Röviden: Kodak EasyShare CX4230 teszt

0

A Kodak EasyShare CX4230 legnagyobb felbontás esetén 1632×1200 pixeles képeket készít. Ez a menüben megfelel három csillagnak. Két csillag esetén 1184×888, egy csillag esetén 816×616 pixeles felbontású képeket kapunk. Mint láthatjuk, a képminőséget nem tudjuk befolyásolni, a csillagok számával csak a felbontás módosul, a tömörítési fok fix. Érdekes, hogy a gépre ragasztott matrica, valamint a Kodak weboldalai szerint a 2 Mpixeles felbontással akár 25×20 cm-es nagyítást is készíthetünk. Ha utána számolunk, ez mindössze 160 dpi esetén igaz. A napjainkban legelterjedtebb 300 dpi-s laborgépek esetén 15×10 cm-ig kapunk tökéletes minőséget ekkora felbontásnál. A zársebesség 1/8 mp és 1/1700 mp közötti lehet, az érzékenység ISO100 vagy ISO200. Éjszakai fotókat tehát nem tudunk ezzel a géppel készíteni.

A Kodak CX4230 kellően nagy méretű, nem veszik el az ember kezében. A műanyag burkolaton lévő irányítógombok (melyen a zoom vezérlése is található) talán túl könnyen benyomódnak, használata kezdetben bizonytalanság érzetét kelti. Az optika F2,7-F5,2 fényerejű. A nagylátószögnél elérhető kezdő fényerővel nincs semmi gond, viszont a 108 mm-nek megfelelő fókusztávolság esetén tapasztalható F5,2 sajnos meglehetősen gyenge. Felhős idő esetén már sűrűn használja a gép az ISO200-as maximális érzékenységet. A zoom használata során a zoom 6 lépésben állítható. Ez nem teszi lehetővé a nagyon pontos beállítást, de a kategóriában teljesen elfogadott. Az optikai zoom mellett 2x-es digitális zoom is használható. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 50 cm. Makró módban 10 cm és 60 cm közötti tárgytávolságokkal dolgozhatunk. Ilyenkor a zoom is használható marad. A legkisebb befogható terület szélessége 60 mm, mely átlagos makróképességet jelent. A fényképezőgép bekapcsolása során az optika elől elhúzódik az azt védő lemez, illetve kikapcsoláskor visszakerül.

A fényképezőgéppel videó felvétel nem készíthető. A képek a gép 16 MB-os belső memóriájába kerülnek, melyet SecureDigital vagy MultiMedia kártyákkal bővíthetünk tovább. Jó szolgáltatás, hogy az állóképek elkészítésekor a gép felismeri ezt az orientációt, így nem kell utólag képforgatással bajlódnunk. Feltétlen meg kell említenünk, hogy a CX4230 az egyetlen általunk ismert fényképezőgép, amelynek a nyelve magyarra is állítható. Elismerés a Kodaknak és a hazai képviselőknek a munkáért. A fehér-egyensúly beállítása sajnos csak automatikusan történhet, de a próbafelvételek alapján ezt talán nem kellene hátrányként említeni. Ebben a kategóriában ez a színegyensúly állítás kiemelkedően jó.
A műanyag állványmenetet az optikai tengelytől 4,5 cm-re helyezték el.

A géppel több képet is készítettnük, melyeket a „Tesztképeink” linkre kattintva lehet megtekinteni (az oldal alján). A karácsonyi teszttéma most sem maradt el. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Nagyon szép munka. Az optika színszórása a kontrasztos éleknél túl nagy. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Nem tökéletesen fehér, de még így is meglepően jó. A kép minősége kategóriájának megfelelő, de talán láttunk már jobbat is.

A fényképezőgépbe SD vagy MMC kártyát tehetünk, a felbontásnak megfelelően 32 vagy 64 MB javasolt.

A fényképezőgép igényes és jó kialakítású dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • 2 db AA alkáli elem (egyébként akkut célszerű használni)

  • USB kábel

  • Video kábel

  • Hordszíj

A gép kipróbálása során kevés szolgáltatással találkoztunk. Szerencsére a CX4200-zal ellentétben a CX4230 makróképessége használható tartományban van, de a videó rögzítést ennél a gépnél is hiányoltuk. A kezelés nem volt nehéz, hála a magyar nyelvű menünek, elveszni sem lehet az angol szakszavak között.

A Kodak EasyShare CX4230-at azoknak ajánljuk, akik nem akarnak sokat költeni első digitális fényképezőgépükre, de fontosnak tartják a zoom objektívet és egy világmárka által bitzosítható képminőséget. A géppel készült felvételekből 15×10 cm-es papírképeket is lehet készíteni.

A Kodak EasyShare CX4230 nettó ára 80 ezer forint. A tesztgépet a Digitáltechnikától kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Digitáltechnika üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk