Röviden: Minolta DiMAGE Xi teszt

0

A kis méretű, ingzsebben is hordható digitális fényképezőgépek egyre népszerűbbek lesznek. A Fujifilm, a Casio mellett a Minolta is elkészítette saját ultra-vékony digitális fényképezőgépét. A DiMAGE X azonban azzal került a figyelem középpontjába, hogy nem fix gyújtótávolságú, hanem egy 3x zoomátfogású objektívvel szerelték fel. A DiMAGE Xi ennek a gépnek a továbbfejlesztett változata. A fejlesztés leginkább a gép felbontását, CCD-jét érintette. Nézzük, mik a főbb különbségek:













Minolta DiMAGE X és Xi főbb különbségei
. DiMAGE X DiMAGE Xi
Hasznos felbontás 1600×1200 2048×1536
Érzékenység ISO100-ISO200
(automatikus)
ISO50-ISO400

A legnagyobb felbontást használva 2048×1536 pixeles képeket kapunk. Ez a felbontás remek 13×18 cm-es papírképek készítéséhez is alkalmas. A 3 Mpixeles felbontáson kívül 1600×1200, 1280×960 vagy 640×480 pixeles képeket is készíthetünk. A kép minőségét négy állás valamelyikében menthetjük el, JPEG esetén economy, standard, fine módokat választhatunk, de menthetünk veszteségmentes TIFF formátumban is. Ez nem megszokott ebben a kategóriában. A fényképezőgép érzékenységét mi magunk is beállíthatjuk, ISO50, ISO100, ISO200 vagy ISO400 értékek valamelyikére. A gépben módosítható átmérőjű rekesz nem található. Zársebességet 2 – 1/1000 mp-es tartományban a gép automatikusan választ. Ez éjszakai felvételek készítését is lehetővé teszi.

Az optika a géptesten belül függőlegesen helyezkedik el. A fényt az optikába egy tükörrel terelik be, így a felépítés kívülről egy fix gyújtótávolságú, egyszerű fényképezőgép benyomását kelti. A fényerő F2,8 és F3,6 között változik, a fókusztávolság függvényében. Az optika 37-111 mm közötti fókusztávolságra állítható be, ehhez összesen 15 zoomállás áll rendelkezésünkre, ami kimondottan jónak számít.

Az átnézeti keresőt dioptria korrekció lehetőségével nem látták el.

A fehér-egyensúlyt napfény, felhős, izzó és fénycsöves értékre állíthatjuk be, kézi beszabályozásra nincs lehetőség. A képek elkészítése mellett a gépet hangok és videofelvételek rögzítésére is használhatjuk. A mozgóképek hanggal együtt kerülnek eltárolásra, egy felvétel maximálisan 35 másodperc hosszú lehet.

A kategóriában szokatlanul a DiMAGE Xi sorozatfelvételek készítésére is alkalmas. 3 Mpixeles felbontásban másodpercenként 2,5 kép sebességgel egyhuzamban maximum 9 képkészülhet.

A fényképezőgépet sajnos makró módban nem használhatjuk, aminek legfőbb oka az optika különleges felépítése lehet.

A fém állványmenetet az optika tengelyétől 1,5 cm-re találjuk.

A Minolta DiMAGE Xi bekapcsolás után pillanatok alatt menetkész. Mindössze 2 mp után már képek készíthetők. A gép kezelése egyszerű, bár szokatlan alakja kezdetben nehézségeket okozhat.

A teszttéma ez esetben is a már megismert karácsonyi hangulatú volt. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. De hogy lássuk, hogy a gép a szabadban milyen színeket produkálna, megvilágítottuk a témát napfény lámpákkal is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Közelítőleg jó eredmény. Jó részletgazdagság. (100%-os nagyítás)

Műfény fehér-egyensúly állítás, zöldes színek. A gyengébben megvilágított felületeknél enyhén zajosodik. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Finoman szólva sem az igazi. Alacsony képzaj.


Ilyen képet készít a fényképezőgép napfényben: jó fehér-egyensúly. Az optika színszórásának mértéke alacsony. (100%-os nagyítás)

A fényképezőgépbe SecureDigital vagy MultiMedia kártyát rakhatunk. A dobozban 16 MB kapacitású SD kártyát találunk, de a 3 Mpixeles felbontáshoz célszerű 128 MB-ost használni.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül a következőket találjuk:


  • lítium-ion akkumulátor

  • akkumulátor töltő

  • hordszíj

  • USB kábel

  • A/V kábel

  • 16 MB kapacitású SD kártya

A Minolta DiMAGE Xi a különleges otikának köszönhetően az egyik legvékonyabb zoomos fényképezőgép a piacon. Ezt a technológiát párosították a nagy felbontással, a remek szolgáltatásokkal és nem utolsó sorban a szép külsővel. A szép formák és a technológiai újítások iránt fogékonyak biztos nagy örömüket lelik majd ebben a kis gépben.

Ha a 3 megapixeles gépek piacán körülnézünk a Minolta DiMAGE Xi nettó 136 ezer forintos ára alig magasabb, mint az egyszerű műanyag masináké, így megállapítható, hogy a különlegességekért nem kell mélyen a pénztárcába nyúlni. A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker – Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk