Röviden: Nikon Coolpix 3500 teszt

0

A Nikon Coolpix 3500 legnagyobb felbontásban 2048×1536 pixeles képeket készít. Ez akár 18×13 cm-es papírképek készítését is lehetővé teszi. A kisebb felbontások esetén 1600×1200, 1280×960, 1024×768 vagy 640×480 pixeles képeket kapunk. A képminőség 3 fokozatban állítható, Fine, Normal és Basic. Ezek a minőségi fokozatok az összes felbontásban beállíthatók. A zársebesség 2 mp és 1/3000 mp közötti lehet, az érzékenységet a gép automatikája ISO50 és ISO200 között módosíthatja. Ennek köszönhetően még éjszakai képek is készíthetők. A zársebesség, a blende és az érzékenység felett a gép automatikája rendelkezik.


A Coolpix 3500-as fényképezőgépben 3x-os zoomátfogású Zoom Nikkor optika kapott helyet. Az elforgatható optika 37-111 mm-nek megfelelő fókusztávolságra állítható be. A zoom használatakor 13 zoomállás áll rendelkezésünkre, amely jó beállíthatóságot jelent. Az optika F2,7 kezdő fényereje tele állás esetén F4,7-ig csökken. Ez az optikai teljesítmény közepesnek nevezhető. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 30 cm, makró módban akár 4 cm is lehet. Makró esetén zoomot is használhatunk. Más Nikon fényképezőgépekhez hasonlóan a legkisebb befogható terület a zoom első 1/3 állásában tapasztalható, bár ezt a gép külön nem jelzi. Az igy leképezhető legkisebb terület szélessége mindössze 28 mm, ami kíváló makróképességet jelent. A fókusz beállítása sajnos csak az automatika által történhet, ráadásul segédfényforrás se került a gépbe. A fehér-egyensúly beállítható napfény, izzó, fénycső, árnyék, vaku állásra, de kézileg is beszabályozható. A Nikon Coolpix 3500 nem rendelkezik optikai keresővel.


A Nikon Coolpix 3500-ban rengeteg téma-mód áll a rendelkezésünkre. A makró-módon kívül további 11 téma-mód választható, melyeket még felsorolni sem egyszerű. A géppel sorzatfelvétel is készíthető, sőt, az index-sorozat elkészítését is támogatja (a képet 4×4 részre osztja, így nagy sebességgel 16 512×384 pixeles képet készít, melyeket egy 2048×1536 pixeles képbe helyez).

Videofelvétel is készíthető a Coolpix 3500 segítségével, maximum 20 mp terjedelemben, hang nélkül.

A műanyag állványmenetet az optikai tengelytől 4 cm-re helyezték el. A gép bekapcsolásakor az objektívet ki kell fordítani a házból, kikapcsoláskor pedig vissza kell fordítanunk a házba. Ez helyettesíti az optikára helyezhető védősapkát.

A gépnek sajnos nincs video kimenete, így TV készülékhez nem csatlakoztatható.

A karácsonyi témánk most sem maradt el. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Nem rossz… Szépek a részletek és az élek. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. A háttér kicsit színesedett, de ez elhanyagolható. Picit zajos, de jó minőségű kép. Amit egy ilyen Nikon fényképezőgéptól elvárunk.

A CompactFlash kártya használható. A 3 Mpixeles felbontású géphez minimum 128 MB-os, de inkább 256 MB-os kártyát érdemes vásárolni.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • litium-ion akkumulátor

  • akkutöltő

  • 8 MB CF kártya

  • USB kábel

  • hordszíj

A Nikon Coolpix 3500-at azoknak ajánljuk, akik egy nagy felbontású, kimondottan mutatós pici fényképezőgépre vágynak de emellett fontosnak tartják az elkészülő felvételek jó minőségét is.

A Nikon Coolpix 3500 nettó 104 ezer forintért vásárolható meg. Ára alapján kijelenthető, a 3 Mpixeles kategóriában jó ár/teljesítménnye lrendelkezik. A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker – Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk