Röviden: Olympus C-220Z teszt

0

Az Olympus C-220Z legnagyobb felbontásban 1600×1200 pixeles képeket készít. Ez 15×10 cm-es papírképek elkészítéséhez még elegendő részletgazdagságot ad. Mint ahogy a Fujifilm FinePix A203 esetében, a C-220Z-nál is legnagyobb felbontásban két minőségi fokozatot használhatunk, a kisebb 1024×768 és 640×480 pixeles felbontásoknál viszont nem módosíthatjuk a tömörítési fokot. A zársebesség 2 mp és 1/2000 mp közötti lehet, így közepes megvilágításnál készíthetünk éjszakai felvételeket. A Fujifilm A203-asával szemben az Olympus C-220-asa ISO100-ISO400 érzékenységgel működhet, igaz ezek az értékek közül csak az automatika választhat. A rekesz értéke F2,8 és F7,5 közötti lehet, ezen tartományon belül szintén az automatika választ.

Az Olympus C-220Z kis méretű automata fényképezőgép. Beépített programja lehetővé teszi, bár nem segíti elő sztereoszkópikus felvételek készítését. A panorámák készítését szolgáló funkció csak Olympus márkájú SmartMedia kártyákkal érhető el (fizetős szolgáltatás?).

A 3x-os zoomátfogású optika, 35-105 mm-nek megfelelő fókusztávolságra állítható be. A fényerő F2,8-F4,9 közötti, a fókusztávolság függvényében. A nagylátószög kezdő fényerejével itt sincs semmi probléma, de a teljes telénél jelentkező F4,9-es fényerő már kellemetlenebb. Szerencsére a gép képes az érzékenységét növelni. A zoom használata során 19 zoomállás állítható be, amely finom beállításokat tesz lehetővé.

A legkisebb tárgytávolság normál esetben 50 cm, makrónál 20 cm. Makrózáskor a zoom is használható, ennek köszönhetően a befogható legkisebb terület szélessége 60 mm, ami átlagos makróképességre utal.

A géppel sorozatfelvétel is készíthető, igaz, nem nagy sebességgel, de az 1,2 kép/mp 5 képig használható.
A mozgókép felvétele maximum 15 mp hosszú lehet, 320×240 pixeles felbontásban, hang nélkül. A 15 mp sajnos nem sok mindenre elég, de kategóriájában elfogatható.

A műanyag állványmenet 4 cm-re helyezkedik el az optikai tengelytől.

Az Olympus C-220Z sem úszta meg a karácsonyi teszttémánkat. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül A felbontás és a részletgazdagság nem rossz, de az élek kicsit recések. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás. Az izzó színhőmérsékletnél a kép kicsit zöld lett. Az optika színszórása gyakorlatilag nulla. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. A kép így lett a legjobb. A képminőség kategóriájában megfelelő, a jobbak közé kell sorolni.

A fényképezőgépbe az elavuló félben lévő SmartMedia kártya illeszthető, célszerű minimum 64 MB-os kártyát használni.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • 2 db AA méretű alkáli elem (akkut célszerű használni)

  • USB kábel

  • Hordszíj

  • 8 MB SmartMedia kártya

  • Videó kábel

A használat során zavaró volt, hogy bekapcsolás után a vaku felpattant, s azt csak a gép kikapcsolása után lehetett (pontosabban kellett) a helyére visszatolni. A felvétel módból lejátszás módba való áttérés kicsit nehézkesnek tűnik. Az LCD melletti gomb egyszeri megnyomására ugyanis az LCD kikapcsol. Ha gyorsan duplán megnyomjuk, akkor térhetünk át a lejátszás módba. A FinePix A203-mal szemben a C-220Z-nak videó kimenete is van, így csatlakoztatható televízió készülékhez.

Az Olympus C-220Z-t azoknak ajánljuk, akik egy általánosan használható kompakt, amatőr gépet keresnek és az alacsony árért cserében megbarátkoznak egy régebbi dizájnnal és tárolóformátummal (SmartMedia) .

Az Olympus C-220Z nettó 72 ezer forintért vásárolható meg. A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker – Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk