Röviden: HP Photosmart C850 teszt

0

A Hewlett-Packard a Photokinán jelentette be a PhotoSmart 850-et. A 4 Mpixeles CCD előtt 8x-os zoomátfogású optika található. Legnagyobb felbontásban 2272×1712 pixeles képek készíthetők. Sajnos ennél kisebb felbontásból csak egyet biztosít a gép, az is talán túl kicsi, mindössze 1 Mpixeles képet jelent. Ekkor 1136×856 pixeles képeket kapunk. A képminőséget egy csillagtól három csillagig állíthatjuk be, ez mind a kettő használható felbontásnál elvégezhető. Sajnos veszteségmentes tömörítés nem áll rendelkezésünkre. A fényképezőgép ISO100 vagy ISO200 érzékenységgel használható. Ez automatikusan vagy kézileg is változhat. Jó lett volna, ha még az ISO400-at is implementálják a fényképezőgépbe. A blende F2,8 és F12,4 között állítható a fókusztávolság függvényében (nagylátószőgnél F2,8-F11,3, tele esetén F3,1-F12,4). A zársebesség 16 mp és 1/2000mp közötti lehet. A hosszú záridők szép éjszakai felvételeket készítését is lehetővé teszik.

A PhotoSmart 850-ben alkalmazott optika kezdő fényereje F2,8-F3,1 között változik a fókusztávolság függvényében. A Fujifilm FinePix tulajdonosok közül most várhatóan páran felkapták a fejüket: „hoppá!”. Bizony, ebben a HP gépben egy Fujinon optika dolgozik, méghozzá a FinePix S602 Zooméhoz igen hasonló. A PhotoSmart 850-ben a fókusztávolság akár 300 mm-ig növelhető. Nagylátószög esetén a kisfilmes gépekre vetítve 37 mm-es fókusztávolságot használhatunk. A 8x-os zoomtartományt figyelembe véve ez bizony egy jó optika. A zoom használata során 13 lépés használható, ez a 8x-os átfogásra lebontva nem túl jó érték. A 8x-os optikai zoomot 7x-es digitális zoom „egészíti” ki. Már a 4x-es digitális zoom is jól láthatóan gyenge minőséget produkál, de itt most 7x-es „használhatunk”. Reméljük nem jön el a digitális fotózásba is a digitális videokamkordereknél olyan hangzatos 400-600x-os digitális zoom, mert ennek nincs értelme.

A legkisebb tárgytávolság normál esetben 50 cm, makró esetén 10 cm. Makrózáskor használhatunk zoomot, de a teljes zoomtartományt nem használhatjuk ki. A legkisebb befogható terület szélessége 75 mm, mely közepesnél kissé gyengébb makróképességet jelent.

A gépben ugyanaz a Microtech EVF található, mint a Minolta DiMAGE 5/7/7i/7Hi gépeiben. E különleges megjelenítő, a hagyományos R,G,B képpontokból álló LCD-vel szemben minden képponton képes bármilyen szín megjelenítésére. (Erről részletesen beszámoltunk az Elektronikus kereső, de milyen? című cikkünkben). Az elektronikus keresőt dioptria korrekcióval is ellátták, ezt a kereső kerületén lévő tárcsával tudjuk beállítani. Mivel a kereső által megjelenített kép nem túl nagy méretű, a pixelesség alig észrevehető. A képfrissítése azonban sajnos alacsony (ez a Microtech megjelenítő működésének hátránya). Az élesség beállítása csak az automatika által történhet, kézi állításra nincs lehetőség. Szerencsére a fókuszálás idejére a gép segédfényt is képes kibocsátani, mely a gyenge megvilágítású helyeken is lehetővé teszi a pontos beállítást.

A fényképezőgépet programautomatika módon kívül tájkép, sport és portré téma-módokban használhatjuk, ezen kívül rekesz-előválasztás és zársebesség-előválasztás is rendelkezésünkre áll. Sajnos sem sorozatfelvétel, sem automatikus expozíció sorozat nem készíthető.

A fehér-egyensúly napfény, felhős, izzó, fénycső értékekre állítható be, ezen kívül lehetőség van kézi beszabályozásra is.

A fényképezőgéppel videó felvétel is készíthető, maximum 60 mp terjedelemben, hanggal együtt. Ilyenkor a zoom is használható.

A fém állványmenetet pontosan az optikai tengely alatt helyezték el, ami nagyon pozitív.

A teszttéma most is a már megismert karácsonyi hangulatú volt. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. De hogy lássuk, hogy a gép a szabadban milyen színeket produkálna, megvilágítottuk a témát napfény lámpákkal is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül: kissé zöldes kép A nagy felbontás mellé jó részletgazdagság társul, bár egy kicsit lágy. Egy enyhe unsharp maszk ráengedésével a dolog orvosolható. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás. Gyenge megvilágításnál enyhén zajos, de nem vészes. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. A vaku jól megvilágította a témát, a fehéregyensúly állítás sem rossz. Képminőség tekintetében nem lehet panasz a gépre.

És ilyen képet készít a fényképezőgép napfényben. Az optika közepes mértékben aberrál. (100%-os nagyítás)

A fényképezőgépbe SecureDigital kártya illeszthető (a MultiMedia kártyákkal nem kompatíbilis). A gép dobozában 16 MB kapacitás kártyát kapunk, de célszerű már a vásárláskor minimum 128 MB-os kártyát beszerezni, hiszen ez már ajánlott a 4 Mpixeles fotókhoz.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül a következőket találjuk:


  • 4 darab alkáli elem

  • objektívvédő sapka

  • vállszíj

  • USB kábel

  • A/V kábel

  • 16 MB kapacitású SD kártya

A HP PhotoSmart C850-et azoknak ajánljuk, akiknek nem szükséges a rengeteg szolgáltatás, de szükségesenek tartják a nagy felbontású képek készítését és szeretnék mindezt nagy zoom használatával elérni. A HP PS850 azoknak is megfelelő, akik szeretnék használni a zársebesség- és rekesz-előválasztás adta lehetőségeket.

A HP PhotoSmart C850 nettó 168 ezer forintért vásárolható meg. Ára alapján kijelenthető, a 4 Mpixeles, nagy zoomtartományú gép jó ár/teljesítménnyel rendelkezik. A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker – Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk