Röviden: Sony DSC-F717 teszt

0

A fél-professzionális DSC-F717 elődjéhez képest elsősorban szolgáltatásokban különbözik. A DSC-F717 objektívjének elején lévő gyűrűvel immár a zoom is vezérelhető, ezzel a DiMAGE 5/7-nél már bevált mechanikus zoomgyűrűhöz hasonló megoldást kapunk a Sony-tól, igaz, ez a gyűrű nincs mechanikus kapcsolatban az optikával, csak az elektronikát vezérelhetjük vele. A fókusz rendszer is megújult, az 5 fókuszpont közül kézileg is választhatunk (a DiMAGE 7x sorozatban 19×14 vagyis 266 fókuszpont közül választhatunk). További fejlesztés eredménye a nagyobb érzékenység (akár ISO800), az élő- és lejátszáskori hisztogram, a nagyobb képfrissítésű MPEG HQX (16 kép/mp) és az USB 2.0 csatlakozás. Nagyobb lett a használható zársebesség, már 1/2000 mp is használható (igaz, csak F5,6 vagy szűkebb rekesznél). A zajszűrés a korábbi 2 mp-es záridőtől már 1/25 mp felett működésbe lép. A korábbi „vak” vakupapucsot középpontos vakupapucs váltotta fel, így bármilyen vaku használható a DSC-F717-tel.

A legnagyobb felbontásban 2560×1920 pixeles képeket készíthetünk ami kiváló A/4-es papírképek nyomtatásához is elegendő. A kisebb felbontásokban 2048×1536, 1280×960 vagy 640×480 pixeles képeket kapunk. A JPEG tömörítési fok két lépcsőben állítható: standard, fine. Ezen kívül TIFF formátum is használható. A fényképezőgép ISO100, ISO200, ISO400 vagy ISO800 érzékenységgel használható. Automatikusan a gép ISO100 és ISO320 közötti érzékenységeket használ. A blende F2,0 és F8 között állítható, a zársebesség 30 mp és 1/2000 mp közötti lehet. 1/2000 mp-et zársebesség-előválasztásban nem használhatunk, ezt csak az automatika választhatja ki. Éjszakai felvételeket tehát minden további nélkül készíthetünk, a vaku hosszú-szinkron üzemmódban is működik.

Az F717-ben ugyanazt az optikát találjuk, mint a régebbi F707-ben. Az F2,0-F2,4 fényerejű optikát Carl Zeiss felirattal látták el, ami szinte biztosíték arra, hogy az optikán nem fog múlni a kép minősége. Tapasztalataink szerint az objektív valóban szép rajzolatú és remek fényerejű. A fókusztávolság 38-190 mm közöttire állítható. Talán ebben a 38 mm-es legkisebb fókusztávolság lehet zavaró, főleg épületek fotózásakor. Az 5x-ös zoomtartományú optikát megszámlálhatatlanul sok zoomállásra állíthatjuk be, vagyis annak ellenére, hogy nincs közvetlen kapcsolat a zoomgyűrű és az optika között, a zoom igen jól használható. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 50 cm, makró esetén 2 cm. Makrózás esetén a zoom is használható, a legkisebb befogható terület szélessége 55 mm, mely közepes makróképességet jelent. Sajnos a 2 cm-es makró közelpont esetén az optika már esetenként takarja a megvilágítást, így nem minden esetben használható ki.

A DSC-F717-et is elektronikus keresővel (EVF) látták el. Az EVF-ben lévő, hagyományos elven működő kis méretű LCD jó képet ad, ez a nagy felbontásának köszönhető. A gép hátulján lévő 1,8″-os LCD szintén jó felbontású.

A fényképezőgépet tájkép, portré, éjszakai portré, vagy éjszakai téma-módokban, valamint program automatikával, rekesz- vagy zársebesség-előválasztással és kézi móddal is használhatjuk. Sorozatfelvétel esetén másodpercenként 2,8 kép készíthető, sajnos csak három képig.

A fehér-egyensúly napfény, felhős, izzó, fénycső értékekre állítható be, ezen kívül lehetőség van kézi beszabályozásra is. A fényképezőgéppel videó felvétel is készíthető, hanggal együtt, ráadásul ennek hosszát csak a MemoryStick szabad kapacitása határozza meg. 320×240 pixel esetén MPEG EX-nél 8 kép/mp, MPEG HQX-nél 16 kép/mp sebességgel (ez utóbbi közel négyszer akkora helyigényű file-okat hoz létre).

A fém állványmenetet az optikán helyezték el. Ezen nem is nagyon lehet csodálkozni, hiszen a gép nem csekély tömegének jó része az optikában található (talán kissé nehéz is emiatt a gép bal oldala).

Már a Sony DSC-F707-ben is szerepelt a Hologram AF-nek nevezett fókusz-segédfény. Első hallásra talán túl marketing ízűnek tűnhet, ám ez a módszer valóban igen hatékony. Lézer segítségével a fókuszterületre vonalakból álló ábrát vetít a gép, melynek következtében akár teljes sötétben is tökéletes fókuszálás valósítható meg, 4 méteres tárgytávolság esetén is. (Ennél nagyobbra nem is lehet szükség, hiszen a vaku hatótávolsága is körülbelül ennyi ISO100 esetén).

A Sony DSC-F717-en is sok gomb található, ami miatt a menüt ritkán kell használnunk, hiszen a legfontosabb beállítások külső gombokkal elvégezhetők.

A teszttéma most is a már megismert karácsonyi hangulatú volt. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. De hogy lássuk, hogy a gép a szabadban milyen színeket produkálna, megvilágítottuk a témát napfény lámpákkal is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. A fehér nem tökéletes, de a nagy átlaghoz képest nagyon szép. A kép részletgazdagsága nagyon jó, bár a piros részletek kissé összefolynak. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás. Példamutató. A vörös színekkel bizony meggyűlik a baja a Sony gépeknek, így az F717-nek is. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Kissé sárgás színek, de tökéletes teljesítmény-szabályozás. Remek részletesség, igen alacsony zaj.


Ilyen képet készít a fényképezőgép napfényben: Tökéletes fehér-egyensúly. Az optika aberrációja teljesen jelentéktelen. (100%-os nagyítás)

A fényképezőgépbe Sony gép lévén MemoryStick illeszthető. Sajnos a Sony még mindig nem készítette el a 256 MB-os MemoryStick-et, így mi sem ajánlhatunk mást, használjuk a legnagyobb kapacitású, vagyis 128 MB-os kártyát. Ebből is nem árt, ha többet vásárolunk, hiszen az 5 Mpixeles fotók akár 2-3 MByte-ot is elfoglalhatnak a kártyán.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül a következőket találjuk:


  • Sony InfoLithium akku

  • adapter

  • objektívvédő sapka és a hozzá való szíj

  • vállszíj

  • USB kábel

  • A/V kábel

  • 32 MB kapacitású MemoryStick kártya

A Sony DSC- F717 valószínűleg nem a tömegek amatőr fényképezőgépe. Sem tudása, sem pedig ára nem így lett kitalálva. Azoknak viszont egy remek választás lehet, akik nagy zoomtartományú, nagy felbontású, jól használható és nem utolsósorban minőségi fényképezőgépre szeretnék költeni a pénzüket. A Sony F717-ben nem fognak csalódni.

A Sony DSC-F717 336 ezer forintos nettó árával nem tartozik a legolcsóbb gépek közé, de aki a fél-profi kompaktok és a tükörreflexes digitális fényképezőgépek között keres jó megoldást, annak mindenképpen érdemes megnéznie ezt a gépet. A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker – Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk