Röviden: Olympus C-300Z teszt

0

Az Olympus C-300Z legnagyobb felbontásban 1984×1488 pixeles – egyedi felbontású – képeket készít. Ez 18×13 cm-es papírképek elkészítéséhez még elegendő részletgazdagságot ad. A kisebb felontású képek esetén 1600×1200, 1280×960, 1024×768 vagy 640×480 pixellel dolgozhatunk. Ezen kívül a 3:2 oldalarányú 1984×1312 pixeles felbontás is használható. A tömörítési fok – hasonlóan az Olympus C-40Z-hez – igen érdeskesen módosítható. Veszteségmentes TIFF esetén bármelyik felbontás használható. Az SHQ és HQ csak 3 Mpixelnél, míg az SQ-High és SQ-Normal csak 3 Mpixel alatt áll rendelkezésre. Az érzékenység ISO100-ISO400 közötti lehet, igaz ezek az értékek közül csak az automatika választhat. A rekesz értéket F2,9 és F8,6 között szintén az automatika állítja. A zársebesség 2 mp és 1/1000 mp közötti. Ez nagyobb érzékenységgel kombinálva lehetővé teszi éjszakai fotók készítését is.

Az Olympus C-300Z kicsit nagyobb, mint a C1-Z illetve C-220Z. A többi Olympus gépekhez hasonlóan a C-300Z-vel is lehet sztereoszkópikus felvételeket készíteni, de belső programja nem a legalkalmasabb erre a feladatra. A panorámák készítése csak speciáli Olympus márkájú SmartMedia kártyákkal lehetséges (fizetős szolgáltatás?).

A 2,8x-os zoomátfogású optika, 36-100 mm-nek megfelelő fókusztávolságra állítható be. A kezdő fényerő a zoom nagyságától függően F2,9-F4,4 között változik. Ez átlagos teljesítmény. A zoom használata során 22 zoomállás használható, amely kimondottan előnyös jellemző.

A legkisebb tárgytávolság normál esetben 80 cm, makrónál 20 cm. Makrózáskor a zoom is használható, bár ettől függetlenül a befogható legkisebb terület szélessége 70 mm, ami elmarad az átlagostól.

A géppel sorozatfelvétel is készíthető, 1,2 kép/mp sebességgel. Egy sorozatban így maximum 11 kép rögzíthető. Ez nagy kapacitású belső puffermemóriára utal.

A mozgókép felvétele maximum 33 mp hosszú lehet, 320×240 pixeles felbontásban, hang nélkül. Ekkor a zoom is használható.

A műanyag állványmenet nem pontosan az optikai tengely alatt található, attól 1,5 cm-re helyezték el. Ez még nem annyira vészes, így panorámák készítésekor nem kell sokat ügyeskednünk.


A PixelMapping segítségével feltérképeztethetjük a géppel a CCD-n lévő hibás pixeleket, melyeket kivonhatunk a képkészítés folyamatából.

Az Olympus C-300Z sem úszta meg a karácsonyi teszttémánkat. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. De hogy lássuk, hogy a gép a szabadban milyen színeket produkálna, megvilágítottuk a témát napfény lámpákkal is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül: jó fehér-egyensúly Szép képrészletesség, bár a nagyon apró részletek lehetnének jobbak is. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás: kicsit más tónusú lett a kép. Gyenge megvilágításnál zajos kép, színhiba a csokipapír szélén. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval: hát ez a többi képhez képest borzalmas lett. Kicsit zajos, de azért az apró betűk is olvashatók.

Ilyen képet készít a fényképezőgép napfényben: Tökéletes fehér-egyensúly. Az optika színszórása közepes. (100%-os nagyítás)


A fényképezőgépbe az elavuló félben lévő SmartMedia kártya illeszthető, célszerű a legnagyobb kapacitású kártyát használni, vagyis a 128 MB-ost.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • 4 db AA méretű alkáli elem (akkut célszerű használni)

  • USB kábel

  • Hordszíj

  • 16 MB SmartMedia kártya

  • Videó kábel

A használat során zavaró volt, hogy bekapcsolás után a vaku felpattant, s azt csak a gép kikapcsolása után lehetett (pontosabban kellett) a helyére visszatolni. Ezen kívül az optika előtt elmozduló lemez, mely a bekapcsolásra szolgál sajnos felsérti a gép első részét, így lekopik a műanyagról a festék, ami sajnos rövid idő alatt csúnyává válik. A felvétel módból lejátszás módba való áttérés nem egyértelmű. Az LCD melletti gomb egyszeri megnyomására ugyanis az LCD kikapcsol. Ha gyorsan duplán megnyomjuk, akkor térhetünk át a lejátszás módba. A C-300Z-nak audio/videó kimenete is van, így tv-re vagy videóra is csatlakoztatható.

Az Olympus C-300Z-t azoknak ajánljuk, akik olcsón szeretnének 3 Mpixeles, 3x-oshoz közeli zoommal rendelkező digitális fényképezőgéphez jutni és szeretnének szürkületben vagy éjszakai is jó fotókat készíteni.

Az Olympus C-300Z nettó 96 ezer forintért vásárolható meg. A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker – Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.


Röviden bemutattuk