Röviden: Mikrosat Hobby stúdiókit teszt

0

Manapság talán már nem akkora csoda, ha egy amatőr stúdióvaku szettet vásárol, kizárólag házi használatra. Szerencsére a hazai kínálat is igazodott a növekvő igényekhez és nem nehéz olcsó szetteket találnunk. Persze az amatőr stúdióvakuk világméretű elterjedésében nem kis szerepe van a távolkeleti gyártóknak, melyek igen nyomott áron jelentek meg termékeikkel a fotópiacon. Míg néhány éve a stúdióvaku fogalma egyet jelentett a méregdrága, márkás felszereléssel, mely szinte kizárólag profi célra volt megfizethető, mára az ázsiai tömegtermelés az igényes amatőrök és hobbisták házi fotóstúdióinak katalizátorává vált. Ráadásul a kínálat, ismertebb magyar márkaneveket is tartalmaz, mint például a profi stúdiófelszereléseket is forgalmazó Mikrosatét, melynek termékeivel már korábbi cikkeinkben is foglalkoztunk. Most a fenti igényeket kielégítő Mikrosat Hobby szett kerül terítékre, néhány érdekes fényformálóval kiegészülve.

Az alapszett két nagy, márkaemblémával hímzett, cipzáras hordtáskában érkezett, melyek részei a felszerelésnek. Az olcsóbb stúdiókészleteknél nem általános, hogy táskát is mellékeljenek, úgyhogy egy bemutatkozó jópontot máris elkönyvelhetett magának a Hobby kit.

A vízlepergető fekete vászonanyagból készült hosszabb táska az állványok biztonságos és kényelmes szállítására alkalmas. Egyik vége körben, „hasa” pedig végig kicipzározható. Az állványok a hosszant végigfutó zsebekbe csúsztathatók, így szállítás közben nem érintkeznek közvetlenül és nem is karcolják egymást. Az állványokon kívül a táskában más hosszúkás kiegészítőt, pl. derítőernyőket is tárolhatunk. A nagyobb táska rejti a felszerelés legjavát, köztük a vakukat és a hozzájuk való reflektorokat. Belseje egy hosszú, párnázott elválasztóval szeparálható ketté, melyhez keresztben három kisebb elválasztópárna tartozik, így összesen öt kisebb, nagyobb részre osztható a beltartalom. Az apróbb kiegészítők, kábelek az elején lévő cipzáras zsebben tárolhatók, amely elég nagy űrtartalmú, így kényelmesen elfér benne minden.

De lássuk, mit is tartalmaz pontosan a két táska, vagyis a Mikrosat Hobby szett:

 • 2 db Mikrosat Hobby 400C stúdióvaku
 • 2 db normál ernyőreflektor
 • 1 db szinkronkábel (5 m)
 • 2 db hálózati tápkábel (5 m)
 • 2 db fehér áteresztő ernyő
 • 1 db softbox
 • 2 db 150W-os beállítóizzó
 • 2 db vakuállvány (max. magasság: 260 cm)
 • + ART-4G rádiós kioldó

Mikrosat Hobby 400C stúdióvaku

A szett lelke a két vaku, melyek teljesítménye egyenként 400 Ws. Ez nagyjából 64-es kulcsszámnak felel meg, bár a stúdióvakuk vonatkozásában utóbbinak nincs különösebb jelentősége. A két villanó teljesítménye kisebb műtermek tárgyfotós feladataira egész biztosan megfelel, de portréfotózásra is elegendő lehet.

A vaku hengeres kialakítású borítása jórészt fém, egyedül az elején találunk egy műanyag karimát, valamint a teljes hátlap készült műanyagból. A hátlap tetején egy régimódi ablakkilincshez hasonló fogantyút találunk, amely nem igazán nyerte el a tetszésemet. A szekrénynyitóra hajazó hagyományos megoldáshoz képest könnyebb belekapaszkodnunk, de nem valami masszív, biztonságos fogódzó. A kábeleket persze jól fel lehet rá tekerni, bár nem vagyok biztos benne, hogy erre készült.

A készülék beüzemelése nem igényel különösebb szakértelmet. A fém állványcsatlakozót a vakuállvány hagyományos kialakítású csatlakozóvégére húzhatjuk és egy csavarral rögzíthetjük, így szabadon körbeforgatható, de nem leemelhető az állványról. A vaku döntését egy nagy műanyaggomb kioldásával végezhetjük el. A rögzített vaku elején lévő műanyag védőkupak egy oldalsó kis rugós pöcök elhúzása után oldható le a bajonettről. Helyére kerülhet a szintén bajonett csatlakozású, 18 cm átmérőjű, fém ernyőreflektor, mely a koncentráltabb fényeloszlásban segít. A szetthez mellékelt 150W-os beállítóizzót a háztartásokban is megszokott lámpák E27-es foglalatával látták el, így nem hiszem, hogy különösebb gondot okozna a becsavarása. Ezután már csak a tápkábel és a fényképezőgéphez csatlakozó szinkronzsinór van hátra és vakunk máris tettre kész.

A vaku hátulján a következő kezelőszerveket találjuk:

 • Ready – üzemkész állapotot jelző led.
 • Power – be-, és kikapcsoló gomb.
 • Model – beállítóizzó bekapcsolása.
  • O: kikapcsolt állapot.
  • I-jel: a vakuteljesítmény potméterrel szabályozható fényerősség.
  • II-jel: teljes fényteljesítmény.
 • Dim – a beállítófény folyamatosan világít, vagy a vakuvillanás idejére kikapcsol.
 • Beeper – hangjelzés ki-, és bekapcsolása.
 • Test – tesztvillanás gomb.
 • Sync – szinkronzsinór csatlakozó.
 • Fuse 10A – biztosíték fedél.
 • Vakuteljesítmény szabályozó potméter.
 • Hálózati kábel csatlakozóaljzata.

Bekapcsolás után működésbe lép a ventilátoros hűtőrendszer, melynek van egy kis alapzaja, de nem vészesen zavaró. A vaku teljesítménye a már említett potméterrel állítható be. A Full állás jelenti a teljes (1/1) fényerősséget, mely legfeljebb 1/32-ig, vagyis 5 fényértékkel osztható le, ha kisebb villanásra van szükségünk. A teljesítményszabályozás fokozatmentes . A vaku villanási ideje a teljesítménytől függően 1/1500 – 1/800 mp közötti, színhőmérséklete pedig nagyjából napfényhez igazított (5600 Kelvin). Ettől bizonyos esetekben legfeljebb +/- 250 K értékben tér el. Tesztjeink során egyenletes fényeloszlást mutatott, kis stúdiós használatra megfelelő teljesítménnyel. A villanás után kb. 1 mp-et kell várnunk az újratöltődésre (gyári adatok szerint 0,5-1,5 mp-et), amelyre a beállítófény kialvása, egy hátsó piros led és szükség szerint hangjelzés is figyelmeztet.

A Mikrosat Hobby 400C vaku 2,5 kilogramm tömegű, méretei pedig: 136 x 127 x 320mm. A készülékkel kapcsolatban nem árt hangsúlyozni, hogy nem véletlen a nevében lévő Hobby megjelölés. Ezek a vakuk kialakításukban és szolgáltatásaikban is jó minőséget képviselnek, de nem a komolyabb fotóstúdiók mindennapos munkaigényeihez készültek. Nem több órás használatra, hanem otthoni hobbifotózásra, esetleg kis műtermek, grafikai stúdiók időszakos, rövidebb munkáihoz használhatók.

Fényformálók

A Mikrosat Hobby összeállításban kétféle fényformálót is találunk. Az egyik a hobbi szettek közkedvelt és olcsó megoldása az áttetsző ernyő, melyből mindkét vakuhoz kapunk egyet-egyet. A fehér fényáteresztő ernyők 43” átmérőjűek, vagyis nagyjából 109 cm-esek. A fotóstúdiók egyik legkönnyebben elérhető és egyszerűen használható fényformálói közé tartoznak. A szettben található darabok nyele az ernyőreflektor alsó nyílásán át illeszthető a vaku állványcsatlakozójába. A kicsúszás ellen nem csavar, hanem egy rugós nyelv véd, amely a nyelet a vájatba szorítja. Az ernyő használatával a pőre reflektorhoz képest még egyenletesebb megvilágítást érhetünk el, némi fényveszteség árán. Problémát a tükröződő felületeken visszavert képe jelenthet, amely nem minden témához ideális.

A fényeloszlás szempontjából jobb megoldás a szoftbox alkalmazása, amely még egyenletesebb megvilágítást nyújt. A Mikrosat Hobby szetthez is kapunk egyet, 60 x 90 cm-es méretben. Külseje bőr hatású műanyag, belül a többi szoftboxhoz hasonlóan ezüst fényvisszaverő réteggel impregnálva. A doboz belsejében is kifeszíthetünk egy fehér áttetsző réteget, illetve az elejére is kerül egy, tépőzáras rögzítéssel. A fém bajonett a Mikrosat rendszerű vakukhoz csatlakoztatható, az ernyőreflektor helyére. A teljes szett összerakásánál egyedül ezzel lehetnek gondjai a szoftbox összeállításában járatlan felhasználónak, de egy kis gyakorlással ez is elsajátítható. A szoftbox alkalmazásával tükröződő felületű tárgyaknál is jobb csillanásokat kapunk, mint az egyszerű ernyőkkel. Hátránya, hogy meglehetősen költséges megoldás és a dupla áteresztő réteg miatt némileg nagyobb lesz a vaku fényvesztesége.

ART-4G rádiós kioldó

A hobbi kitek általában egyszerű szinkronkábelen kapják a jelet a fényképezőgépből, melyet a Mikrosat szettjében is megtalálunk, 5 méteres hosszban. A felszereléshez azonban egy 4 csatornás, rádiós kioldót is mellékel a forgalmazó, amely kényelmesebbé teheti a stúdiómunkát.

A kioldót rejtő papírdobozból egy jeladó, egy vevő (kb. 30 centis táp-, és szinkronkábellel), valamint egy 6,35-3,5 jack csatlakozó átalakító került elő. A műanyagházas jeladót a fényképezőgép vakupapucsára kell húzni, a kívánt csatornát az alsó részén lévő kis kapcsolókkal lehet beállítani. Az adó egy speciális (23A), 12V-os elemmel működik, melynek élettartama kb. 1 év, vagy 20 000 jelátviteli ciklus. Tetején egy teszt gombot találunk, mellyel a rádiós kioldó telepítése után elvillanthatjuk a vakut, egyben azt is ellenőrizhetjük, hogy a kioldó megfelelően működik-e. Egyik oldalán egy apró (3,5) szinkroncsatlakozó bemenetet is elhelyeztek.

A kioldószett másik eleme a szintén műanyagvázas vevő, melynek egyik végén egy tápkábelt és egy szinkroncsatlakozót találunk. Ezeket kell a vaku megfelelő aljzataihoz csatlakoztatnunk. A vevő másik oldalán lévő tápaljzatba a vaku tápkábele kerül. Ez az egység a hálózatról kapja az energiát, melyet egy zöld led jelez a tetején. Ugyanitt találjuk a vevővel való kapcsolatot jelző vörös kijelzőt és egy Reset (Alapállapot) gombot is.

Az ART-4G rádiós kioldó jeladási késleltetése 1/1600 mp, a maximális vakuszinkron idő 1/250 mp. Az adó és a vevő egység legfeljebb 15 méteres távolságból képes kommunikálni egymással. A kioldót a Mikrosat egyébként külön is forgalmazza.

Összeszerelés

A felszerelés összeállítása és beüzemelése nagyon egyszerű. A két állvány masszív alumíniumcsövekből készült és a szorítócsuklók is fémből vannak. A stabil háromláb aljára vékony gumibetét került. Egyedül a szorítócsavarok feje készült műanyagból, melyek szerencsére elég nagyok és jól lekerekítettek ahhoz, hogy kényelmesen használhassuk őket. Gyorsabb lett volna a fotóállványoknál is megszokott szorítókallantyús (kengyeles) megoldás, de a stúdiófotózás amúgy is időigényes elfoglaltság. Vélhetően nem azon a 3-3 másodpercen fog múlni. A vakuk felerősítése a fent leírt módon történik és szinte gyerekjáték. Hasonlóan egyszerű az ernyők beillesztése is. Egyedül a szoftbox összeállításával lehetnek gondjaink kezdetben. A teljes rendszer kb. 5 perc alatt munkakész állapotba hozható és nem tart tovább az elcsomagolása sem.

