Röviden: Olympus C-40Z teszt

0

Az Olympus C-40Z bár kis méretű, mégsem mondható rá, hogy elveszik egy férfitenyérben. Ennek fő oka lehet az, hogy a gép viszonylag vastag. Ez azonban kényelmes fogást biztosít. A legnagyobb felbontásban 2288×1712 pixeles képeket készíthetünk. Ez 21×15 cm-es papírképek jó minőségben történő elkészítését is lehetővé teszi. Kisebb felbontás esetén 2048×1536, 1600×1200, 1280×960, 1024×768 vagy 640×480 pixeles képeket kapunk. A képminőség igen sokrétűen befolyásolható. Az SHQ mód 2288×1712 pixeles, a HQ mód 2272×1704 pixeles képeket eredményez. A kisebb felbontásoknál SQ-High és SQ-Normal tömörítési fokok is használhatók. Csak hab a tortán, hogy a veszteségmentes TIFF formátum 2272×1704 pixeles felbontástól 640×480 pixeles felbontásig bármelyik támogatott felbontásnál kiválasztható. Az érzékenység ISO100, ISO200 vagy ISO400 ekvivalens lehet. A blende értéke F2,8 és F8 között módosítható, akár kézileg is. A zársebesség 16 mp és 1/1000 mp közötti lehet, szintén kézileg is beállítható. A hosszú záridő szép éjszakai felvételek készítését is lehetővé teszi, ráadásul a vaku a második redőnyre is szinkronizálható.

Az Olympus C-40Z optikája F2,8 fényerejű, 35-98 mm-nek megfelelő fókusztávolságra állítható be. Tele állásban a szokásos F4,8 értékig csökken a fényerő. A 2,8x-es zoom összesen 18 állásra állítható be. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 80 cm, míg makró esetén 10 cm-es közelponttal is dolgozhatunk. Makrózáskor a zoom is használható, ám a legkisebb terület szélessége még így is kissé nagy, mintegy 70 mm, ami közepesnél egy kicsit gyengébb képességet jelent. Az optikai kereső nagyon jó minőségű, kellően nagy szög alatt látszó, jól látható képet biztosít. Dioptria korrekcióra a kereső feletti tárcsa használható.

A fényképezőgépet automatikus módon kívül portré, tájkép, éjszakai és csoportkép téma-módokban is használhatjuk. A program tárcsán megtalálhatjuk még a rekesz- és zársebesség előválasztásra, valamint a kézi módra alkalmas állásokat is. Érdekes, hogy a programtárcsa teljesen körbe forgatható. Sorozatfelvétel esetén másodpercenként 2 kép készíthető, akár 8 képig. Ezen kívül automatikus expozíció sorozat is készíthető, ráadásul nem csak 3, de 5 kép hosszban is. Az „AF sequintial shooting” módot kiválasztva olyan sorozat készíthető, amely képei előtt minden alkalommal működésbe lép az autófókusz (az elnevezés sajnos könnyen összekeverhető az új DiGiC processzoros Canon gépeknél alkalmazott fókusz-sorozattal, itt azonban nem erről van szó).

A fehér-egyensúly napfény, felhős, izzó, fénycső értékekre állítható be, ezen kívül lehetősége van kézi beszabályozásra, sőt finomhangolásra is. A fényképezőgép tetején állapotjelző LCD is található, melyen a legfontosabb beállítások láthatók (tömörítési fok, hátralévő képek száma, vakumód, stb.).

A fényképezőgéppel videó felvétel is készíthető, maximum 33 mp terjedelemben, hanggal együtt. Kellemes, hogy mozgókép rögzítésekor a zoom is használható, bár sajnos a zoom motor hangja belehallatszik a felvételbe.
A műanyag állványmenet az optikai tengely alatt, attól 2 cm távolságban található.

A teszttéma ez esetben is a már megismert karácsonyi hangulatú volt. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Átlagos teljesítmény. Sokkal jobbat is láttunk már. A részletek szépen megjelentek, a képélességgel sincs gond. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás. Kicsit kékes, hideg színű lett. Az optika aberrációja szinte elhanyagolható. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Talán így lett a legszebb a kép. Ahol kell ott a meleg színek érvényesültek, a háttér mégis nagyjából fehér. Jó a részletgazdagság.

A fényképezőgépbe SmartMedia kártyát rakhatunk, gyárilag 16 MB kapacitásút kapunk, de célszerű rögtön a legnagyobb kapacitású, vagyis 128 MB-os kártyát megvásárolni, hiszen 4 Mpixeles felvételek készítésekor szükség lesz rá.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül a következőket találjuk:


  • lítium elem (egyébként 2 darab AA akkut célszerű használni)

  • USB kábel

  • A/V kábel

  • Hordszíj

  • 16 MB SmartMedia kártya

  • Vezeték nélküli távirányitó (zoom vezérlés, és exponálás)

A gép kipróbálása során az LCD és az akkumulátor környéke kissé melegedett. Az állapot jelző LCD igen jól használható, a gombok jó elhelyezésűek. Az Olympus gépekben alkalmazott menük kissé nehézkesen használhatók, de néhány nap gyakorlás után már egyértelműek. A gép bekapcsolását az eltolható – objektívet is védő – lemez végzi.

Az Olympus C-40Z-t azoknak ajánljuk, akik szép, nagy felbontású képeket szeretnének készíteni egy kicsi, jól beállítható fényképezőgéppel és fontosnak tartják az alacsony árat (a gép kifutó modell, így ára viszonylag alacsony).

Az Olympus C-40Z ára nettó 144 ezer forint. A tesztgépet a Mediker Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk