Röviden: Canon Digital IXUSi teszt

0
7

A Canon ultra kompakt gépei – legalábbis európában – nem PowerShot, hanem Digital Ixus néven futnak. Jogos az ilyen jellegű megkülönböztetés: ezek a masinák elsősorban technikai csemegék. Azaz egzotikusak, mint itthon a banán a ’70-es években. Az Ixus-ok kívűlről szépek, belülről tartalmasak – mint a banán. Lássuk finom-e a legfrissebb termés?Rendhagyó mindenképp. Az Ixus-ok 2000 óta íródó történetében ez az első darab, mely fix fókusztávolságú objektívet tartalmaz. Érdekes a Canonnak ez a stratégiája, de egyáltalán nem érthetetlen. A kategóriában többen is próbálkoznak hasonlóval, nem is sikertelenül. Vegyük csak a Sony az U sorozatát: a mikroméretű digitális fényképezőgépek divatosak, könnyen kezelhetőek, jó minőségűek, nem csoda hát, hogy könnyű őket eladni.

A zoomobjektív különben sem minden. Egyrészt jócskán felsrófolhatja a gép árát a drága optika, másrészt a kis méret óhatatlanul a képminőség rovására megy, holott ez utóbbi szempont mindennél fontosabb kellene, hogy legyen. Épp ezért kötött a Canon kompromisszumot: az Ixus i-be egy elsőre ódivatúnak tetsző, 6,4 mm (35 mm-es rendszerbe átszámítva 39 mm) gyújtótávolságú, f/2,8 kezdő fényerejű objektívet szereltek, amely viszont minimális torzítású. Vignettálásnak nyoma sincs, a kromatikus aberráció mértéke is tűrhető. Ezenkívül kiváló partner közelfényképezésnél: a minimális közelpont 3 cm, minek hatására a legkisebb befogható terület 2,5 cm, míg a hordótorzítás az átlagosnál kisebb mértékű. Kritika legfeljebb az F5,6-os legszűkebb blende miatt érheti az Ixus i objektívét. Egyébként ha valaki mindenképpen zoomolni akarna, akkor az 5,7x-es digitális zoom áll rendelkezésére. A legnagyobb nagyítás mellett 1,4x, 1,8x, 2,2x, 2,7x, 3,6x és 4,4x-es zoom választható.

Az Ixus i bár kiváló objektívvel rendelkezik, mégis elsősorban 1/2.5 hüvelyk méretű, 4 Mpixeles CCD és a beállítási lehetőségek nagy száma az, ami kiemeli a tucatgépek közül. Először essék szó az érzékelőről. A 4 Mpixel maximálisan 2272×1704 képpontból álló felvételek készítését teszi lehetővé. Ezen kívül 1600 x 1200, 1024×768 és 640×480 pixeles JPEG formátumú képek készítésére van lehetőség. Canon gépről lévén szó, természetesen a tömörítés mértéke külön beállítható, Superfine, Fine és Normal értékekre. Veszteségmentes TIFF vagy RAW formátum nem választható, ellenben a Superfine minőség minimális veszteségű, 98%-os JPEG minőséget jelent. A kész fotót SD kártyán tárolja a masina. Egyébként a legnagyobb felbontás a legjobb minőséggel párban – kissé meglepő módon – viszonylag lágy képekhez vezet. Zajnak ellenben nyoma sincs.Mint már említettem, szolgáltatások terén is kiemelkedőt nyújt az Ixus i. Haladjunk hát végig a beállítási lehetőségeken szép sorjában.

Automata üzemmódban a gép gyakorlatilag minden maga állít be a képméreten és -minőségen kívül. Manuális módba kapcsolva jóval nagyobb szabadságot kap a fotós: választhatóvá válik az érzékenység (ISO 50, 100, 200, 400), a fénymérés (teljes képfelület, középre súlyozott átlag, szpot) a fehéregyensúly (napos, felhős, izzó, 2 féle fénycső és manuális(!) fehéregyensúly). Expozíció korrekcióra is nyílik lehetőség, ennek mértéke +/-2 Fé lehet, a lépésköz 1/3 Fé. Képeffektekből a szokásos fekete-fehér és szépia módokon felül élénk és semleges illetve lágyítás (low sharpening) választható.

Az automata és manuális üzemmódokon kívül éjszakai, makró és panoráma mód választható. Az éjszakai üzemmódban 1 mp-nél hosszabb záridő választására is nyílik lehetőség. 1 másodperces lépésközökkel maximum 15 mp-es záridő állítható be. Az éjszakai fotózáskor fellépő esetleges zajosodás elkerülésére a gép ebben a módban zajszűrést alkalmaz.Egy point & shoot gépnél a gyorsaság elengedhetetlen, az Ixus i pedig megfelel a követleményeknek. A bekapcsolási idő 1,1 mp, ennél jobbet a kategóriában nem sokan tudnak. A fókuszidő is közelít az 1 mp-hez. Nagy előnye az Ixus i-nek vetélytársaival szemben, hogy 3 m-en belül akár teljes sötétségben is képes az élességállításra a beépített AF segédfénynek köszönhetően. A narancs színű fény használata mellett sem nő meg jelentősen a fókuszálási idő. Egyébként a kis LED multifunkciós, lévén az önkioldó (10 ill. 2 mp választható) működését is ez jelzi. Visszatérve a gyorsaságra: a gép setupjában található egy Quick Shot pont is. A sajtóanyag szerint ennek aktiválásával a két exponálás közti idő rövidíthető le, a gyakorlatban viszont minimális sebességnövekedés észlelhető.

Az Ixus i gyorsaságára – Quick Shot ide vagy oda – nem lehet panasz. A DIGIC processzornak köszönhetően minden művelet villámgyorsan végrehajtható a masinával, a menüpontok közti scrollozástól a fókuszsebességig, visszajátszás módban a képek közti léptetéstől a nagyításig. Ez utóbbi egyébként 10 lépésben állítva maximum 10x-es lehet. Szintén a DIGIC chip áldásos tevékenységének eredménye a maximális felbontás mellett is 1,6 kép/mp sebességű sorozatfelvétel, mely maximum 8 képből állhat. A kategóriában ez jó eredmény!

A DIGIC mellett az 5 pontos AiAF teszi kellemesebbé a fotózást. A Canon saját fejlesztésű intelligens AF rendszere mindig a kép témáját választja élespontnak, még akkor is, ha az történetesen nem a kép közepén helyezkedik el. Az AiAF a setupban kikapcsolható.

Átnézeti kereső nem található a gépen, ezért a képek készítéshez minden esetben az LCD használata szükséges. Ez nem egy energiatakarékos megoldás. Továbbá – pusztán a számadatokból kiindulva – nem is igazán kényelmes. Az 1,5 hüvelyk átmérőjű folyadékkristályos kijelző ugyanis mindössze 78.000 képpontból áll. A képminőség azonban rácáfol a fanyalgókra: fényes, kristálytiszta és részletgazdag az Ixus i LCD-je. A legtöbb gyártó elküldhetné kijelző-szakos mérnökeit továbbképzésre a Canonhoz.

A beépített vaku hatótávolsága 0,3 és 2 méter között van. Ez az átlagosnál valamivel kisebb teljesítményt jelent. Automatán kívül derítés és vörösszem-effektus csökkentés illetve lassú szinkron vakumódok választhatók. A vakut – és természetesen a gép többi alkatrészét is – a Canon saját gyártású, NB-3L jelzésű 790 mAh kapacitású Li-ion akkumulátora látja el energiával.

Az Ixus i mobiltelefonokat megszégyenítő mértékben személyre szabható. Bár előlapja nem cserélhatő, ellenben négy színben kapható. A setup-ban pedig a bekapcsolási dallam, vagy – többek között – a zárat imitáló hangeffekt is több minta közül válsztható ki. Üdvözlőképernyőnek akár kedvenc képünket is beállíthatjuk.

Az Ixus i-vel 320×240 és 160×120 pixel felbontású, AVI formátumú videófelvétel készíthető. A gép hangot is rögzít, a felvétel hossza maximálisan 3 perc lehet. A felvétel során a digitális zoom nem használható, a fókuszálás azonban folyamatos.

A végére maradt a gép egyik – marketingszempontból mindenképpen – legfontosabb eleme, a külső. A színes borítást elegáns fém keret egészíti ki. A kezelőszervek szürke műanyagból készültek, ergonómiájuk jó. A gép masszivitása leginkább egy acél tömb benyomását kelti.A fényképezőgép dobozába a gépen kívül akku és hozzá való töltő, USB és A/V kábel, 32 MB-os SD memóriakártya, csuklószíj, nyakszíj (műanyag borítású fémlánc) és szoftvercsomag került. A masina az USB kábel segítségével nyomtatóra is köthető. Az Ixus i a Canon saját nyomtatóin kívül a PictBridge szabványt támogató printerrekkel is kompatibilis.A Canon Digital Ixus i jó vétel lehet mindazoknak, akik divatos, stílusos, de könnyen kezelhető, sokféle beállítást kínáló digitális fényképezőgépre vágynak. Az ultra kompakt méret nagy előnye, hogy tulajdonosa gépét mindig magánál tarthatja és a gyors bekapcsolási idő a garancia arra, hogy egyetlen érdekes pillanatról sem fog lemaradni.

A Canon Digital Ixus i ára a Digifénykép – Mediker-nél jelenleg 110.000 Forint.

Köszönjük a Digifénykép – Mediker-nek, hogy a gépet rendelkezésünkre bocsátotta.