Röviden: Mikrosat Hobby 200Ws vakuszett teszt

0

Bevezető

A Hobby „házi stúdió” ismét a Mikrosattól érkezett hozzánk. Az előző tesztünk, 400Ws-os, fémházas villanói is Hobby megjelölésűek voltak, de akár egy komolyabb stúdió kiegészítő fényforrásaiként is megállták volna a helyüket, azt leszámítva, hogy nem huzamosabb igénybevételhez tervezték őket. Nos, a most érkezett Mikrosat Hobby stúdió, valóban csak a műkedvelők olcsó „játékszere” lehet. Persze egy olyan játék, amely csak kivitelében, teljesítményében és szolgáltatásaiban marad el a nagyoktól, de a segítségével készült házi fotók – megfelelő használat mellett – profi hatást keltenek majd.

A teljes szett ismét egy nagyméretű, hímzett logóval ellátott vászontáskában érkezett, amely nem csak a tesztverzió szállítására volt hivatott, de benne foglaltatik a felszerelés árában. A táska ugyanabból a vízlepergető, sűrű vászonanyagból készült, mint a fotóstáskák általában. Oldalfalai körülbelül 1 cm vastag szivacs párnázatot és strapabíró merevítést kaptak, így a sérülékeny felszerelés megfelelően védve van. Felül két, tépőzárral összetapasztható hordfül és egy fémkarabineres, párnázott vállpánt segít a szállításban.

A táska tetején körbefutó cipzár nyitása után három nagyobb rekesz tárul a szemünk elé. Ezeket két, a táska teljes hosszában végigfutó elválasztó tagolja, melyek szintén merevítettek és párnázottak, két végük pedig tépőzárral az oldalfalakhoz tapasztható. A kialakítás sokban hasonlít egy átlagos fotóstáskára, kissé bumfordi kivitelben. A belső térből azért hiányoltam egy-két kisebb elválasztót, melyekkel szűkebb pakolóhelyeket képezhetnénk ki a kábelek, vagy egyéb kisebb kiegészítők számára.

Külön zsebet sem találunk az elején, az apróságokat tehát kénytelenek leszünk a fő rekeszekben elhelyezni, vagy külön szállítani. Amúgy második táskára nincs szükség, mivel a teljes szett, beleértve az állványokat és a kiegészítők dobozait is, bőven elfér ebben az egyben. Lássuk mi került elő belőle!

A teljes Hobby „házi stúdióvaku” szett tartalma:

  • 2 db 200Ws vakuegység
  • 2 db alumínium állvány
  • 2 db arany-ezüst ernyő
  • 1 db hordtáska
  • 1 db szinkronkábel
  • 1 db szinkroncsatlakozó átalakító

Kábel és átalakító

A mellékelt kábel kb. 5 méter hosszú, így egy átlagos szobában bőven elegendő lesz. Egyik végén szabványos szinkroncsatlakozót találunk, melyet fényképezőgépünk hasonló aljazatába illeszthetünk. Kompakt gépeknél ez nagyon ritka, és az olcsóbb digitális tükörreflexesek között sem túl gyakori, de a vakuk slave módban (a fényképezőgép belső vakujának villanására) is elsülnek. A szinkronkábel másik végén egy 6,3 mm-es „jackdugó” található. Ezzel közvetlenül csatlakozhatunk nagyobb stúdióvakukhoz is. A szettben található vakukon 3,5 mm-es aljzat van, amihez egy átalakítót is mellékelnek.

Ernyő

A vakukhoz nem jár külön reflektor, így a fényformáló szerepét szinte kizárólag a mellékelt két ernyő tölti be. Szerepük, hogy a meglehetősen kis fényforrás villanását kellően nagy területre szórják. A nagyobb szetthez áteresztő (diffúzor) ernyőket mellékeltek, itt két visszaverő ernyőt kapunk, kívül fekete, belül váltakozó ezüst és arany borítással. Az ezüst felület hidegebb, az arany melegebb fényvisszaverést biztosít. Az ernyők kivitele megfelelő. Elég masszív fémváz feszíti ki a nem túl kicsi, kb. 110 cm átmérőjű felületet. A fémnyél vége szokás szerint fogantyú nélküli, hogy könnyen beszúrhassuk az állvány, vagy a vaku ernyőtartó vájatába.

Állvány

A feketése festett, alumínium állványok összecsukva meglehetősen kicsik és könnyűek. Ahogy említettem bőven elférnek a táskában. Ennek azért hátránya is van, mivel elég vékony csövekből készültek, így kevésbé masszívak, mint a megszokott stúdióállványok. Ahhoz persze, hogy ezt a vakut és az ernyőt megtartsák bőven elegendőek, de egy komolyabb felszerelés tartó alkalmatosságaként már csak fenntartásokkal állják meg a helyüket. Magasságuk sem alkalmas a nagyobb stúdiók igényeinek kielégítésére. A teleszkópos, 3 szekciós főoszlop maximum 180 cm-re nyitható. Ez szobai használatra még alkalmassá teheti a szettet. A szekciók csatlakozásai és a szerelékek mind műanyagból készültek, melyekkel így első használatra nem voltak problémák, bár nem tudom, hogy a sorozatos igénybevétel mennyire viselné meg őket. Annyi csupán az észrevételem, hogy a a kioldócsavarok tekerői lehetnének nagyobbak is.

A három vékonyka láb végein műanyag zárókupakok találhatók, aki tehát parkettán vagy keményebb padlón használná A főoszlop felső végén lévő csatlakozócsonkon, szabványos állványmenetet is találunk.

Vaku

Na, és persze a lényeg a két stúdióvaku! Annyit már tudunk róluk, hogy 200Ws teljesítményűek, ami egy kisebb házi stúdióhoz elegendő lehet. Ez nagyjából 22-es kulcsszámnak felelhet meg, ami nagyjából egy nagyobb kompakt fényképezőgép beépített vakujának a dupláját jelenti.

Az egyszerű, hengeres kialakítású ház, szinte teljes egészében műanyagból készült, csakúgy mint az állványcsonk és annak szorítócsavar végei. Az alsó két csavarral a körbefordulást és a döntést oldhatjuk ki. A csonk közepére került az ernyőtartó vájat, ami egy sima lyuk, bármilyen szorító, rugós nyelv, vagy egyéb az ernyőt fixen tartó megoldás nélkül. Egyszerűen csak beleszúrjuk a nyelet, ami az ernyő súlya miatt szorul meg valamennyire.

A műanyag vakuházon oldalt részeket képeztek ki a jobb szellőzés érdekében, amúgy elég puritán kivitelű, leszámítva a forgalmazó ráragasztott fekete matricáját, ami cseppet sem dobja fel az összképet. Tetején három lámpa/érzékelő látható. Az első egy fényérzékelő, amely a külső vakuvillanást észlelve aktiválja a vakut. Ez az úgynevezett slave-mód, amely nem kapcsolható ki és elég érzékeny, a villanó saját modellfényének ki- és bekapcsolása is aktiválja. A középső lámpa pirosan világít, ha a vaku feltöltődött, vagyis a teljes üzemkész állapotot jelzi. A hátsó lámpa zöld színű és a bekapcsolt állapotot jelzi.

A körülbelül 3 méter hosszú hálózati kábel beépített, így a készülékkel együtt kell elpakolni. A vakut bekapcsolni a hátlapon lévő pirossal világító kapcsolóval (Power) tudjuk. A további kezelőszervek a következők.

Felül található egy fekete (kék) potméter, amellyel fokozatmentesen szabályozható a vaku villanási teljesítménye. A fényerősség teljes (1/1) és 1/16 értékek között szabályozható. Sajna a potméter körüli jelzések csak hozzávetőlegesek. Néhány rovátka segít ugyan az eligazodásban, de a gomb nem pontos. Az egyik vaku például sokkal tovább fordult, mint a Full jelzés, míg a másik példányon némileg pontosabb volt.

A bekapcsoló gombbal átellenben, a bal oldalon találjuk a modellfény kapcsolóját. Ez egy 40W teljesítményű halogén izzó. Teljesítménye külön nem szabályozható. Középen látható a szinkronkábel 3,5 mm-es csatlakozókhoz méretezett aljzata, balra egy csavaros biztosítékfedél (3A), jobbra pedig a tesztvillanást aktiváló gomb.

A vaku elülső része az egyetlen, ami fémből készült. A villanócső és a középső modellfény izzó körül egy alumínium, beépített reflektort találunk. Ahogy említettem külsőt nem kapunk a készülékhez és semmilyen csatlakozási megoldást nem láttam egyéb kiegészítőkhöz sem. Ez már csak azért is érdekes, mert a Mikrosat weboldalának tájékoztatása szerint később kiegészítő fényformálók (pl. szűkítő előtét, színszűrők, méhsejtrács, szoftbox) is elérhetők lesznek hozzá. Jelenleg el nem tudom képzelni, hogy ezeket miként csatlakoztathatjuk a készülékhez.

A vaku a kisütés teljesítményétől függően kb. 3-4 mp alatt töltődik fel és kész az újabb villanásra.

Ajánló

Ez összeállítás pont azt nyújtja, amit a neve sugall, egy gyorsan összerakható, könnyedén szállítható házi stúdiót, ami csupán egy közeli konnektort igényel és bárhol egyszerűen beüzemelhetjük. A felszerelés értékét tovább növeli a hordtáska is, amely tényleg mobillá teszi a szettet és általában nem túl elterjedt kiegészítő ebben az árkategóriában.

Milyen árkategóriában? A teljes szett bruttó 70 ezer forint alatt vásárolható meg, ami egy olcsóbb stúdióvaku árának kb. a fele, de a múltkor bemutatott hobbi készlet is több mint duplájába kerül. Persze ebből csak a visszaverő ernyő és a szinkronkábel használható komolyabb eszközökkel is, a vaku kivitelben és szolgáltatásaiban is erősen amatőr szint, az állvány sem a legmasszívabb darab, de ha valaki komolyan gondolja mondjuk egy házi tárgyfotó stúdió összeállítását és nem akar rögtön hat számjegyű összegeket költeni, annak első lépésként több mint ideális. Azoknak is ajánlom, akik nagyobb stúdiófelszereléssel rendelkeznek, de jól jönne számukra néhány kiegészítő, díszítő fényforrás vagy egy könnyen mobilizálható tartalék szett, de nem akarnak aránytalanul sokat költeni erre.

Ha a kiegészítők csatlakoztathatósága mégis megoldható, igazán ütőképes kis szettel gazdagodhatnak, akik beruháznak a Mikrosat Hobby házi stúdióra. Egy méhsejtrács, vagy szoftbox csatlakoztatásával szabad utat kaphat a „kreatívkodás”.