Röviden: Fujifilm FinePix A203 teszt

0

A Fujifilm az alsó-, alsóközép kategóriában is erőteljesen jelen van. A most bemutatásra kerülő A203 inkább az alsóközép kategóriába sorolható, hiszen a 3x-os optikai zoom és a 2 Mpixeles felbontás ezt indokolja.

A FinePix A203 legnagyobb felbontásban 1600×1200 pixeles képeket készít. Ez 15×10 cm-es papírképek elkészítéséhez még elegendő részletgazdagságot ad. Legnagyobb felbontásban két minőségi fokozatot használhatunk, a kisebb 1280×960 és 640×480 pixeles felbontásoknál viszont nem módosíthatjuk a tömörítési fokot. A zársebesség 1/2 mp és 1/2000 mp közötti lehet. A rövid maximális záridő nem teszi lehetővé éjszakai felvételek készítését, ezt sajnos érzékenység növeléssel sem tudjuk ellensúlyozni, mivel a FinePix A203 – mint sok már kompakt Fujifilm gép – csak ISO100 érzékenységgel működhet. A rekesz értéke F2,8 és F11,6 közötti lehet, ezen tartományon belül az automatika választja ki a megfelelőt.

A FinePix A203 könnyű, szép kialakítású, kis méretű automata fényképezőgép, kezelése egyszerű, menürendszere szépen kivitelezett, jól átlátható. Az expozíció beállításakor nem használhatunk rekesz- vagy zársebesség előválasztást, nem módosíthatjuk az érzékenységet, nem használhatunk kézi fókuszt, mindössze a fehér-egyensúlyt állíthatjuk át. A jó kompozíciót viszont elősegíti a képernyőt 9 egyenlő részre felosztó segédrács.

A 3x-os zoomátfogású, 38-114 mm-nek megfelelő fókusztávolságra beállítható optika F2,8-F4,8 fényerejű. A kezdő fényerővel nincs semmi probléma, ez jó értéknek számít, viszont a 114 mm-nél jelentkező F4,8-as fényerő már kellemetlenebb, figyelembe véve, hogy csak ISO100 érzékenység használható, szürkületben már nehéz nem bemozdult képet készíteni tele állásban, állvány nélkül. A zoom használata során mindössze 6 zoomállás állítható be, ez kissé kevésnek tűnik.

A legkisebb tárgytávolság normál esetben 60 cm, makrónál akár 10 cm. Makrózáskor a zoomot nem használhatjuk, a legkisebb befogható terület szélessége viszont 55 mm, ami jó makróképességre utal. Ez jobb, mint az Olympus C-220Z esetén.

A vaku a gépbe épített, nem zavaró, mint Olympus C-220Z-nél.

A géppel sorozatfelvétel, expozíció sorozat, időzített sorozat nem készíthető. Csak az alapfunkciókat támogatja.

A mozgókép felvétele maximum 20 mp hosszú lehet, 320×240 pixeles felbontásban, hang nélkül. Ez hosszabb, mint az Olympus C-220Z-vel készíthető 15 mp-es felvétel. Bár a 20 mp se sok mindenre elég.

A műanyag állványmenet 3 cm-re helyezkedik el az optikai tengelytől.

A teszttéma a már-már szokásosnak nevezhető karácsonyi hangulatú volt. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Kissé sárgás színek. Jó képrészletesség, bár a vörös színben kevesebb részlet fedezhető fel. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás. Ez sajnos zöldes lett. Az optika kormatikus aberrációja jelentős. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Szintén sárgás színek. A kép nem teljesen tiszta és egy kicsit lágy, de ha nincs szükség nagyméretű nagyításokra, akkor nem lesz gond a minőséggel.

A fényképezőgépbe az új fejlesztésű xD kártyát tehetjük, gyárilag 16 MB kapacitásút kapunk, de célszerű már a gép vásárlásakor nagyobb, 64 MB vagy 128 MB kapacitásút beszerezni.

Sajnos a fényképezőgépnek nincs videó kimenete, így televízió készülékhez nem csatlakoztatható.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • 2 db AA méretű alkáli elem (akkut célszerű használni)

  • USB kábel

  • Hordszíj

  • 16 MB xD kártya

A gép használata egyszerű, a készített képek megfelelnek a kategória kívánalmainak. Negatívumként említhető az érzékenység fix értéke, a kevés zoom állás, illetve a rövid videófelvétel lehetősége.

A Fujifilm FinePix A203 azoknak való, akik nem szeretnek sokat bíbelődni egy fotó elkészítése előtt, akik nem ragaszkodnak extra szolgáltatásokhoz, szürkületben nem óhajtanak sokat fényképezni. Céljuk a gyors képkészítés és megelégednek a 10×15 cm-es papírképekkel.

Az Fujifilm FinePix A203 nettó ára 80 ezer forint. A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker – Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk