Röviden: Canon Digital IXUS V3 teszt

0

Karácsony előtti rövid bemutatóink során a Casio QV-R3 mellett a Canon Digital IXUS V3 is sorrakerült. Az apró, 3 Mpixeles zoomos fényképezőgép a Canon új technológiájának legkisebb képviselője. Elődjének az IXUS V2 tekinthető. A következő táblázatban a már bemutatott Casio és az Ixus V3 közötti fontosabb különbségeket gyűjtöttük össze:


Canon Digital IXUS V3 és Casio QV-R3 főbb különbségei
. Canon Digital IXUS V3 Casio QV-R3
CCD méret kicsi: 1/2,7″ közepes: 1/1,8″
Érzékenység ISO50-ISO400 ISO125-ISO250
Fénymérés kiértékelő vagy szpot mátrix, középre súlyozott vagy szpot
Optika fényereje F2,8-F4,0 F2,6-F4,8
Fókusztávolság-tartomány 35-70 mm (2x) 38-113 mm (3x)
Zársebesség-tartomány 15 mp-1/1500 mp 2 mp-1/2000 mp
320×240 mozgókép max. időtartama 91 mp 30 mp
memóriakártya fajtája CompactFlash Type I 11 MB belső memória, bővíthető SD vagy MMC
Méretek és tömeg 87x57x27 mm, 250 gramm 90x59x31 mm, 240 gramm

A kis méretű Digital IXUS V3 legnagyobb felbontásban 2048×1536 pixeles képek elkészítésére alkalmas, de ezen kívül támogatja az 1600×1200, 1024×768 és 640×480 pixeles felbontásokat is. A 3 Mpixeles képek remek 18×13 cm-es papírképek elkészítésére adnak elegendő részletgazdagságot. A képek minősége 3 fokozatban állítható, Normal, Fine és Super-Fine. A zársebesség 15 mp és 1/1500 mp közötti lehet. Az érzékenység ISO 50, ISO100, ISO200 és ISO400 értékekre állítható be, de az automatika is képes az érzékenység növelésére. Az ISO50 megadása inkább azt jelzi, hogy a gép szinte zajtalan képeket hoz létre, mintsem azt, hogy gyenge érzékenységű lenne.

A Canon Digital IXUS V3-ban természetesen Canon optika található, amelynek kezdő fényereje F2,8. Ez tele állás esetén F4,0-ig csökken. Ez az optikai teljesítmény közepesnek nevezhető, hiszen csak 2x-es zoomátfogásról van szó. Az optika gyújtótávolsága 35-70 mm között állítható. A 2x-es zoomátfogású optika vezérlése mindössze 4 zoomállást tesz lehetővé.

A legkisebb tárgytávolság normál esetben 47 cm, makró módban 10 cm. A makró esetén is használható a zoom, a legkisebb befogható terület szélessége 60 mm, ez átlagos képességnek számít. A fókusz beállítása a 9 pontos AiAF segítségével történik, kevés fény esetén a gép segédfényt is képes használni. A fehér-egyensúly beállítása sok érték közül történhet: napfény, árnyék, izzó, fénycső, fénycső nagy színhőmérséklettel, és kézi. Ezen a gépen is találunk átnézeti keresőt, ezt azonban nem látták el dioptria korrekcióval.

Sorzatfelvétel készítésére is van lehetőségünk, maximum 15 képig, 2 kép/mp sebességgel. A szolgáltatások között megtalálható lejátszás módban a hisztogram is, amely az alul- vagy túlexponálás elkerülését segíti elő.
A fényképezőgépet csak automata módban használhatjuk, rekesz- és zársebesség előválasztás nem alkalmazható.

Mozgóképek felvételekor akár 640×480 pixeles felbontást is használhatunk, ha kellően gyors CompactFlash kártyával dolgozunk. Az elkészíthető videók hossza VGA felbontásnál 30 mp, 320×240 pixelnél 91 mp, 160×120 pixelnél 242 mp. A zoom felvétel közben nem használható, de az indítás előtt beállíthatjuk a használni kívánt zoom mértékét.

A fém állványmenetet a gép sarkára helyezték, így nem pontosan az optikai tengely alatt található, hanem attól 2 cm-rel távolabb.

A teszttéma a már megismert karácsonyi hangulatú volt. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. De hogy lássuk, hogy a gép a szabadban milyen színeket produkálna, megvilágítottuk a témát napfény lámpákkal is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül: sárgás kép A részleteken a kép Canonosan lágy, pedig a kontrasztos éleken az élesítés nyomai láthatók (fehér körvonal). Furcsa. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás. Gyenge megvilágításnál sem zajos kép. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. A vaku jól megvilágította a témát, a kép azonban kissé sárgás. .

Ilyen képet készít a fényképezőgép napfényben: Tökéletes fehér-egyensúly. Az optika aberrációja teljesen jelentéktelen. (100%-os nagyítás)A fényképezőgépben Type I CompactFlash kártyák használhatók. A dobozban 16 MB kapacitású kártyát kapunk, de célszerű minimum 64 MB-os, de inkább 128 MB-os kártyát vásárolnunk a géphez.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • li-ion akkumulátor

  • töltő

  • USB kábel

  • hordszíj

  • A/V kábel

  • 16 MB-os CF kártya

A Canon Digital IXUS sorozata annak idején divatgépként indult. Ma a visszafogott, mégis feltűnő dizájn, illetve a minőségi kivitel biztosítja, hogy az apró gép kiemelkedjen az egyre népesebb ultra-kompakt táborból. Az Ixus V3 talán semmiben sem egyedülálló, de mégis mindazoknan ajánlhatjuk, akik egy elegáns, megbízható 3 megapixeles digitális fényképezőgépet keresnek.

A Canon Digital IXUS V3 nettó fogyasztói ára 128 ezer Ft, ami a méretet és a kialakítást tekintve nem is vészes. A DigitCam karácsonyi akciójában most 64 MB-os CompactFlash kártyát ad ajándékba, így a gép már igencsak versenyképes. A tesztgépet a DigitCamtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a DigitCam üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk