Röviden: Sony DSC-S85 teszt

0

A legnagyobb felbontásban 2272×1704 pixeles képeket készíthetünk ami remek 18×13 cm-es papírképek készítéséhez is elegendő. A kisebb felbontásokban 1600×1200, 1280×960 vagy 640×480 pixeles képeket kapunk. A JPEG tömörítési fok – a Sony gépekhez hűen – két lépcsőben állítható: standard, fine. Ezen kívül TIFF formátum is használható. A fényképezőgép ISO100, ISO200 vagy ISO400 érzékenységgel használható. A blende F2,0 és F8, míg a zársebesség 8 mp és 1/1000 mp között állítható. 8 mp-es záridőt csak zársebesség-előválasztásban, rekesz-előválasztásban, vagy manuális módban használhatunk, ezt az automatika nem választhatja ki. Éjszakai felvételeket tehát ezen módok bármelyikében készíthetünk. A vaku hosszú-szinkron üzemmódban sajnos nem működik.

Az S85-ben felépítését tekintve ugyanazt az optikát találjuk, mint sok Canon illetve Casio modellben. Mint már leírtuk, a Sony gép esetében Carl Zeiss, míg a Casionál Canon feliratot találunk az optikán. Ez feltehetőleg az objektív lencsetagjainak gyártójára illetve bevonataira vonatkozik. Az F2,0-F2,5 fényerejű optika mindenesetre valóban szép rajzolatú és remek fényerejű. A fókusztávolságot 34-102 mm közöttire állíthatjuk, ez általános esetekben elegendő átfogást biztosít. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 50 cm, makró esetén 4 cm. Makrózás esetén a zoom is használható, a legkisebb befogható terület szélessége 55 mm, mely közepes makróképességet jelent.

A DSC-S85-öt dioptria korrekcióra is alkalmas optikai keresővel látták el.

A fényképezőgépet program automatikán kívül, rekesz- vagy zársebesség-előválasztással és manuális beállításokkal is használhatjuk. Sorozatfelvételkor mindössze két kép készül egymás után. Hát ez nem sok.

A fehér-egyensúly mindössze napfény vagy izzó értékekre állítható be, de szerencsére lehetőség van kézi beszabályozásra is. A fényképezőgéppel videó felvétel is készíthető, hanggal együtt, ráadásul ennek hosszát csak a MemoryStick szabad kapacitása határozza meg. A felvételek 320×240 pixeles felbontásban készülnek el.

A fém állványmenetet nem az optikai tengely alatt helyezték el, hanem attól 2 cm-re.

Az élességállítást kevés fény esetén AF segédlámpa fénye támogatja. Az automatikus élességállításon kívül kézi élességállítá is használható, igaz, ilyenkor csak előre beállított értékek közül választhatunk 10 cm és végtelen tárgytávolság között. Kellemes és sokszor hasznos funkció az automatikus expozíció sorozat, amelynek elkészítése során három kép készül, egymáshoz képest 1/3, 2/3 vagy 1 Fé eltéréssel.

A fényképezőgép hátlapján jópár dedikált gombot találunk, amelyek a gyors kezelést teszik lehetővé. A színes, 1,8″-os LCD felett állapotjelző LCD is található, melyről leolvasható a rekesz és a zár értéke, a hátralévő képek száma, a vakumód, stb.

A teszttéma most is a már megismert karácsonyi hangulatú volt. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. De hogy lássuk, hogy a gép a szabadban milyen színeket produkálna, megvilágítottuk a témát napfény lámpákkal is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Nem tökéletesen fehér, de azért nem olyan rossz. A kép részletgazdagsága nagyon jó, bár a vörös részletek kissé összefolynak. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás: érdekes módon a kép erősen lilás A vörösben a részletek nem a legjobbak. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. Kissé sárgás színek, de tökéletes teljesítmény-szabályozás. Remek részletesség, igen alacsony zaj.


Ilyen képet készít a fényképezőgép napfényben: Remek fehér-egyensúly állítás. Az optika aberrációja teljesen jelentéktelen. (100%-os nagyítás)

A fényképezőgépbe Sony gép lévén MemoryStick illeszthető. Sajnos a Sony még mindig nem készítette el a 256 MB-os MemoryStick-et, így mi sem ajánlhatunk mást, használjuk a legnagyobb kapacitású, vagyis 128 MB-os kártyát.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül a következőket találjuk:


  • Sony InfoLithium akku

  • adapter

  • objektívvédő sapka és a hozzá való szíj

  • vállszíj

  • USB kábel

  • A/V kábel

  • 16 MB kapacitású MemoryStick kártya

A Sony DSC-S85-öt azoknak ajánljuk, akik egy kiforrott, sokat tudó és nagy felbontású képeket készítő fényképezőgépre vágynak.

A Sony DSC-S85 ára nettó 192 ezer forint. A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker – Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk