Röviden: Minolta DiMAGE 7i teszt

0

A fél-professzionális kategóriába sorolható DiMAGE 7i egyik jellegzetessége az optikával mechanikai kapcsolatban lévő zoomgyűrű, mellyel kézileg tudjuk a zoomot beállítani. A jó fényerejű objektív 7,1x-es zoomtartomány, ám a szokásos 35 mm helyett 28 mm kezdőfókusztávolságú, mely a nagylátószöget kedvelőknek nagy előnyt jelent. A DiMAGE 7-hez képest kényelmesebb markolatot kapott a 7i. A fogyasztása is alacsonyabb lett és az élességállítás sebességét is sikerült jelentősen növelni. A legnagyobb felbontásban 2560×1920 pixeles képeket készíthetünk, ami a jó részletgazdagságnak hála kiváló A4-es papírképek nyomtatásához is elegendő. A kisebb felbontásokban 1600×1200, 1280×960 vagy 640×480 pixeles képeket kapunk. A JPEG tömörítési fok 3 lépcsőben állítható: economy, standard és fine. SuperFine esetén TIFF file-t kapunk. Ezek bármelyik felbontásban használhatók. Ezen kívül a legnagyobb felbontásban rendelkezésünkre áll a CCD-ből kiolvasott módosítatlan képadat is RAW formátumban. A fényképezőgép ISO100, ISO200, ISO400 vagy ISO800 érzékenységgel használható. Automatikusan a gép ISO100 és ISO200 közötti érzékenységeket használ. A blende F2,8 és F9,5 között állítható, a zársebesség 4 mp és 1/4000mp közötti lehet. B-mód esetén akár 30 mp-ig is tarthat az expozíció. Éjszakai felvételeket tehát minden további nélkül készíthetünk, sőt a vaku a második redőnyre is szinkronizálható.

A Minolta GT APO optikája legnagyobb látószögével és alacsony aberrációs szintjével tűnik ki társai közül. Az F2,8-F3,5 közötti kezdő
fényerejű objektív – figyelembe véve a 7x-es zoomtartományt – jónak mondható. Az F2,8 kezdő fényerő ebben a kategóriában nem számít kiemelkedőnek, sok más gép ehhez képest kétszeres fényerejű, F2,0-s objektívvel dolgozik, azoknál azonban jelentősebb az aberráció, illetve a zoomtartomány is kisebb. A fókusztávolság kézi úton állítható be, 28 mm ekvivalenstől 200 mm ekvivalensig. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 38 cm, makró esetén 13 cm. Makrózáskor legkisebb befogható terület szélessége 50 mm, mely közepes makróképességet jelent. Ám ha figyelembe vesszük azt, hogy ekkor 200 mm-es fókusztávolsággal is dolgozhatunk, ez akár álmosabb pillangók fényképezését is lehetővé teszi. Ehhez természetesen kellően jó megvilágítás szükséges, hogy a minimum 1/200 mp-es zársebességet használhassuk. A DiMAGE 7i mélységélessége viszonylag kicsi, ami elsősorban makrónál jelenthet problémát, hiszen szűk rekesszel kell dolgoznunk a kellő mélységélesség eléréséhez, ami a bejutó fény mennyiségét csökkenti. Porték készítésekor azonban jó szolgálatot tesz az eleve kicsi mélységélesség (természetesen a filmes gépek kis mélységélességét nem érheti utol a gép, hiszen az érzékelő 2/3″-os).

A legjobb az lett volna, ha a fényképezőgépet tükörreflexes keresővel látják el. Mivel ez jelentősen megnövelte volna a gép árát, ezért inkább az olcsóbb elektronikus kereső (EVF) mellett döntöttek a tervezők. A DiMAGE 5/7/7i/7Hi-ben alkalmazott elektronikus kereső a Microtech által gyártott különleges megjelenítő, mely a hagyományos R,G,B képpontokból álló LCD-vel szemben minden képponton képes bármilyen szín megjelenítésére. (Erről részletesen beszámoltunk az Elektronikus kereső, de milyen? című cikkünkben). Az EVF felfelé 90 fokban felhajtható. A kereső nagy szög alatt látható képet biztosít, pixelessége nem zavaró, képfrissítése azonban sajnos alacsony (ez a Microtech megjelenítő működésének hátránya). A fókusz beállítása kézileg is történhet, a 4x-es képnagyítás ezt meg is könnyíti, amivel tökéletes fókuszálás is megvalósítható (bár első használatkor valószínűleg furcsa lesz).

A fényképezőgépet programautomatika módon kívül tájkép, sport, naplemente, éjszakai és szöveges téma-módokban használhatjuk, ezen kívül rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás és kézi mód is rendelkezésünkre áll. Sorozatfelvétel esetén másodpercenként 2 kép készíthető. Ultra nagy sebességű sorozat esetén 7 kép/mp sebességgel készülnek a képek, maximum 1280×960 pixeles felbontásban. Ennek a módnak a hátránya az, hogy mivel a CCD ilyenkor video módban dolgozik, a képélesség sajnos nem tökéletes. A DiMAGE 7i időzített sorozatfelvétel készítését is lehetővé teszi, ráadásul ezeket nem csak különálló képekként, de mozgóképként is képes elmenteni (4 kép/mp AVI). A 3 képes automatikus expozíció sorozat +-0,3, 0,5 vagy 1 Fé különbségekkel készíthető. Ezen kívül kontrasztra, színtelítettségre, vagy digitális színszűrőre nézve is készíthetünk expozíció sorozatot.

A fehér-egyensúly napfény, felhős, izzó, fénycső értékekre állítható be, ezen kívül lehetősége van kézi beszabályozásra is. A fényképezőgép tetején háttérvilágítással ellátott állapotjelző LCD is található, melyen a legfontosabb beállítások láthatók (tömörítési fok, képméret, hátralévő képek száma, vakumód, rekesz-érték, zársebesség, stb.).

A fényképezőgéppel videó felvétel is készíthető, maximum 60 mp terjedelemben, hanggal együtt. Természetesen a manuális zoom beállításának köszönhetően mozgókép rögzítésekor is használható a zoom, sőt az élességállítás is folyamatos, ez akár kézileg is történhet a felvétel közben.

A fém állványmenetet az optika tengelyétől 3,5 cm-re találjuk.

A Minolta DiMAGE 7i beállítása a rengeteg gombnak köszönhetően a menü használata nélkül lehetséges. Ez a gép előnyének mondható, bár a sok gomb kezdetben inkább bonyolult, mint jól használható. Több hónapos használat után válik csak világossá, hogy milyen sok minden beállítható, használható ezzel a géppel – ráadásul gyorsan. Akik tehát arra vágynak, hogy csak az exponáló gombot kelljen nyomogatni, ne vásároljanak DiMAGE 7i-t, nekik inkább a kompakt automata fényképezőgépeket ajánljuk.

A teszttéma ez esetben is a már megismert karácsonyi hangulatú volt. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Az automatika bizony szobában nem hoz megfelelő eredményt. A kép részletgazdagsága nagyon jó, bár a vörös részletek kissé összefolynak. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás Az optika színszórása igen alacsony, szinte elhanyagolható. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Örökölt DiMAGE 7 hiba: a vaku teljesítményvezérlése kissé túllő a célon, a fehérek néhol beégnek. Remek részletesség, alacsony zaj még ISO200-nál is.

A fényképezőgépbe CompactFlash kártyát rakhatunk, mind a Type I, mind a Type II-t fogadja a gép (az IBM MicroDrive is használható). A dobozban 16 MB kapacitású Lexar kártyát kapunk, de célszerű már a vásárláskor minimum 128 MB-os kártyát beszerezni, hiszen az 5 Mpixeles fotók akár 2-3 MByte-ot is elfoglalhatnak a kártyán.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül a következőket találjuk:


  • 4 darab 1850 mAh akku

  • akkumulátor töltő

  • objektívvédő sapka

  • napellenző az objektívre

  • vállszíj

  • USB kábel

  • A/V kábel

  • 16 MB kapacitású CF kártya

A Minolta DiMAGE 7i-t azoknak ajánljuk, akik szükségesnek tartják a nagy felbontást, szeretnének tükörreflexeshez hasonló gépet használni, ragaszkodnak a sokrétű kézi beállításokhoz.

A Minolta DiMAGE 7i ára a Digitcam karácsonyi akciójában nettó 260 ezer forint. A tesztgépet a Digitcamtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Digitcam üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk