Röviden: Kodak EasyShare DX4330 teszt

0

A Kodak EasyShare DX4330 legnagyobb felbontásban 2160×1440 pixeles képeket készít. Ez megfelel a menüben három csillagnak. Két csillagnál 1800×1200, egy csillagnál 1080×720 pixeles képeket kapunk. Mint látható, a DX4330 3:2 oldalarányú képeket készít. Ennek nagy előnye, hogy a kép oldalaránya megegyezik a hagyományos filmes gépek által készített képek oldalarányával, így papírkép rendelése esetén nem kell foglalkoznunk a kitöltés kérdésével. A gépre ragasztott matrica és a Kodak weboldala szerint a 2160×1440 pixeles képek akár 36×28 cm-es papírképekre is nagyíthatók. Ez mindössze 150 dpi esetén igaz. A napjainkban legelterjedtebb 300 dpi-s laborgépek esetén 18×13 cm-ig kapunk tökéletes minőséget ekkora felbontásnál. A zársebesség 1/2 mp és 1/1700 mp közötti lehet, az érzékenység ISO120 vagy ISO200. Éjszakai fotókat jó megvilágítás esetén még készíthetünk.

A műanyag burkolaton lévő irányítógombok és a zoom vezérlő gombok is nagyon jól kezelhetők. Az optika F2,8-F5,1 fényerejű. A kezdő fényerővel nincs semmi gond, viszont a 114 mm-nek megfelelő fókusztávolság esetén az F5,1 fényerő sajnos elég gyenge. Felhős idő esetén már sűrűn használja a gép az ISO200-as maximális érzékenységet. Az optika 6 zoomállás valamelyikére állítható be. Az optikai zoom mellett 3,3x-es digitális zoom is használható. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 70 cm. Makró módban 7 cm és 70 cm közötti tárgytávolságokkal dolgozhatunk. A legkisebb befogható terület szélessége zoom használata mellett 75 mm, mely átlagos makróképességet jelent. Az optikára magunknak kell a lencsevédőt kikapcsolás után felhelyezni.

A gép lehetővé teszi a legelterjedtebb téma-módok, így a sport, éjszakai és tájkép módok használatát.
A képek a gép 16 MB-os belső memóriájába kerülnek, melyet SecureDigital vagy MultiMedia kártyákkal bővíthetünk tovább. Jó szolgáltatás, hogy az állóképek elkészítésekor a gép felismeri ezt az orientációt, így nem kell utólag képforgatással bajlódnunk. A DX4330 videofelvétel készítésére is alkalmas, a belső memóriát használva maximum 75 mp terjedelemben, de nagyobb kapacitású SD kártya esetén akár a teljes kártya kapacitása is felhasználható erre a célra. A videofelvétel hosszát tehát csak a kártya kapacitása szabja meg. A 309×206 pixeles videóba a gép hangot is rögzít. A videó-felvétel előtt beállíthatjuk a zoom mértékét is.
A műanyag állványmenetet az optikai tengelytől 3,5 cm-re helyezték el.

A teszttéma most is karácsonyi hangulatú volt. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Meglepően jó színek! Kevés gép tudta automatikus fehéregyensúlyban így visszaadni a színeket. A színszórás viszont nagyon jelentős. A másik véglet: kevés gépnél jelent meg ilyen mértékű kékülés. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. A hangulat egy kicsit más, de a színek itt is nagyon szépek. A felbontás és a kép tisztasága nem a legjobb, de családi fotózáshoz és normál méretű nagyításokhoz megfelelő.

A fényképezőgépet SD vagy MMC kártyával bővíthetjük tovább, a gyári kiépítésben 16 MB memória található a gépben. A felbontásnak megfelelően 64 vagy 128 MB javasolt.

A fényképezőgép igényes és jó kialakítású dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • lítium-elem (egyébként 2 db AA akkut célszerű használni)

  • USB kábel

  • Audio/Video kábel

  • Hordszíj

  • Objektívvédő sapka

A gép kipróbálása során elégedettek voltunk a szolgáltatásokkal, a gép árához viszonyítva ez a szint megfelelő. Az érzékenység és a fehér-egyensúly kézi beállíthatósága viszont hiányzott.

A Kodak EasyShare DX4330-at azoknak ajánljuk, akik fontosnak tartják a 18×13 cm-es (vagy képkivágás után 15×10 cm-es) papírképek készítését, ragaszkodnak az optikai zoom meglétéhez, kihasználnák a folyamatos videórögzítés adta lehetőségeket, de nem tartják fontosnak a rekesz- és zársebesség értékeinek kézi megadását.

A Kodak EasyShare DX4330 nettó ára 112 ezer forint. A tesztgépet a Digitáltechnikától kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Digitáltechnika üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk