Röviden: HP Photosmart 7960 teszt

0

Hol is kellene kezdenem, hogy ne csapongjak. Ha most ellövöm a poént, hogy mit is jelent a 8 szín, akkor senki sem fogja elolvasni a végét. Ha meg sok unalmas adattal kezdek, akkor a türelmetlenebbek valószínűleg átsiklanak egy sor apró finomságon. Legyen ezért inkább az arany középút.

Paraméterek
Hogy tartsuk az átláthatóságot, álljanak itt a legfontosabb jellemzők egy rövid listában:

 • 8 színű nyomtatás, maximum 4800×1200 dpi-s felbontás
 • kiterjesztett színtartomány, természetes szürkék és erős fotó fekete
 • a nyomat 73 évig nem fakul ki (a Wilhelm Imaging Research Inc. mérései szerint)
 • PhotoRet Pro technológia
 • Exif-Print, sRGB és AdobeRGB támogatás
 • számítógép nélküli nyomtatás
 • 6,4 cm képátlójú LCD monitor a képek kiválasztásához, kivágásához és szerkesztéséhez
 • az összes elterjedt memóriakártya formátum támogatása
 • elforgatás, nagyítás, automatikus vörös-szem eltávolítás számítógép nélkül
 • gyors képkiválasztás a HP egyedi indexkép rendszerével
 • opcionális fekete patron a lézer minőségű szövegnyomtatáshoz
 • fotótálca 10×15-ös papíroknak
 • margó nélküli nyomtatás A4-es és 10×15-ös papírra (nincs letéphető fül)
 • videó nyomtatás
 • stb.

Biztos, hogy nem soroltam fel mindent, de szerintem már ez a lista is elég meggyőző. Ezen tulajdonságok egy részével sok fotónyomtató rendelkezik, de van néhány egészen egyedi funkció, amivel ebben a nyomtatóban találkoztunk először.8 színű nyomtatás
A nyomtató talán legérdekesebb újdonsága a 8 színű nyomtatás lehetősége. A nyomtató egyszerre 4 tintapatront képes elnyelni. Az 56-os jelzésű fekete, az 57-es cián, magenta, sárga színű, az 58-as halvány cián, halvány magenta és fekete festékeket tartalmaz. Az újdonság az 59-es jelzésű patron, amiben két különböző árnyalatú szürke és egy speciális fotó fekete tintatartály van. A nyomtató ezekből egyszerre hármat használ, a negyedikre egy a nyomtatón belül, külön kialakított tartó vigyáz. A legjobb minőségű fotónyomtatásnál a sima fekete (56) jelzésű patron helyett az új 59-es jelzésű használandó. Ilyenkor összesen 9 apró festéktartály található a nyomtatóban, de a két feketéből a nyomtató csak az 59-es kazettában lévő speciális feketét használja. Így jön ki a 8 szín.6 színnel 8 színnel

Miért is van szükség ilyen sok különböző színű tintára? Ezt a kérdést leginkább azért kell tisztába tenni, mert sokan mondhatják: „Már évekkel ezelőtt is lehetett a boltokban tökéletes minőségű fotókat látni. Minek ez a szemfényvesztés?” A gyártók által előkészített mintanyomatok gyönyörű élénk színekben pompáztak ugyan, de gondosan voltak megválogatva. Csak olyan árnyalatok (főleg a sötétebbek) szerepeltek a képeken, amelyeket jó sok tinta összekeverésével a nyomtató kényelmesen elő tudott állítani. Világos bőrszín, vagy nagyon halvány homokszín sosem szerepelt rajtuk, mert azokat a sötét alapszínekből csak ritkán elszórt apró pöttyökkel tudták ábrázolni. Ez pedig minden nézelődőnek feltűnne. Na persze nem voltak azok a nyomtatók olyan rosszak, csak nyilvánvaló volt, hogy ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a hagyományos fotókidolgozással, ezen a területen még javítani kellett. A megoldást az egyes színek világosabb árnyalatainak használata adta. Az utóbbi időben minden jelentős fotónyomtató gyártó bevezette a világos magenta és világos cián színeket, így már 6 színű nyomtatást kínálhattak. A világos szürke felületek és a fekete-fehér fotók nyomtatásának problémája azonban nem oldódott meg. A HP a feladatot a világos és a sötét szürke bevezetésével oldotta meg, de ezt a duót megfejelte egy speciális fekete tintával is, ami még élethűbb fotókat eredményezhet.

A világosabb színek leképezésén túl a speciális szürke-fekete kazettának még egy óriási előnye van: végre nyomtathatók valódi fekete-fehér fotók is ezekkel a nyomtatókkal. Mivel a sima fekete tintával a nyomtatók nem tudtak előállítani minden színárnyalatot, a fekete-fehér képeknél is bevetették a színes tintákat. Ez persze elszíneződéseket okozott, így a fekete-fehér sosem volt igazán az aminek lennie kellett volna. Az új 59-es kazetta azonban gyönyörűen dolgozik. Aki valódi szürkét szeretne a fekete fehér nyomatokon, az gondolkozzon el ezen a technológián.

Az új PhotoRet Pro eljárás lényege nehezen megfogható. Ez ha minden igaz már az 5. generációja a HP fotónyomtatási technológiájának, és tudása szorosan összefügg a 8 színű nyomtatással. Szerencsére nem csak az új kazetta kezelését vették be a játékba, de megregulázták a tintacseppek adagolásának és elhelyezésének folyamatát. Így kis mennyiségű (4-5 pikoliter) tintát nagyon pontosan tudnak elhelyezni a papíron. A többi hókusz-pókusz minket, felhasználókat nem kell, hogy érdekeljen. Elég annyi, hogy tovább finomították a már eddig is remekül működő rendszert.

Persze mint mindennek, a 8 színű nyomtatásnak is ára van. Ez a Photosmart 7960 esetében az asztalon elfoglalt területben mérhető. Míg eddig két tintapatront kellett a papír két szélén kívül tartani, addig mostmár hármat kell. Ennek köszönhetően a nyomtató szélesebb lett, mint amit eddig megszokhattunk. Ha én ilyet használnék, akkor biztosan száműzném az asztalomról és feltelepíteném egy polcra.Nyomtatás számítógép nélkül
Ez már nem újdonság. Szinte az összes ma megjelenő fotónyomtató képes valamilyen módon fogadni bizonyos fényképezőgépek vezérlő utasításait. A furcsa viszont az, hogy míg a HP az egyike volt a legújabb közvetlen nyomtatási szabványt, a PictBridge-et kidolgozó cégeknek, saját eszközeiben mindmáig nem alkalmazta ezt a szabványt. Így a Photosmart 7960-at is csak HP fényképezőgépről lehet közvetlenül irányítani.

Persze ha valakinek más gyártótól van fényképezőgépe, még nem kell elkenődni. A Photosmart 7960 az általunk kipróbált első olyan nyomtató, amely adapterek nélkül képes kezelni a ma használatos összes memóriakártya formátumot. Mindenki csemegézzen magának: CF Type I és II, Microdrive, SmartMedia, SecureDigital, MultiMedia, MemoryStick, MemoryStick Pro, MemoryStick Duo és xD. S ahogy az elvárható, a számítógépre kötött nyomtatóban ezek a kártyahelyek meghajtóként is megjelennek, így a nyomtató egyben a legfejlettebb kártyaolvasókkal is felveszi a versenyt.

De térjünk vissza az eredeti témára, a számítógép nélküli nyomtatásra. A memóriakártya tartalma a nagyméretű, dönthető LCD kijelzőn remekül áttekinthető (bár valószínűleg több száz kép közül nem válogatnám ki a nyomtatandókat), de a kijelző a nyomtatót ennél többre is alkalmassá teszi. A képek kijelzőn vághatók, elforgathatók, sőt a képről a piros szemek is eltűntethetők.

Itt a sok kiváló jellemző mellett meg kell említeni egy nagyon fontos negatívumot is: a kezelőpanel kidolgozása siralmas. A műanyag lap olyan puha, hogy minden egyes gombnyomásnál behorpad. Ennek köszönhetően a gombok megnyomása sem mindig váltja ki a kívánt hatást. Így a közvetlen kártyáról való nyomtatás ugyan használható, de nem egy élvezetes dolog.

Összességében a kártyaformátumok széles támogatása és a lehetőségek végtelen sora talán feledtetni tudja a felület gyenge anyagválasztását.

Nyomtatás, papírkezelés
Ami a HP nyomtatók újabb generációiban nagyon tetszik, az a tintapatronok kalibrációja. Patron cserénél nincs szükség külső beavatkozásra, a nyomtató egy üres lap és egy kis tinta elhasználásával automatikusan összehangolja és beállítja a nyomtatófejeket. Ez egy nagyon kényelmes megoldás.

A beállításhoz használt érzékelők két másik feladatot is kaptak. Az érzékelők képesek a használt papír felismerésére. Ennek köszönhetően a nyomtató képes a papírhoz igazítani a színkezelést és a felhasznált tinta mennyiségét, így mindig biztosítja az adott papírral elérhető legjobb minőséget. Személy szerint sokra tartom ezt a szolgáltatást, mert más nyomtatókkal sikerült már eláztatnom néhány sima fénymásoló papírt festékkel, mert elfelejtettem beállítani, hogy már nem fotópapír van az adagolóban.

A harmadik említésre méltó szolgáltatás a nyomatkiválasztás. A nyomtató képes a memóriakártyán lévő képekből egy speciális megrendelőlap nyomtatására. Ezen a lapon csak be kell jelölni a nyomtatni kívánt képeket és visszatenni a lapot a nyomtatóba. A nyomtató felismeri a bejelölt képeket és csak azokat fogja kinyomtatni. A lapon képkiválasztáson kívül meg lehet adni a méretet, a darabszámot és a képek lapon való elhelyezkedését is. Példaértékű szolgáltatás.

A papírkezeléshez tartozik, hogy a nyomtatót felszerelték egy külön fotópapír tálcával is, ami 10×15-ös papír tárolására és adagolására használható. Az A4-es tálca és a fotópapír tálca között az utóbbi be- illetve kicsúsztatásával lehet váltani. Ötletes megoldás, de szerencsére már nem mondható egyedinek.

A Photosmart képes mind az A4-es, mind pedig a 10×15-ös lapokra margó nélkül nyomtatni. Ehhez a képességhez egy olyan kezelőfelület tartozik (a számítógépen), amivel viszonylag jól meg lehet határozni, hogy milyen formában szeretném a képet a papíron látni. A bizonytalanság annak tudható be, hogy még mindig hiányolom a fotónyomtatók szoftveréből a valódi előnézetet, ahol tényleg ellenőrizhető, hogy mi és hova kerül a lapra. Egy fotónyomtató esetén elég drága mulatság a margókkal több lapot és egy vagon festéket elpocsékolva kísérletezni.

Így a vége felé még egy dologról kell említést tegyek. A Photosmart 7960 gyönyörűen nyomtat, tényleg lélegzetelállítóak a fotók, viszont a sebesség jó minőség esetén még mindig elég gyenge. A specifikációkban megadott 15 kép/perces sebesség színes nyomtatásnál természetesen csak gyenge vagy közepes minőségű dokumentum nyomtatásnál igaz. Fotónyomtatásnál nyugodtan kereshet az ember magának más elfoglaltságot, mert az A/4-es méret esetén legalább 5 perces folyamat. A HP mérnökeinek a következő generáció megjelenéséig a kezelőfelület műanyagának minőségén és a nyomtatás sebességén illene dolgozniuk.

Mi vásárlók persze ne várjuk meg mire kijön az új változat, hiszen a halogatással elszalasztjuk azt a rengeteg lehetőséget, ami addig adódik. A dolgok rendje úgyis az, hogy jövőre kijön egy mégjobb, mégszebb, mégolcsóbb modell. Addig élvezzük ezt a remek nyomtatót, ami ha lassan is, de kiváló fotókat nyomtat.