Röviden: Minolta DiMAGE X20 teszt

0

A DiMAGE X sorozat immár 4 tagot számlál (illetve a DiMAGE Xt Biz-zel együtt 5-öt). Az egyes gépek között 2-3 Mpixeles CCD-vel szerelt, különböző érzékenységre beállítható gépeket találunk. A DiMAGE X20 ezek közül a legolcsóbb, amely elsősorban annak köszönhető, hogy pár részét a gépnek lehagyták, illetve átdolgozták. Ennek következtében nincs átnézeti kereső, nincs a kártyafoglalatnak ajtaja, kihagyták a szpot fénymérést, az LCD is kisebb felbontású lett, valamint a sorozat felvétel lassabb és rövidebb időtartamú. Az alacsony ár jegyében a korábbi Li-ion akkumulátoros megoldás helyett AA méretű NiMH akkukat, vagy ceruzaelemet lehet használni. A DiMAGE X20 tehát egy egyszerűsített változata a többi X sorozatú gépnek.
A lapos, cigarettás-doboz formájú gép elejére egy domború, krómozott tükröző felület került, amely önarcképek készítésekor tesz jó szolgálatot. A gépben 1/3,2″ tokozott méretű, 2,1 millió pixeles CCD található.
A legnagyobb felbontásban 1600×1200 pixeles, kisebb felbontásokban 1280×960 vagy 640×480 pixeles képeket kapunk. A képek tömörítési foka három lépésben választható ki: fine, standard, economy. Veszteségmentes formátum nem áll rendelkezésre, bár egy belépő-szintű géptől ez nem is várható el. A fényképezőgép érzékenységét az automatika is beállíthatja ISO64 és ISO200 között, de a fotós is megadhatja ISO64, ISO100, ISO200 vagy ISO400 között választva. A zársebesség felett a gép rendelkezik, 4 mp és 1/1000 mp közé állíthatja 256 szegmenses mátrix fénymérés felhasználásával.
A DiMAGE X20 optikája F2,8-3,7 fényerejű, fókusztávolsága 4,8-14,4 mm, mely Leica képkockára vetítve 37-111 mm-t ad. Az optika teljes átfogását 12 fokozaton keresztül érhetjük el. Ez egy 3x-os zoomátfogású optikánál jónak számít, az átlagos 6 fokozathoz képest. A fényképezőgép optikáját kikapcsolt állapotban egy fémlap védi a környezeti hatásoktól, amely bekapcsoláskor elmozdul a fény útjából .

A legkisebb tárgytávolság 10 cm. A gépen nincs külön makró állás, de ettől függetlenül makrózáshoz is kiválóan használható, ugyanis a legkisebb befogható terület mindössze 30 mm széles, ami átlag feletti makróképességre utal. Ezt a zoom középállásánál érhetjük el.

A fókusz beállítása csak az automatika által lehetséges, kézi élességállításra nincs mód.

A fényképezőgép állókép készítésén kívül még sorozatfelvételre és videofelvételre használható. Automatikus módon kívül még egy téma-mód is használható, ez pedig a portré. Bár ilyen kis méretű CCD-nél és igen kicsi fókusztávolságnál úgysem érhető el kis a jó portréhoz szükséges kis mélységélesség, így igazából ennek az üzemmódnak a létjogosultsága is bőven megkérdőjelezhető. Persze legalább van ilyen. A képeffektek között fekete-fehér, szépia, egyszínű vörös, kék vagy zöld hatásokat találunk.

Sorozat-felvétel során 1,5 kép/mp sebességgel készülhetnek a képek, legjobb minőség esetén maximum három. Kisebb felbontásban, illetve gyengébb minőségben több kép fér el a pufferben.
A fehér-egyensúly az automatikus beállításon kívül napfény, felhős, izzó, fénycső értékre állítható, kézi beszabályozásra nincs lehetőségünk.

Mozgóképek felvételekor a gép hangot is rögzít, a felvétel hossza a kártya kapacitásától függ. A videófelvétel közben az élességállítás és az optikai zoom nem működik, a fénymérés viszont aktív. A felvétel megkezdése előtt állíthatjuk be a használni kívánt optikai zoomot, a képrögzítés során viszont már csak digitális zoomot hazsnálhatunk.

Lejátszáskor a felvételekbe 1,2x-6x mértékig lehet belenagyítani, a nagyítás mértéke 0,2x-es lépésekben változtatható. A kész képekhez hangmegjegyzés is fűzhető, így nem kell lejegyezni, hogy melyik fotó mit ábrázol.

Kellemes, hogy a zoom vezérlésére szolgáló gombok mellett jobbra és balra eső gombok funkciója felvétel módban programozható. A menüben beállítható, hogy ezek a gombok minek a beállítását végezzék el. Ezek a következők lehetnek: expozíció kompenzáció, fehér-egyensúly, sorozat-mód, érzékenység, szín-mód.
A műanyag állványmenet az optikai tengely vetületétől 3 cm-re található, a gép tömegközéppontjához közel. Mivel a kártyát és az akkumulátort a gép oldalán kell cserélni, így állványra helyezett gépnél ezek cseréje minden további nélkül megoldható. A gép hátulján lévő LCD 1,5″ méretű, felbontása 85 ezer pixel, amely kevesebb, mint a többi modellben megszokott 110 ezer pixeles felbontás, de a megjelenített képek nem zavaróan kis felbontásúak. Az LCD fényereje 11 lépésben állítható. A kártyafoglalat és az akkumulátor a gép oldalán helyezhető be, érdekes, hogy a kártyafoglalatot nem védi ajtó.
A gépet két darab AA méretű ceruzaelem, vagy NiMH akkumulátor láthatja el elektromos energiával. CR-V3 jelű lítium-elem nem használható.

A bekapcsolás után 2 mp-cel később jelenik meg az élőkép, ez jó érték. A fókuszálás sebessége közepes, nagylátószög esetén 0,8-1,5 mp, tele állásban 1,5-2 mp időt vesz igénybe. Gyenge megvilágítás esetén enél lassabb működés is előfordulhat. Az élesség-állítás széles területen történik, ezen belül mintegy 5 fókuszpontot figyel a gép.

A vaku az optikától 4,5 cm-re található, a szokásos automatikus, derítés, kikapcsolt és vörös-szem effektus csökkentő módokon kívül hosszú szinkron módban is működhet.

A fényképezőgép SecureDigital kártyát fogad. A gyári összeállításban mindössze 8 MB-os kártyát kapunk, ez bizony meglehetősen kicsi. Bár végül is majdnem mindegy, hogy a 8, vagy a 16 MB-os kártya helyett vennénk nagyobbat. A felbontást figyelembe véve 64 vagy 128 MB kapacitású kártyát ajánlunk.


A fényképezőgép dobozába a gépen kívül a következők kerültek:


  • 2 db alkáli elem

  • audio-video kábel

  • USB kábel

  • hordszíj

  • 8 MB-os SecureDigital kártya

A gépen lévő video-kimenet segítségével a gépet TV-készülékhez is csatlakoztathatjuk, így a televízión is megtekinthetjük a kártyán lévő képeket, videókat.

A Minolta DiMAGE X20 a jelenlegi legolcsóbb, különleges optikával szerelt, kis méretű fényképezőgép. Azoknak ajánljuk, akik fontosnak tartják a kis méretet, a gyors bekapcsolást, de nem tartanak igényt 10×15 cm-nél nagyobb papírképekre. A DiMAGE X20 akár másodgépnek is jól használható, hiszen kis tömege és mérete miatt bárhova magunkkal vihetjük.

A Minolta DiMAGE X20 ára nettó 56 ezer forint. A tesztgépet az Extrém Computertől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére. Köszönjük!