Röviden: Sony DSC-P9 teszt

0

A Sony DSC-P9 külsőre igen nehezen különbözethető meg a többi P-sorozatú géptől. A P-sorozat dizájnja az évek alatt szinte semmit nem változott. A hosszúkás, végén lekerekített forma már jellegzetessége ezeknek a gépeknek.

A DSC-P9-cel legnagyobb felbontásban 2272×1704 pixeles képeket kapunk. Ez a felbontás A5-ös papírképek készítéséhez is bőségesen elegendő részletgazdagságot ad. Kisebb felbontások esetén a 3:2 oldalarányú 2272×1560, illetve a 4:3 oldalarányú 1600×1200, 1280×960 vagy 640×480 pixeles képeket kapjuk. A JPEG tömörítési fok két fokozatban állítható: standard és fine. Az érzékenységállításnál ISO100, ISO200 vagy ISO400-nak megfelelő értékek közül választhatunk. A zársebességtartomány két szélsőértékeként a 2 mp és 1/2000 mp jelölhető meg. A DSC-P9 így alkalmas remek éjszakai felvételek készítésére is.

A DSC-P9-ben 3x-os zoomátfogású, F2,8-F5,6 fényerejű optikát találunk, melynek a gyújtótávolsága 39 mm és 117 mm között állítható. Sajnos a tele esetén jelentkező F5,6 fényerő kissé gyengének számít, ami tele állásban hosszú záridők alkalmazásához, ezen keresztül pedig gyenge fénynél berázott (elmosódott) képekhez vezethet. A nagyítás a két szélsőérték között mindössze 8 lépésben állítható, ami közepes teljesítmény. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 50 cm, makró esetén pedig 4 cm. Makrózás esetén ugyan a zoom is használható, de a legkisebb befogható terület szélessége sajnos így is elég nagy, mintegy 90 mm. Ez kimondottan gyenge makróképességet jelent.

A P9-ban alkalmazott átnézeti keresőn nem található dioptria állítási lehetőség.


Igazi sorozatfelvétel ennél a gépnél nem érhető el, az ún. ClipMotion maximum 160×120 pixeles képeket eredményez, multishot módban maximum 320×240 pixeles képeket kapunk. Mozgókép rögzítéskor szintén 320×240 pixeles felbontásban dolgozhatunk, melynek során a gép hangot is rögzít. A felvétel hosszát csak a MemoryStick kártya kapacitása szabja meg..

Az állványmenetet nem pontosan az optikai tengely alatt, hanem attól jelentősen távol, mintegy 4 cm-re helyezték el, ami az állványról készített panorámafelvételek összefűzésénél jelenthet problémát.

A fókuszálás megkönnyítésére a gépben AF-segédfény is megtalálható, ennek fénye a szokásosnál erősebb, 4-5 méterig hatásos. Az élességállítás során a gép három fókuszpontot figyel, de be lehet állítani, hogy csak a középsőt vegye figyelembe. Kézi élességállítás előre beállított tárgytávolságok kiválasztásával történik, ekkor 0,5, 1, 3 és 7 méter illetve a végtelen között választhatunk. A vaku teljesítménye kis mértékben módosítható.

A fehér-egyensúlyt napfény, felhős, izzó, fénycső állásra állíthatjuk be, egyedi érték rögzítésére sajnos nincs lehetőség.

Tesztképünk ezúttal is a karácsonyi témánk volt. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. De hogy lássuk, hogy a gép a szabadban milyen színeket produkálna, megvilágítottuk a témát napfény lámpákkal is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Az automatika közepes eredményt produkált: nem tökéletes, de nem is rossz. A kép részletgazdagsága nagyon jó, bár a vörös részletek kissé összefolynak. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás: furcsa, hogy manuális állításnál a színek rosszabbak, mint automatában. A vörös színekkel bizony meggyűlik a baja a Sony gépeknek, így az P9-nek is. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Kissé sárgás színek, de tökéletes teljesítmény-szabályozás. Remek részletesség, igen alacsony zaj.


Ilyen képet készít a fényképezőgép napfényben: kicsit hideg fényű lett a kép. Az optika aberrációja teljesen jelentéktelen. A részletek az objektív sarka felé kezdenek elveszni és az élesség sem az igazi. (100%-os nagyítás)

A fényképezőgépbe MemoryStick kártyákat rakhatunk, melyekből a legnagyobb kapacitásút, vagyis a 128 MB-osat célszerű használni.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül a következőket találjuk:


  • lítium-ion akkumulátor

  • adapter (az akkukat a gép tölti)

  • USB kábel

  • Audió/videó kábel

  • 16 MB kapacitású MemoryStick kártya

A Sony DSC-P9-et azoknak ajánljuk, akik a kisebbkompakt vagy az ultra kompakt kategóriában keresnek jó minőségű felvételeket készítő kiforrott fényképezőgépet.

A Sony DSC-P9 nettó 168 ezer forintért vásárolható meg. A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker – Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk