. Sajnos mind a Kobian weboldala, mind a géphez mellékelt használati utasítás igen szűkszavúan nyilatkozik a masina technikai adatairól, ezért aztán – több más adat mellett – a CCD mérete és érzékenysége is rejtély maradt. Négy képméret közül választhat a fotós, melyek közül a legnagyobb 2048×1536 pixelből áll, ezen kívül 1600×1200, 1024×768, 640×480 képpontos felvételek készíthetők. A fotókat JPEG formátumban tárolja a gép, a kompresszió a képmérettől függetlenül állítható és háromféle lehet (Superfine, Fine, Normal).

A gép objektíve szintén nincs túlbonyolítva. A fix gyújtótávolságú, f/3,1 fényerejű autofókuszos objektív a képalkotás terén nem nyújt maradandót, de árához képest elfogadható minőségű torzítással dolgozik, igaz a kép sarkaiban már jelentős homályosodás lép fel. Tájképek, portréképek esetén egész kellemes a képalkotás, eltekintve a sarkoktól. Közelfényképezésnél viszont nagyon erős hordótorzítással kell számolni. Az objektív makróképessége ettől eltekintve elfogadható, a legkisebb tárgytávolság 5 cm, a legkisebb befogható terület pedig 6 cm. A fókuszidő kicsit hosszú, 1-1,5 mp. A gép optikai zoommal nem, de 3x-os digitális zoommal rendelkezik, amely 30 lépésben állítható. A visszajátszás zoom 4x-es, ennek lépésszáma 20.

A SmartCam tetején található módválasztó tárcsával automata és manuális módba állíthatjuk a gépet. Beállításokra manuális módban van lehetőség, az automata módban a masina mindent magától végez el. Manuális módban képeffektek, vakumódok (automatikus derítés, illetve vörösszem-effektus csökkentés, derítés és ki) és fehéregyensúly (napos, felhős, izzó és fénycső választható). A vaku egyébként viszonylag messze került az objektívtől.

Szintén manuális módban van lehetőség sorozatfelvétel készítésére, amely elég gyenge oldala a SmartCam-nek, összesen három kép készíthető vele, 10 mp. leforgása alatt. A gép videófelvételi képessége viszont nem rossz, igaz az átlagnál nem is jobb: 320×240 pixeles 15 kép/másodperces, hangos videot rögzít. Mozgóképfelvétel maximális hossza 63 mp., a felvétel során a zoom nem használható. Diktafonként is használható a SmartCam, a hangot a masina a belső memóriáján rögzíti, így a géppel legfeljebb 29 perc hosszúságú audiofelvétel készíthető.

A képminőség jól megvilágított helyen kategóriájának megfelelő, beltérben, ahol kevesebb fény mellett kell valamit produkálni, nem az igazi.

Ezek után talán nem meglepő, hogy a SmartCam egyik legerősebb oldala a szoftveres támogatás. A géphez az MGI programcsomagját mellékelik, amely a Photosuite IV SE, PhotoVista 2.02, VideoWave IV SE programokból áll. A gép dobozában találni ezeken felül még csuklószíjat, 2 ceruzaelemet, video-, USB kábelt. Memóriakártya azonban nincs, ennek magyarázata, hogy a fényképezőgép 16 MB belső memóriával rendelkezik. A memóriabővítés egyébként SD kártyával történhet.A fényképezőgép leginkább kiábrándító tulajdonsága az ára. Nem elég, hogy nem hozza a mai digitális fényképezőgépektől elvárható élményt és teljesítményt, de bruttó 54 ezer forint feletti árával még drága is. 55-60 ezer forintért fotós szaküzletben lehet már 2 megapixeles 3x zoomos fényképezőgépet is kapni több fotós gyártó kínálatából is. Ennek fényében a mégkisebb tudású, mindössze divatos, a Sony U sorozathoz hasonló külsejével villogó Mercury CyberPix S-330 modell bemutatását nem is tartjuk szükségesnek.A két fényképezőgépet a Mercury ImpEx Kft-től kaptuk. Köszönjük.