Beauty Dish

Ugyan a Mikrosat Hobby kitnek nem része, de egy úgynevezett Beauty Dish-sel is meglepett bennünket a forgalmazó, melyet egyébként külön vásárolhatunk meg a felszereléshez. A Beauty Dish egy wokhoz hasonló alakú, „fémlavór”, az alján köralakú nyílással és csatlakozóbajonettel. Szerelést nem igényel és a stúdióvakuk ernyőreflektora helyére csatlakoztatható, akár csak a szoftbox. Belső felülete fehérre – kissé vajszínűre – festett, közepére pedig egy fém fényvisszaverő kúpot erősítettek. A vaku közvetlenül a kúpra villan, amely a „tányér” fehér belsejére továbbítja a fényt, amely innen verődik vissza. Így a szoftboxnál is sokkal lágyabb, és egyenletesebb megvilágítást kapunk.

A portréfotósok előszeretettel használják ezt a kiegészítőt, hiszen akár egy darab is nagyon lágy fényt és szinte árnyékmentes arcot ad. Ráadásul sokan szeretik a Beauty Dish által nyújtott gyűrűs szemfényt is.

A nálunk járt darab 55 cm-es átmérőjű volt és valóban igen szép szórt fényt kaptunk a segítségével, még egy vakuval is. Arra ügyelnünk kell, hogy az enyhén vajszínű belső réteg miatt kissé melegebb színhőmérsékletet kapunk és a Beauty Dish még a szoftboxnál is erősebben csökkenti a fényteljesítményt. Tapasztalataink szerint kb. 3,5-4 fényértékkel. További hátránya, hogy egybeszerelt, tehát túl nagy ahhoz, hogy a szett többi eleméhez hasonlóan elpakoljuk egy táskába. Az általunk próbált, 55 cm-es Beauty Dish ára bruttó 39 000 forint.

Szűkítő előtét

Egy másik kiegészítőt is kaptunk a forgalmazótól, mely szintén nem része az alapszettnek, de kompatibilis azzal, így külön beszerezve tovább bővíthetjük vele világítási lehetőségeinket. Egy szűkítőről, vagy más néven snootról van szó, amely a vaku fényét kis területre koncentrálja, ezáltal szpotfényhez hasonló hatást érhetünk el.

Ez a kiegészítő is fémből készült és 29 cm hosszú, a vége pedig 5 cm széles nyílássá szűkül. Másik végén a Mikrosat vakukhoz csatlakoztatható fémbajonettet találunk. Belseje ezüst/króm fényvisszaverő réteget kapott. A szűkítőhöz egy további kiegészítő, egy 5 cm-es méhsejtrács is jár, amit az elülső végébe helyezhetünk és egy fémnyelv tartja szorosan. A méhsejtráccsal jól elkülöníthetjük a közeli portrét a háttértől, erős, drámai árnyékokat hozhatunk létre.

A szűkítő előtét ára a Mikrosatnál 16 800 forint.

Értékelés

Mivel a teljes szett néhány perc alatt összeállítható és szétszerelhető, valamint hordtáskákat is kapunk hozzá, ideális lehet mobil ministúdió felállításhoz, vagy akár egy nagyobb szoba/terem, ideiglenesen telepített fotóstúdiójaként. A felszerelés egy kisebb személyautóban is kényelmesen szállítható. Az alapcsomagban minden fontosabb eszközt tartalmaz, de igény szerint érdekes extrákkal is olcsón bővíthető.

Itt a végén sem árt hangsúlyoznunk, hogy a Mikrosat Hobby kit nem napi 8-12 órás, profi használatra készült, hanem időszakos, esetleg otthoni munkákra. Ezt leszámítva megkapunk szinte minden szolgáltatást, amit egy profi alapkit kínál.

A hazai márkanév mellett, hazai szervízhátteret és hozzáértő supportot is nyújt a Mikrosat. Ha számba vesszük a Hobby kitben lévő összes eszközt, azok tudását és a teljesítményét, nem hiszem, hogy ráncolnunk kéne a homlokunkat a bruttó 161 400 forintos árcédula láttán. És, hogy miért jobb a stúdióvaku a sörnél? Okosabbá tesz, legalábbis
tapasztaltabbá, a műtermi fotózás terén.