Röviden: Fujifilm FinePix F401 Zoom teszt

0

A Fujifilm FinePix F401 az idén bevezetett SuperCCD III 2 Mpixeles felbontású változatára épül. A 2 Mpixeles CCD-vel ellátott gép legnagyobb felbontásban 2304×1728 pixeles interpolált képeket ment. Ekkor kétféle tömörítési fok alkalmazható. A CCD felbontásával megegyező 1600×1200 pixeles, valamint az 1280×960 és 640×480 pixeles felbontások esetén sajnos nem módosítható a tömörítési fok, csak normál minőség használható. A zársebesség 1/4 mp és 1/2000 mp közötti lehet, ezek közül csak az automatika választhat. Sajnos – mivel a legrövidebb záridő 1/4 mp – éjszakai felvétel nemigen készíthető, hacsak nem növeljük meg az érzékenységet. Az alap-érzékenység a SuperCCD III-nak köszönhetően ISO200, de használhatunk ISO400-as érzékenységet is. Sőt, ha megelégszünk az 1280×960 pixeles felbontással, akkor akár ISO1600-ig is növelhetjük az érzékenységet.


Az F401 optikája F2,8-F4,9 fényerejű. A 3x-os zoomátfogású, 38-114 mm-nek megfelelő fókusztávolságú optika tehát jó kezdőfényerejű, ám tele esetén az F4,9 már nem annyira szép érték. A zoom használatakor 9 zoom állás használható, ami nem túl sok, de még elegendő. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 60 cm, makró módban 10 cm. A makró esetén nem használhatjuk a zoomot, a legkisebb befogható terület szélessége 55 mm. Ez szép makróképességet jelent. A fókusz beállítását csak az automatika végezheti, kézi fókuszálásra nincs lehetőségünk. Az átnézeti keresőt nem látták el dioptria korrekcióval.

A gép bekapcsolása az előlapon lévő, eltoltható lemezzel történik. Első alkalommal ez bizonyára meglepő, már csak azért is, mert bekapcsolás után a lemezen lévő három LED kék fénnyel világít. A képek megkomponálását elősegíti a bekapcsolható segédrács, mely a képernyőt kilenc részre bontja, így könnyen alkalmazható a harmadolási szabály. A fényképezőgéppel sorozat felvétel is készíthető, összesen 4 kép menthető el. Kellemes, hogy lehetőségünk van az exponáló gomb nyomva tartása esetén 4 képnél is tovább exponálni, majd az elengedés után az utolsó 4 kép menthető el. A fehér-egyensúly napfény, árnyék, izzó és három féle fénycső értékre állítható. Kézi beszabályozásra nincs mód.

Mozgóképek felvételekor a gép hangot is rögzít, a maximális felvétel hossza akár 120 mp is lehet (a géphez adott kártyára nem fér el ekkora videó!), ráadásul zoomot is használhatunk, igaz csak digitálisat, de a 320×240 pixeles felbontásnál ez nem csökkenti jelentősen a képminőséget.

A fényképezőgép optikája előtt egy fémlemez található, mely a gép bekapcsolása esetén elhúzódik az optika elől. Kellemes, hogy a gép kikapcsolt állapotában az optika biztonságos helyen van.

Az állványmenet műanyagból készült, az optikai tengelyhez 1,5 cm-re helyezték el, de igencsak furcsa helyen, a gép sarkán.


Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül Kiegyensúlyozott színek, bár nem teljesen tökéletes. A felbontás a részletek alapján viszont nem jobb, mint egy 2 megapixeles képé. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás Az optika aberrációja nem jelentős. A színek közepesen jók. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Furcsa módon a teljes kép egy kicsit piros. A 4 megapixeles fájl nem tartalmaz ennyi információt és a kép sem teljesen tiszta. Kis méretű papírképeknél és képernyőn megfelelő minőségű. (100%-os nagyítás)

A fényképezőgép SmartMedia kártyával működik, amiből a dobozban egy 16 MB-os változatot találunk. Célszerű azonban már vásárláskor beszerezni egy 64 MB, vagy 128 MB kapacitású kártyát is.

A fényképezőgép dobozába a gépen kívül a következők kerületek:


  • litium-ion akkumulátor

  • akkumulátor töltő

  • USB kábel

  • hordszíj

  • 16 MB-os SmartMedia kártya

Sajnos a gépen nincs video-kimenet, így tv-hez nem csatlakoztatható. Érdekes, hogy a gép csatlakozói nincsenek ajtó, vagy gumilap mögé rejtve. Negatívumként kell megemlítenünk, hogy 4 Mpixeles képeket nézve a képek közötti váltás meglehetősen lassú, akár 2 mp-et is várnunk kell a következő képre.

A Fujifilm FinePix F401 azoknak ajánlható, akiknek elegendő a 2 Mpixeles felbontás, vagyis ritkán szeretnének 10×15 cm-nél nagyobb papírképeket, de fontos a nagy érzékenység és a hosszú videók készítése.

A Fujifilm FinePix F401 nettó ára 140 ezer forint. Ez első ránézésre soknak tűnik egy 2 Mpixeles gépért, de ne felejtsük el, hogy a különleges dizájn mellett a SuperCCD interpolált 4 Mpixeles képeket is ad. Ahol pedig elengedhetetlen az igen nagy érzékenység, ott az ISO 1600 bizony nagyon jó szolgálatot tesz. A tesztgépet a Digitcamtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Digitcam üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk