Röviden: Casio QV-5700 teszt

0

A Casio QV-5700 igen sokban hasonlít elődjéhez. Ugyanazt az optikát kapta, ugyanolyan paraméterekkel rendelkezik, sőt a külseje is szinte teljesen megegyezik a QV-4000-esével.

A legnagyobb felbontásban készíthető 2560×1920 pixeles képek kiváló A/4-es papírképek nyomtatásához is felhasználhatók. A kisebb felbontásokban 1600×1200, 1280×960 vagy 640×480 pixeles képeket kapunk. A JPEG tömörítési fok három lépcsőben állítható: economy, normal és fine. Ezen kívül TIFF formátum is választható. A fényképezőgép ISO50, ISO100, ISO200, ISO400 vagy ISO800 érzékenységgel használható, bár ez a gépen csak +1, +2, +3, +4 kijelzéssel látható. A széles érzékenységi skála figyelemre méltó. Az objektív kezdő fényereje nagylátószögnél F2,0-től indul és a blende segítéségvel F8-ig szűkíthető. A zársebesség 60 mp és 1/1000 mp között változhat. A géppel tehát igen hosszú záridők is használhatók, ráadásul a vakut a második redőnyre, vagyis az expozíció végére is lehet szinkronizálni.

Az QV-5700-ben ugyanazt az optikát találjuk, mint a régebbi QV-4000-ben. Az F2,0-F2,5 kezdő fényerejű optikát a feliratok tanúsága szerint a Canon szállítja, bár érdekes és egyben meglepő is, hogy a későbbiekben bemutatásra kerülő Sony DSC-S85 ugyanezen optikája Carl Zeiss felirattal látható. A fókusztávolság 34 mm és 102 mm közötti értékre állítható. A 3x-os zoomtartományba a nagyítás mértéke 23 lépésben állítható. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 30 cm, makró esetén 6 cm. Makrózás esetén a zoom is használható, a legkisebb befogható terület szélessége 65 mm, mely a közepes-átlagos képességektől kissé elmarad.

A QV-5700-ban alkalmazott átnézeti keresőt dioptria korrekció lehetőségével is ellátták.

A fényképezőgépet rengeteg téma-módban használhatjuk. A gépbe több mint 30 téma-módot építettek be, ezen kívül a géphez mellékelt CD-n további mód-beállítások találhatók, melyeket a géppel is használhatjuk, ha azokat CompactFlash kártyára másoljuk. A programautomatikán kívül rekesz-, zársebesség-előválasztást és kézi mód is a fotós rendelkezésére áll. Sorozatfelvétel esetén másodpercenként 2 kép készíthető.

A fényképezőgép alkalmas rövid, maximum 60 mp-es, videófelvétel készítésére, és pozitívumként említhető, hogy a felvétel alatt a zoom is használható. A mozgókép mellé a gép hangot nem rögzít.

Az állványmenetet nem pontosan az optikai tengely alatt, hanem attól 1,5 cm-re helyezték el.

A fókuszálás megkönnyítésére a gépben AF-segédfény is megtalálható. Az élességállítás során a gép három fókuszpontot figyel. Szolgáltatások közül érdemes megemlíteni az automatikus expozíció sorozat elkészíthetőségét, melynél nem csak 3, hanem 5 kép hosszban is dolgozhatunk. A képek közötti fényérték különbségek 1/3, 1/2, 2/3 vagy 1 Fé lehet. A fénymérést akár le is lehet állítani, az AE lock gomb főleg panorámák készítésénél hasznos. A vaku teljesítménye befolyásolható, az erős, vagy gyenge beállítás a kiszámított értéket módosítja. A kompozíció könnyebb beállítása érdekében segédrács is használható, ez a kép 1/3 és 2/3 részein fut át.

A gép tetején állapotjelző LCD is található, sajnos ennek nincs háttérvilágítása, így csak világosban látható. A kijelzőn az akku állapota, a rekesz, a zársebesség, a vaku mód, a hátralévő képek száma a fókuszmód, a fénymérés módja stb. látható.

A gép használata során az egyes funkciók kiválasztásában sok dedikált gomb van segítségünkre. A zoom vezérlésére használható gomb sajnos elég rossz helyre került, sőt a kezelése is nehézkes.

A QV-5700-zal is a már megismert karácsonyi témát fotóztuk. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. De hogy lássuk, hogy a gép a szabadban milyen színeket produkálna, megvilágítottuk a témát napfény lámpákkal is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Nem is rossz eredmény, csak egy picit sárgás. A részletgazdagság jó, a kép kissé lágy, a színek túlszaturáltak. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás: furcsa, de a kép kissé bíbor lett. Kissé lágy és a pirosban egy kicsit zajos. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Erősen sárgás színek. Jó képrészletesség, igen alacsony zaj.


Ilyen képet készít a fényképezőgép napfényben: Tökéletes fehér-egyensúly. Az optika aberrációja közepes mértékű. (100%-os nagyítás)

A fényképezőgépbe CompactFlash kártyát rakhatunk, mind a Type I, mind a Type II-t fogadja a gép (az IBM MicroDrive is használható). A dobozban 16 MB kapacitású kártyát találunk, de célszerű már a vásárláskor egy minimum 128 MB-os, de inkább egy 256 MB-os kártyát beszerezni, hiszen az 5 Mpixeles fotók akár 2-3 MByte-ot is elfoglalhatnak a kártyán.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül a következőket találjuk:


  • négy darab 1600 mAh kapacitású NiMH akku (igen pozitív, hogy nem csak alkáli elemet kapunk)

  • akkutöltő

  • objektívvédő sapka és a hozzá való szíj

  • vállszíj

  • USB kábel

  • Videó kábel

  • 16 MB kapacitású CF kártya

A Casio már a korábbi években is elkápráztatta a közönséget olyan gépekkel, amelyek tudásukhoz képest alacsony áron kerültek forgalomba. Azonban mindig voltak apró hiányosságok, ami a vásárlók egy részét eltántorította. A QV-4000-es esetén ilyen hiányosság volt, hogy az érzékenységet nem lehetett módosítani. Ezt a hibát most javították, így a QV-5700-at már igen jó vételnek tűbhet az igényes hobbi fotósok kategóriájában. Tudása, bővíthetősége (Microdrive) miatt mindazoknak ajánlhatjuk akik minőségi, nagy felbontású képeket szeretnének készíteni és szeretnék ha ehhez egy racionáliusan árazott, de jól használható felszerelésük lenne.

A Casio QV-5700 ára nettó 216 ezer forint. A tesztgépet a Digitcamtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Digitcam üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk