Röviden: Casio Exilim EX-M2 teszt

0

A Casio Exilim EX-M2 formailag igen érdekes kialakítású. A fényképezőgép mindössze 1 cm vastagságú, az optika furcsa helyre, a gép sarkára került. A különlegesen vékony felépítés miatt akár kabátzsebben is hordható, erre egyébként szükség is lehet, ha MP3-lejátszóként kívánjuk alkalmazni.

A 2 Mpixeles érzékelőnek köszönhetően a legnagyobb felbontású elkészíthető kép 1600×1200 pixeles. Sokan úgy gondolhatják, hogy manapság ez már kevés. Nos, 10×15 cm-es papírképek esetén egyáltalán nem kevés. Vagyis családi felhasználás esetén teljesen jó képeket is készíthetünk a géppel. Ha kisebb felbontás is elegendő, akkor az 1280×960 vagy a 640×480 pixeles felbontást választhatjuk. A képek minőségét három módban változtathatjuk, economy, normal és fine áll rendelkezésünkre. Az érzékenység nem módosítható, minden esetben ISO100-at használhatunk. A zársebességet 1/4 mp és 1/8000 mp közötti értékre állíthatja az automatika. Mivel a leghosszabb záridő nem éri el a fél mp-et, így jó éjszakai felvételt nem tudunk elkészíteni. Ezt egyébként az is megnehezítené, hogy a gépen nem található állványmenet, aminek valószínűleg a vékony váz az oka.

A Casio Exilim EX-M2 optikájának fényereje F3,2, fókusztávolsága 36 mm. Az optikai zoom hiányát 4x-es digitális zoommal pótolhatjuk. A fix fókuszos megoldásnak köszönhetően a fókuszálásra sem kell várnunk, így az exponáló gombnak nincs félig lenyomott állapota. A gomb lenyomásakor a kép szinte azonnal elkészül. A gép bekapcsolása is igen gyorsan történik, a bekapcsolás utáni 2. mp-ben már a kártyán van a kész kép. A legkisebb tárgytávolság 1 méter, makrózásra a fix fókuszos kialakítás miatt nincs lehetőség.

A EX-M2-ban dioptria korrekció nélküli átnézeti kereső található. A beépített vaku mindössze 2 méterig hatásos.

A fényképezőgép alkalmas rövid, maximum 30 mp-es videófelvétel készítésére. A mozgóképekbe hangot is rögzít a gép. A képek mellé hangmegjegyzést is fűzhetünk, sőt diktafonként is használhatjuk a gépet.
Kellemes, hogy a viszonylag kevés szolgáltatású géppel is lehetőség van a fehér-egyensúly kézi behangolására. Az automatikus és kézi módokon kívül a szokásos napfény, felhős, izzólámpás és fénycsöves beállítások használhatók.

A fényképezőgéphez kapott dokkoló-állomáson található az USB csatlakozó és az adapter bemenet. A képek áttöltéséhez tehát a dokkoló-állomás használható. Ennek kialakítása igen esztétikus, az eszköz alján gumitalpak találhatók, így kis tömege ellenére nem mozdul el kis erő hatására. A fényképezőgép lítium-ion akkumulátorát is a dokkoló-állomáson keresztül tölthetjük fel. Sajnos a fényképezőgép dokkoló-állomás felé irányuló csatlakozóját elfedő gumilap nincs rögzítve a géphez, így eltávolítása esetén könnyen elveszhet, hiszen 2×1 mm-es lapról van szó.

A 2 megapixeles Exilim MP3 lejátszóként szintén jól használható. A fájlok áttöltése a dokkolón keresztül szinte gyerekjáték, de az eszköz kezelése sem bonyolult. Az irányítás a fülhallgató vezetékét meghosszabbító távirányítóval kényelmes és egyszerű. A számok között az LCD monitoron is válogathatunk.

A Casio Exilim EX-M2-vel is a már megismert karácsonyi témát fotóztuk. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. De hogy lássuk, hogy a gép a szabadban milyen színeket produkálna, megvilágítottuk a témát napfény lámpákkal is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Igen sárgás kép. A kép túl lágy, az erős UnSharp maszk használata ellenére. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás: a színek most a kék felé tolódtak el. A képélesség nem tökéletes, az élek nem elég kontúrosak. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Jelentősen sárgás színek. Egy apró optikától nem annyira vészes eredmény.


Ilyen képet készít a fényképezőgép napfényben: Tökéletes fehér-egyensúly. Az optikának – a kevés lencsetagnak köszönhetően – nincs aberrációja. (100%-os nagyítás)

A fényképezőgépben 12 Mbyte belső memória található, melyet SecureDigital kártyával bővíthetünk tovább. Érdemes a 2 Mpixeles felbontásnak megfelelően 32 vagy 64 MB kapacitású kártyát használni. Érdekes, hogy a kártyafoglalatot nem fedi ajtó. Sajnos a gépen nem található videó kimenet, így TV készülékhez nem csatlakoztathatjuk a gépet.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül a következőket találjuk:


  • lítium-ion akkumulátor

  • akkutöltő

  • dokkolóállomás

  • hordszíj

  • USB kábel

  • fülhallgató

  • audió távirányító

A Casio Exilim EX-M2 jó vétel lehet azoknak a zenekedvelőknek, akik mind a fényképezésben, mind pedig a zenehallgatásban szeretnének a digitálisra váltani. És milyen jó lenne, ha a hétköznapokban bármikor előkaphatnánk egy apró fényképezőgépet (ami mellesleg a zenét is szolgáltatja), amivel emlékként vagy akár bizonyítékként készíthetnénk néhány felvételt. Praktikussága ellenére, a zenelejátszás miatt valószínűleg a fiatalabbak körében arathat nagyobb sikert, de MP3 lejátszó nélküli változata bárkinél jó szolgálatot tehet.

A Casio EX-M2 ára nettó 116 ezer forint, ami egy 2 megapixeles zoom nélküli fényképezőgépért sok, de ha az MP3 lejátszót is figyelembe vesszük, akkor már nem vészes. A tesztgépet a Digitcamtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Digitcam üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk