Röviden: Minolta DiMAGE 7Hi teszt

0

A fél-professzionális DiMAGE 7Hi-nak is az egyik jellegzetessége az optikával mechanikai kapcsolatban lévő zoomgyűrű, mellyel kézileg tudjuk a zoomot beállítani. Fontos megjegyeznünk, hogy a motoros zoomokkal szemben ez a megoldás gyors és pontos használatot tesz lehetővé. Az objektív ugyanaz a jó fényerejű 7,1x-es zoomtartományú, mint a DiMAGE 7 és DiMAGE 7i-ben. A szokásos 35 mm helyett 28 mm kezdőfókusztávolságú, mely a nagylátószöget kedvelőknek nagy előnyt jelent. Az újdonságok közül a külsőt érinti, hogy új, gumírozott markolatot használhatunk, valamint az is, hogy a gép immár fekete színű. Ez professzionális külsőt kölcsönöz a gépnek. A belső újdonságok közül elsőként a nagy puffert emelnénk ki. A 64 MB kapacitású belső memória kilenc képből álló sorozatok készítését teszi lehetővé 2 vagy 3 kép/mp sebesség mellett. A leghosszabb záridő a DiMAGE 7i 4 mp-ével szemben akár 15 mp is lehet. Ez csak ISO100 esetén, mert a gép nagyobb érzékenységeknél lekorlátozza a használható leghosszabb záridőt. Természetesen B-módban továbbra is használható az akár 30 mp-es exponálás is. Szintén újdonság, hogy az economy tömörítés helyett inkább egy kis veszteségű, úgynevezett Extra Fine módot használhatunk. Ez a 100%-os JPEG képeknél is nagyobb file-okat eredményez. Az akár 4-5 MB méretű Extra Fine képek már csak igen nehezen különböztethetők meg a TIFF vagy RAW file-ok minőségétől (természetesen a színmélység csatornánként JPG képnél csak 8 bites lehet, míg RAW esetén csatornánként 12 hasznos bit kerül eltárolásra). Az egyik legkiemelkedőbb lehetőség, hogy az sRGB színtér mellett akár Adobe RGB színteret is használhatunk, ráadásul mind a JPG, mind a TIFF file-okba bekerül az ICC profil is. Szintén a használhatóság szempontjából fontos, hogy immár külső PC Sync csatlakozó is található a gépen.

A legnagyobb felbontásban 2560×1920 pixeles képeket készíthetünk ami a jó részletgazdagságnak hála kiváló A4-es papírképek nyomtatásához is elegendő. A kisebb felbontásokban 1600×1200, 1280×960 vagy 640×480 pixeles képeket kapunk. A JPEG tömörítési fok 3 lépcsőben állítható: standard, fine és extra fine. SuperFine esetén TIFF file-t kapunk. Ezek bármelyik felbontásban használhatók. Ezen kívül a legnagyobb felbontásban rendelkezésünkre áll a CCD-ből kiolvasott módosítatlan képadat is RAW formátumban. A fényképezőgép ISO100, ISO200, ISO400 vagy ISO800 érzékenységgel használható. Automatikusan a gép ISO100 és ISO200 közötti érzékenységeket használ. A blende F2,8 és F9,5 között állítható, a zársebesség 15 mp és 1/4000 mp közötti lehet. B-mód esetén akár 30 mp-ig is tarthat az expozíció. Éjszakai felvételeket tehát minden további nélkül készíthetünk, sőt a vaku a második redőnyre is szinkronizálható.

A Minolta GT APO optikája legnagyobb látószögével és alacsony aberrációs szintjével tűnik ki társai közül. Az F2,8-F3,5 közötti kezdő
fényerejű objektív – figyelembe véve a 7x-es zoomtartományt – jónak mondható. Az F2,8 kezdő fényerő ebben a kategóriában nem számít kiemelkedőnek, sok más gép ehhez képest kétszeres fényerejű, F2,0-s objektívvel dolgozik, azoknál azonban jelentősebb az aberráció, illetve a zoomtartomány is kisebb. A fókusztávolság kézi úton állítható be, 28 mm ekvivalenstől 200 mm ekvivalensig. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 38 cm, makró esetén 13 cm. Makrózáskor legkisebb befogható terület szélessége 50 mm, mely közepes makróképességet jelent. Ám ha figyelembe vesszük azt, hogy ekkor 200 mm-es fókusztávolsággal is dolgozhatunk, ez akár álmosabb pillangók fényképezését is lehetővé teszi. Ehhez természetesen kellően jó megvilágítás szükséges, hogy a minimum 1/200 mp-es zársebességet használhassuk. A DiMAGE 7Hi mélységélessége viszonylag kicsi, ami elsősorban makrónál jelenthet problémát, hiszen szűk rekesszel kell dolgoznunk a kellő mélységélesség eléréséhez, ami a bejutó fény mennyiségét csökkenti. Porték készítésekor azonban jó szolgálatot tesz az eleve kicsi mélységélesség (természetesen a filmes gépek kis mélységélességét nem érheti utol a gép, hiszen az érzékelő 2/3″-os).

A legjobb az lett volna, ha a fényképezőgépet tükörreflexes keresővel látják el. Mivel ez jelentősen megnövelte volna a gép árát, ezért inkább az olcsóbb elektronikus kereső (EVF) mellett döntöttek a tervezők. A DiMAGE 5/7/7Hi/7Hi-ben alkalmazott elektronikus kereső a Microtech által gyártott különleges megjelenítő, mely a hagyományos R,G,B képpontokból álló LCD-vel szemben minden képponton képes bármilyen szín megjelenítésére. (Erről részletesen beszámoltunk az Elektronikus kereső, de milyen? című cikkünkben). Az EVF felfelé 90 fokban felhajtható. A kereső nagy szög alatt látható képet biztosít, pixelessége nem zavaró, képfrissítése azonban sajnos alacsony (ez a Microtech megjelenítő működésének hátránya). A fókusz beállítása kézileg is történhet, a 4x-es képnagyítás ezt meg is könnyíti, amivel tökéletes fókuszálás is megvalósítható (bár első használatkor valószínűleg furcsa lesz).

A fényképezőgépet programautomatika módon kívül tájkép, sport, naplemente, éjszakai és szöveges téma-módokban használhatjuk, ezen kívül rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás és kézi mód is rendelkezésünkre áll. Sorozatfelvétel esetén másodpercenként 2 kép készíthető. Ultra nagy sebességű sorozat esetén 7 kép/mp sebességgel készülnek a képek, maximum 1280×960 pixeles felbontásban. Ennek a módnak a hátránya az, hogy mivel a CCD ilyenkor video módban dolgozik, a képélesség sajnos nem tökéletes. A DiMAGE 7Hi időzített sorozatfelvétel készítését is lehetővé teszi, ráadásul ezeket nem csak különálló képekként, de mozgóképként is képes elmenteni (4 kép/mp AVI). A 3 képes automatikus expozíció sorozat +-0,3, 0,5 vagy 1 Fé különbségekkel készíthető. Ezen kívül kontrasztra, színtelítettségre, vagy digitális színszűrőre nézve is készíthetünk expozíció sorozatot.

A fehér-egyensúly napfény, felhős, izzó, fénycső, fénycső 2 értékekre állítható be, ezen kívül lehetőség van kézi beszabályozásra is, melyeket el is menthetünk a három kézi fehér-egyensúly értékének. A fényképezőgép tetején háttérvilágítással ellátott állapotjelző LCD is található, melyen a legfontosabb beállítások láthatók (tömörítési fok, képméret, hátralévő képek száma, vakumód, rekesz-érték, zársebesség, stb.).

A fényképezőgéppel videó felvétel is készíthető, maximum 60 mp terjedelemben, hanggal együtt. Sajnos a megnövelt kapacitású belső puffer nem segíti elő a hosszabb videófelvételek készítését. A mozgóképek rögzítésekor mind a zoom használata, mind az élességállítás is folyamatos, ez akár kézileg is történhet a felvétel közben.

A fém állványmenetet az optika tengelyétől 3,5 cm-re találjuk.

A Minolta DiMAGE 7Hi beállítása a rengeteg gombnak köszönhetően a menü használata nélkül lehetséges. Ez a gép előnyének mondható, bár a sok gomb kezdetben inkább bonyolult, mint jól használható. Több hónapos használat után válik csak világossá, hogy milyen sok minden beállítható, használható ezzel a géppel – ráadásul gyorsan. Akik tehát arra vágynak, hogy csak az exponáló gombot kelljen nyomogatni, ne vásároljanak DiMAGE 7Hi-t, nekik inkább a kompakt automata fényképezőgépeket ajánljuk.

A teszttéma ez esetben is a már megismert karácsonyi hangulatú volt. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. De hogy lássuk, hogy a gép a szabadban milyen színeket produkálna, megvilágítottuk a témát napfény lámpákkal is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Az automatika bizony szobában nem hoz megfelelő eredményt. A kép részletgazdagsága nagyon jó. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás Kissé alulexponált kép. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Jó fehér-egyensúly. Remek részletesség, alacsony zaj még ISO200-nál is.


Ilyen képet készít a fényképezőgép napfényben: Kissé talán kékes. Az optika aberrációja teljesen jelentéktelen. (100%-os nagyítás)

A fényképezőgépbe CompactFlash kártyát rakhatunk, mind a Type I, mind a Type II-t fogadja a gép (az IBM MicroDrive is használható). A dobozban 16 MB kapacitású Lexar kártyát kapunk, de célszerű már a vásárláskor minimum 256 MB-os kártyát beszerezni, hiszen az 5 Mpixeles fotók akár 2-5 MByte-ot is elfoglalhatnak a kártyán.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül a következőket találjuk:


  • 4 darab 1850 mAh akku

  • akkumulátor töltő

  • objektívvédő sapka

  • napellenző az objektívre

  • vállszíj

  • USB kábel

  • A/V kábel

  • 16 MB kapacitású CF kártya

A Minolta DiMAGE 7Hi-t azoknak ajánljuk, akik szükségesnek tartják a nagy felbontást, szeretnének tükörreflexeshez hasonló gépet használni, ragaszkodnak a sokrétű kézi beállításokhoz és fontosnak tartják a színterek választhatóságát, valamint a hosszú sorozatok készítését.

A Minolta DiMAGE 7Hi ára nettó 400 ezer forint. A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker – Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk