Röviden: Kodak EasyShare CX4200 teszt

0

A Kodak EasyShare CX4200 legnagyobb felbontásban 1632×1200 pixeles képeket készít. Ez a menüben megfelel három csillagnak. Két csillag esetén 1184×888, egy csillag esetén 816×616 pixeles felbontású képeket kapunk. Mint láthatjuk, a képminőséget nem tudjuk befolyásolni, a csillagok számával csak a felbontás módosul, a tömörítési fok fix. Érdekes, hogy a gépre ragasztott matrica, valamint a Kodak weboldalai szerint a 2 Mpixeles felbontással akár 25×20 cm-es nagyítást is készíthetünk. Ha utána számolunk, ez mindössze 160 dpi esetén igaz. A napjainkban legelterjedtebb 300 dpi-s laborgépek esetén 15×10 cm-ig kapunk tökéletes minőséget ekkora felbontásnál. A zársebesség 1/8 mp és 1/1000 mp közötti lehet, az érzékenység ISO100 vagy ISO200. Éjszakai fotók tehát nem készíthetők.

A Kodak CX4200 kellően nagy méretű, nem veszik el az ember kezében. A műanyag burkolaton lévő gombok kissé kemények. Az optika F4,5 fényerejű, ami egy fix fókusztávolságú (vagyis nem zoomos optika) objektívtől elég gyenge teljesítmény. Ezt ellensúlyozza, hogy az automatika képes megnövelni az érzékenységet ISO200-ra. Az optikai zoom hiányát 2,5x-es digitális zoom próbálja pótolni, több-kevesebb sikerrel. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 75 cm. Makró módban 20 cm és 30 cm közötti tárgytávolságokkal dolgozhatunk. Érdekes, hogy a 30 cm és 75 cm közötti tárgytávolságok nincsenek lefedve. A makrót a gép oldalán lévő mechanikus kapcsolóval kell bekapcsolnunk. A legkisebb befogható terület szélessége több mint 200 mm. Mint látható, a ez a mód nem igazán nevezhető makrónak. Az optikai keresőt nem látták el dioptria korrekció lehetőségével. A fényképezőgép bekapcsolása során az optika elől elhúzódik az azt védő lemez, illetve kikapcsoláskor visszakerül.

A fényképezőgéppel videó felvétel nem készíthető. A képek a gép 16 MB-os belső memóriájába kerülnek, melyet a drága SecureDigital vagy MultiMedia kártyákkal bővíthetünk tovább. Jó szolgáltatás, hogy az állóképek elkészítésekor a gép felismeri ezt az orientációt, így nem kell utólag képforgatással bajlódnunk.
A műanyag állványmenetet 3 cm-re helyezték az optikai tengelytől.

A teszttéma most is karácsonyi hangulatú volt. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek többségének fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Nagyon szépen beállított fehéregyensúly. Annyit elárulhatunk, hogy ezt a feladatot a Kodak gépek általában nagyon jól teljesítették. Az optika színszórása közepes, bár egy fix gyújtótávolságú, nagy látószögű optikától többet várnánk. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. A kép kicsit piros, de egyébként nagyon jónak mondható. A képek felbontása közepes. Ebben a kategóriában talán még jónak is mondható.

A fényképezőgépbe SD vagy MMC kártyát tehetünk, a felbontásnak megfelelően 32 vagy 64 MB javasolt.

A fényképezőgép igényes és jó kialakítású dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • 2 db AA alkáli elem (egyébként akkut célszerű használni)

  • USB kábel

  • Video kábel

  • Hordszíj

A gép kipróbálása során igen kevés szolgáltatással találkoztunk. Meglepő volt számunkra, hogy makrózásra szinte alkalmatlan a gép, valamint a kategóriában általában megtalálható videó rögzítés is kimaradt. A kezelés nem volt nehéz, de ezek a fenti hiányosságok sokszor kellemetlenül érinthetik a fotóst.

A Kodak EasyShare CX4200-at azoknak ajánljuk, akik a lehető legolcsóbban szeretnék megúszni a digitális fényképezőgép vásárlást, de fényképeket és nem szeretnének 15×10 cm-es papírképeket is készíteni alacsony zajjal.

A Kodak EasyShare CX4200 nettó ára 56 ezer forint. A tesztgépet a Digitáltechnikától kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Digitáltechnika üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk