Röviden: Nikon Coolpix 2100 teszt

0

A Nikon Coolpix 2100 elődjéhez a Coolpix 2000-hez képest nem csak belsőben, de külsőben is megváltozott. Az új gép azon kívül, hogy könnyebb és kisebb lett, új dizájnja sokkal kényelmesebb fogást eredményez, a gép szinte belesimul az ember kezébe. A Coolpix 2000 egyik problémáját is javították, a 2100-as már optikai keresőt is kapott. Ami viszont a belsőt illeti, több változás is történt. A CCD-t egy fokkal kisebb méretűre cserélték, a korábbi 1/2,7″ méretű helyett immár 1/3,2″-os dolgozik a gépben. A kisebb CCD kissé nagyobb zajtartalmat okozhat melegebb napokon, ugyanakkor nagyobb pontosságot is elvár az optikától. A kisebb CCD miatt azonos optika esetén az effektív fókusztávolságok is megnőttek volna, ami már a Coolpix 2000-nél is 38 mm-nél kezdődött. Ezt a Nikon is jól tudja, így a Coolpix 2100-ba egy átdolgozott optika került, melynek fényereje még jobb is lett, mint az elődé volt (f/2,8-f/4,9 helyett f/2,6-f/4,7). A zársebesség-tartományt is kiterjesztették, a Coolpix 2100 4-1/3000 mp közötti, míg a Coolpix 2000 1-1/1000 mp közötti zársebességre képes. A választható fénymérési módok sajnos kimaradtak ebből a gépből, míg a 2000-es modellnél háromféle választási lehetőségünk van, itt csak mátrix fénymérés használható. Pozitívum viszont, hogy videófelvétel már VGA felbontásban is készíthető.

A gép 1/3,2″ méretű CCD-je 2,1 millió pixelt tartalmaz. A legnagyobb felbontásban 1600×1200 pixeles fotókat készíthetünk, de választhatunk kisebb felbontást is: 1024×768 vagy 640×480. A legnagyobb felbontású képekből 300 DPI-s fotólaborokban 15×10 cm-es méretig remek minőségű nagyítások kaphatók. A képminőség (tömörítés) érdekes módon csak a legnagyobb felbontásban állítható, ekkor High, vagy Normal minőség közül választhatunk. A gép bekapcsolása után 3 mp-nek kell eltelnie az első fotó elkészítéséig. Ez a kompakt kategóriában átlagosnak mondható.

A gép teljesen automatikus: sem az érzékenységet, sem a rekeszt, sem pedig a zársebességet nem lehet közvetlenül módosítani. A rekeszt F2,7 és F8 között, a zársebességet 4 mp és 1/3000 mp között, míg az érzékenységet ISO50 és ISO800 között képes változatni az automatika. Az autofókusz sebessége átlagos, témától, fókusztávolságtól és megvilágítástól függően 1-2 mp-et vesz igénybe az élességállítás. A kis vaku hatótávolsága a nagy érzékenységnek köszönhetően akár 3 méter is lehet. Üzemmódjai egyszerűek, automata módon kívül letiltható, derítésre bekapcsolható illetve vörösszem-hatás csökkentő módba állítható.


A fényképezőgép teljes automatikus módon kívül program automatika és téma-automatika módokban működhet. Utóbbi esetén party/belső, strand/hó, naplemente, éjszakai tájkép, makró, múzeum, tűzijáték, papírmásolat és ellenfény témákra állítható be. Ezen kívül a vezérlőtárcsáról kiválasztható a portré, a tájkép, a sport és az éjszakai mód. Ez utóbbi módban használhatjuk ki a gép nyújtotta leghosszabb záridőt, 4 mp-et (ilyenkor állvány vagy más rögzítés használata már erősen ajánlott).


Sorozat-felvétel esetén másodpercenként 1,3 kép készíthető. Ez 2 Mpixel esetén High minőségben 4 képig, Normal minőségben 9 képig, 1024×768 pixeles felbontás esetén 21 képig lehetséges egyszerre. Ezen kívül Multishot 16, vagy Multishot 16-2 módok is használhatók. Ekkor egymás után 16 felvétel készül, melyeket a gép egy 2 Mpixeles fotón helyez el (4×4 darab 400×300 pixeles kép). A Multishot 16-2 mód gyorsabb sorozatot eredményez, ilyenkor a CCD video-módban dolgozik, a zár folyamatosan nyitva van.

A fehéregyensúlyt az automatika beállításán kívül a fotós is megadhatja napfény, felhős, izzó, fénycső, vagy vaku beállításokat választva, illetve kézi beszabályozásra is van lehetőség.

Érdekes, hogy szépia illetve fekete-fehér fotók létrehozására csak a színes fotó elkészítése után van lehetőség. A színeffektek tehát csak már létező fotóra alkalmazhatók. Ekkor választhatunk, hogy felülirja az eredeti fotót, vagy készítsen egy új másolatot a módosított változattal. Az elkészített fotókból utólag készíthetünk kisebb felbontású képeket is (640×480, 320×240, vagy 160×120 pixeles képeket létrehozva), illetve alkalmazható képkivágás is, 1,2x-6x-os nagyításig (utólagos digitális “zoom”).

A gépen elhelyezett optikai keresőt kategóriájának megfelelően dioptria korrekciós lehetőséggel nem látták el. A gép hátulján 1,5″ méretű LCD található, ennek felbontása 75 ezer pixel. Ez az előd modellhez képest sajnos visszalépésnek számít. Az LCD fényerősségét a menüben 5 lépésben állíthatjuk. Lejátszás esetén 1,2x-estől 6x-osig növelhetjük a nagyítást, 0,2x-es lépésekben.

A gép alján található műanyag állvány-menet az optikai tengely vetületétől 2,5 cm-rel távolabb található körülbelül a gép tömegközéppontja alatt. A gép állványra helyezett állapotában az akkumulátorokat nem tudjuk kicserélni.

A működtetéshez szükséges energiát 2 darab AA-méretű NiMH akkumulátor szolgáltatja. A két akkus megoldás viszonylag nagy áramok felvételét jelenti, ezzel szemben a próbák során az akkuk kellően lemerült állapotában kapcsolt csak ki a fényképezőgép, így fogyasztás terén jól vizsgázott.Az F2,6-F4,7 fényerejű optika 36-108 mm-nek megfelelő fókusztávolságra állítható be. Ez a fényerő a kompakt, 3x-os zoomobjektívek között jó, hiszen túlnyomó részt F2,8-es kezdőfényerővel találkozunk. A teljes zoomtartományon belül mintegy 19 zoomállás választható, amely kiemelkedően sok ebben a kategóriában. A temérdek zoompozíció igen pontos fókusztávolság beállítást tesz lehetővé. Az optika frontlencséjét a gép kikapcsolt állapotban két, automatikusan a lencse elé mozduló lamella védi. Normál módban 30 cm-es, makró állásban 4 cm-es közelponttal dolgozhatunk. Makrózás esetén használható a zoom is, ilyenkor az LCD-n egy zöld nyíl jelzi az ideális pozíciót, ahol a legkisebb terület fogható be (nem a legnagyobb tele állásban!). A befogható legkisebb terület szélessége 35 mm, amely bőven átlagon felüli makróképességet jelent.

Videó-rögzítés esetén 640×480, vagy 320×240 pixeles felvételeket kapunk, VGA felbontás esetén maximum 7 mp-es, 320×240 pixeles felbontás esetén maximum 15 mp-es időtartamban. A videófelvétel során sem a fénymérés, sem a fókuszálás, sem a zoom pozíciója nem rögzített, a felvétel ideje alatt módosulhat. A videók hang nélkül kerülnek rögzítésre.


Vakuval, kellemes színek.

100%-os képkivágás

Vaku nélkül, 1/7 mp zársebesség, kissé túlexponálva, alacsony képzajjal.

100%-os képkivágás.

Élesítés nélküli, lágy kép, közepes aberráció.

100%-os képkivágás.

A fényképezőgép a CompactFlash Type I-es kártyákat fogadja. A 2 Mpixeles felbontásnak megfelelően ajánlott már a gép vásárlásakor legalább 64 MB-os, de inkább nagyobb kártyát beszerezni .

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • 2 db AA-méretű 2000 mAh kapacitású NiMH akkumulátor

  • akkumulátor töltő

  • 8 MB kapacitású CF kártya

  • USB kábel

  • video kábel

  • hordszíj

  • szoftver CD

A Nikon Coolpix 2100-at azoknak ajánljuk, akik eddig teljesen automata filmes fényképezőgéppel fotóztak és ezután sem a fotózás technikai oldalával szeretnének bajlódni. A Coolpix 2100-as egy elfogadható árú (a cikk megjelenésének idején nettó 68 ezer forint), könnyen kezelhető, zoomos digitális fényképezőgép.

A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.