Röviden: Nikon Coolpix 4300 teszt

0

A Nikon Coolpix 4300 nem sokban különbözik elődjétől. A nagyobb felbontású CCD ugyanakkora méretű, így az optikát is változatlanul hagyták. Főbb változtatást abban hoztak, hogy a Coolpix 4300-at már rekesz- és zársebesség előválasztásban is használhatjuk, míg a Coolpix 885-öt csak teljes kézi módban állíthattuk be. Igaz, mindössze két blende-érték áll rendelkezésünkre. Nagylátószög esetén F2,8 vagy F7,6, tele esetén F4,9 vagy F13,4.

A Coolpix 4300 legnagyobb felbontásban 2272×1704 pixeles képeket készít. Ez akár 21×15 cm-es papírképek készítését is lehetővé teszi. A kisebb felbontások esetén 2048×1536, 1600×1200, 1280×960, 1024×768 vagy 640×480 pixeles képeket kapunk. A képminőség 3 fokozatban állítható, Fine, Normal és Basic, ezen kívül a legnagyobb felbontásban a TIFF mód is rendelkezésünkre áll. A zársebesség 8 mp és 1/1000 mp közötti lehet, a B mód még hosszabb záridőt is lehetővé tesz, de maximum 60 mp-ig használhatjuk. A hosszú záridőknek köszönhetően remek éjszakai fotók is készíthetők. Az érzékenység ISO 100, ISO 200 vagy ISO 400 lehet, melyet a gép automatikája vagy mi magunk is megadhatunk.


A Coolpix 4300-as fényképezőgépben 3x-os zoomátfogású Zoom Nikkor optika kapott helyet. A fókusztávolság 38-114 mm-nek megfelelő értékek közé állítható be. A zoom használatakor 14 zoomállás áll rendelkezésünkre, amely jó beállíthatóságot jelent. Az optika F2,8-F4,9 fényerejű, vagyis a kategóriában átlagos. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 30 cm, makró módban akár 4 cm is lehet. Makró esetén zoomot is használhatunk. A leképezhető legkisebb terület szélessége 40 mm, ami jó makróképességet jelent. A fókusz beállítása nem csak az automatika által történhet, bár a kézi fókusz használata kissé körülményes. A kevés fénynél való élességállítást segédfényforrás nem segíti elő. A fehér-egyensúly beállítható napfény, izzó, fénycső, árnyék, vaku állásra, de kézileg is beszabályozható. A Nikon Coolpix 4300 optikai keresője nem rendelkezik dioptria korrekciós lehetőséggel.


A Coolpix 4300-ban átlagon felüli számú téma-mód áll a rendelkezésünkre. A makró-módon kívül további 11 téma-mód választható. A géppel sorzatfelvétel is készíthető 1,5 kép/mp sebességgel, sőt, az index-sorozat elkészítését is támogatja (a képet 4×4 részre osztja, így nagy sebességgel 16 db 568×426 pixeles képet készít, melyeket egy 2272×1704 pixeles képbe helyez). VGA-sorozat esetén 2,5 kép/mp sebességgel készíthetünk 640×480 pixeles képeket, míg Ultra-nagy sebességű módban 30 kép/mp sebességgel 320×240 pixeles képeket kapunk. Az automatikus expozíció sorozat 3 vagy 5 kép hosszú lehet. Különlegesség a fehér-egyensúly sorozat, mellyel három kép készül különböző fehér-egyensúly értékekkel.

Videofelvétel készítésekor a gép hangot nem rögzít, a felvétel hossza maximum 40 mp lehet. Ennél láttunk már jobbat is ebben a kategóriában.

A gépen video kimenet is található, így TV készülékhez is csatlakoztatható.

A karácsonyi témánk most sem maradt el. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Kiváló eredmény egy egyszerű kompakt géptől. Néhol lépcsőzetesek ugyan a kontrasztos élek, de nem vészes. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás. Amilyennek lennie kell. Az optika aberrációja nem vészes. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Egyenletesen megvilágított, jó színű kép. Éles és részletgazdag.

A gépben CompactFlash kártya használható. A 4 Mpixeles felbontású géphez ajánlott minimum 128 MB-os, de inkább 256 MB-os kártyát használni.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • litium-ion akkumulátor

  • akkutöltő

  • 16 MB CF kártya

  • USB kábel

  • video kábel

  • hordszíj

  • objektívvédő sapka, valamint a hozzá való szíj

A Nikon Coolpix 4300-at azoknak ajánljuk, akik ragaszkodnak a nagy felbontáshoz, szeretnének sok szolgáltatást használni (köztük a sokféle sorozat módot). A géppel készült képekből nagy méretű, 21×15 cm-es papírképek is készíthetők.

A Nikon Coolpix 4300 nettó 160 ezer forintért vásárolható meg, ami a minőséget és a Nikon márkanevet tekintve nem tűnik soknak. Mindent összevetve, a bevezetőben feltett népszerűségi kérdésre csak igen lehet a válasz. A tesztgépet a DigitCamtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a DigitCam üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk