Röviden: Minolta DiMAGE F100 teszt

0

A Minolta DiMAGE F100 az ultra-kompakt kategória egyik képviselője. Kis mérete ellenére rengeteg jó tulajdonsága van, ami komoly felhasználásra is alkalmassá teszi. Mint jeleztük, az F100-as kemény vetélytársa a Canon S45-ösének. Nézzük a főbb különbségeket:

Minolta DiMAGE F100 és Canon PowerShot S45 főbb különbségei
. Minolta DiMAGE F100 Canon PowerShot S45
Fókusztávolság 38-114 mm 35-105 mm
Fókusz mód széles fókuszterület, követő AF 9 pontos AiAF, FlexiZone
Legkisebb tárgytávolság makró módban 20 cm 10 cm
Fehér-egyensúly 5 + kézi 6 + 2 kézi
Objektív fényereje F2,8-F4,7 F2,8-F4,9
Zársebesség 1/1000 mp – 4 mp (max. 15 mp B-mód) 1/1500 mp – 15 mp
Videófelvétel hossza 35 mp 180 mp
Kártyatípus SD/MMC CF (Type I & II)
Veszteségmentes formátum TIFF RAW
Akku 2 db AA NiMH Li-ion

A Minolta DiMAGE F100 legnagyobb felbontásban 2272×1704 pixeles képeket készít. Ilyen felbontású felvételekből már kényelmesen lehet 21×15 cm-es papírképeket is készíteni. A kisebb felbontások esetén 1600×1200, 1280×960 vagy 640×480 pixeles képeket kapunk. A képminőség 4 fokozatban állítható, SuperFine (TIFF), Fine, Normal és Basic. Természetesen ezek a minőségi fokozatok az összes felbontásban beállíthatók. A zársebesség 4 mp és 1/1000 mp közötti lehet, de B-móddal 15 mp is elérhető. A blende F2,8 és F8 között állítható. Mind a zársebességet, mind a blendét prioritásos módban is megadhatjuk, sőt teljes kézi mód is rendelkezésünkre áll. Az érzékenység ISO 100 és ISO 200 között automatikusan változhat, de kézileg ISO 100, ISO 200, ISO 400 vagy ISO 800 is beállítható.


Az F100-as fényképezőgépben Minolta GT optika található, amelynek kezdő fényereje F2,8. Ez tele állás esetén F4,7-ig csökken. Ez az optikai teljesítmény közepesnek nevezhető. Az optika gyújtótávolsága 38-114 mm közötti értékre állítható be. Az optikai zoomon felül 2,5x-esig növelhető digitális képkivágás is használható. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 50 cm, makró módban 20 cm. Makró esetén a legkisebb leképezhető terület szélessége mindössze 40 mm, ami jó értéknek számít. A Canon S45 75 mm-es értékéhez képest majdnem kétszer jobb. A fókusz beállítása az automatika által és kézileg is történhet. A viszonylag gyors fókusz követő-fókuszhoz hasonló működést is lehetővé tesz. A fókusz kézi beállítása esetén a kijelzőn nagyított képet láthatunk, így jó hatásfokkal állíthatjuk be az élességet. A fókuszálást sajnos nem segíti elő segédfény. A fehér-egyensúly a következő értékek közül választható: napfény, árnyék, izzó, fénycső és kézi. A DiMAGE F100 optikai keresőjébe nem építettek dioptria korrekció állítási lehetőséget.


A fényképezőgép tetejére egy státusz LCD is került, ahol a legfontosabb paraméterek olvashatók, mint képméret, minőség, expozíciós mód, elemállapot, vaku mód, hátralévő képek száma.

A Minolta DiMAGE F100-ben megtalálhatjuk a legfontosabb téma-módokat: sport, tájkép, naplemente, éjszakai. Sorzatfelvétel is készíthető, 1,6 kép/mp sebességgel, maximum 8 képig. Az S45-nel szemben az F100 nem képes időzített sorozat elkészítésére.

A szolgáltatások között megtalálható lejátszás módban a hisztogram is, bár a Canon S45-höz képest nem villogtatja a beégett pixeleket, így csak a sötét-világos pixelek eloszlásfüggvényét láthatjuk.

Az automatikus expozíció sorozat esetén 3 kép készül el, a képek közötti Fényérték különbség 1/3 Fé, 1/2 Fé vagy 1 Fé lehet.

Mozgóképek felvételére is van lehetőség, ez maximum 35 mp terjedelmű lehet, 320×240 pixeles felbontásban, hang rögzítéssel együtt.

Az állványmenet fémből készült, az optikai tengelytől 5 cm-re helyezték el. A gép bekapcsolásakor az objektívvédő lemez automatikusan elmozdul az objektív elől, illetve kikapcsoláskor vissza is ugrik a helyére.

A karácsonyi témánk most sem maradhatott el. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Az automatika jól becsapódott. A részletek jók, de a becsillanó részek beégése kicsit furcsa. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás. Jók a színek. Az optika színszórása elhanyagolható. Nem rossz eredmény egy ilyen méretű optikától. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Kicsit sárgás. Szépen visszaadja a részleteket.

A fényképezőgépben SecureDigital vagy MultiMedia kártyák használhatók. A dobozban 16 MB kapacitású kártyát kapunk, a 4 Mpixeles felbontáshoz azonban illik legalább 128 vagy 256 MB-ot használni. A Canon S45-ben használható CompactFlash kártyához képest az SD kártyák sajnos jelentősen drágábbak.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • litium-elem (egyébkén két darab AA akkumulátort célszerű használni)

  • 16 MB SD kártya

  • USB kábel

  • hordszíj

  • A/V kábel

A Minolta DiMAGE F100-öt azoknak ajánljuk, akik ragaszkodnak a jó minőségű képekhez és az állítási lehetőségekhez, de nem szeretnek nagy fényképezőgéppel mászkálni. Tudni kell, hogy a kis méret és a kisebb optika miatt a minőség gyengébb, mint a hasonló paraméterekkel rendelkező, de nagyobb gépeknél, de ez nem számottevő. Mindamellett, hogy a DiMAGE F100 egy nagyon jó gép elsősorban

A Minolta DiMAGE F100 nettó 152 ezer forintért vásárolható meg. A konkurens Canon PowerShot S45 172e Ft-os ára igen közel található az F100 árához. Magasabb árért a Canon többet ad, de érdemes megfontolni, hogy kellenek-e a plusz szolgáltatások. A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker – Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk