Röviden: Sunpak RemoteLite II másodvaku teszt

0
A digitális fényképezőgépeknél alkalmazott beépített vakuknak általában két hibáját szokták említeni: egyrészt kicsi a fényerejük, másrészt megvilágítás szempontjából könnyen lapossá tehetik a vakuval készült felvételeket. A jobb minőségű vakus felvételek eléréséhez nem kell feltétlenül drága, nagy fényerejű vakut vásárolnunk, egyszerűbb esetekben egy másodvaku is megfelelő kiegészítője lesz a beépített vakunak, hiszen azt az optikai tengelytől nagyobb távolságra is elhelyezhetjük, amivel jobban kelthető árnyékhatás. Sok digitális fényképezőgéphez ráadásul nem lehet külső vakut illeszteni, így ezeknél a fényképezőgépeknél nincs is más lehetőség, csak valamilyen másodvaku jöhet szóba.

A másodvakuk – mint ahogy az angol elnevezéséből következtethetünk rá: SlaveFlash – az elsődleges, vagyis általában a fényképezőgépbe szerelt vaku szolgái, kiegészítői. Működésük egyszerű, az elsődleges vaku felvillanásakor a másodlagos vaku is villan. A megfelelő szinkronizációról gyors áramkörök és érzékeny fotoszenzor gondoskodik.

A Sunpak elsősorban nagyobb teljesítményű, magas elvárásokat is kielégítő vakuiról híres. A japán cégnek azonban létezik igen egyszerű és olcsó másodvakuja is. A hazánkban is kapható RemoteLite II 12-es kulcsszámú, amely ISO100 érzékenység és F2,8 fényerő esetén 4,3 méteres hatótávolságot jelent. A vaku feje fix, 35 mm-es fókusztávolsághoz van beállítva. A fej nem dönthető, nem forgatható. A villanót vakupapucsra, vagy külső vakusínre helyezhetjük. Ez utóbbit a fényképezőgép állvány-menetébe kell becsavarozni. A vaku villanása 1/5000 mp és 1/45000 mp közötti ideig tart.


A Sunpak RemoteLite II képes az első, vagy a második villanásra is elsülni. Ez azért fontos, mert a digitális fényképezőgépek túlnyomó többsége a fővillanás előtt egy mérő-ellenörző elővillanást is ejt, amely elvillantaná a másodvakut is, ha azt csak az első villanásra lehetne szinkronizálni. A vaku hátulján az üzemmód kapcsolót találjuk. Pre.F. állásban a második, Norm. Állásban az első villanásra fog elsülni a vaku. Ha a vakut elsütés nélkül Off állásba állítjuk, akkor ez megfelel a teszt üzemmódnak, vagyis ilyenkor a kapcsoló átállításának pillanatában villan el. Ez akár különleges hatások eléréséhez, kézi villantáshoz is használhatóvá teszi.


A vakut a külső vakusínre helyezve akár el is forgathatjuk, így indirekt vakuzást is megvalósíthatunk. Mivel a RemoteLite II nem rendelkezik teljesítmény-szabályozással, közeli témák esetén célszerű a vakut kezünkben fogni, vagy állványra helyezni és kissé távolabbra elhelyezni, mint a fényképezőgép. Mivel vezeték nélküli szinkronizációról van szó, akár több másodvakuval is dolgozhatunk, amelyekkel érdekes megvilágításokat is elérhetünk. Figyelni kell azonban arra, hogy a másodvaku csak akkor villan el, ha a fotodetektora erősebb fényt érzékel. Előfordulhat tehát, hogy egy tereptárgy elállja a fő vaku fényét, vagy a témáról nem verődik vissza kellő mennyiségű fény, így nem sül el a másodvaku.

A vaku működtetéséhez két darab AA méretű ceruzaelem, vagy akkumulátor használható. Villanás előtt a töltés 4 mp-ig tart, egy akkuszettel több, mint 200 villanást érhetünk el.


A vaku használata során bizonyította, hogy egy másod vaku is lehet fontos kiegészítője egy fényképezőgépnek. A komolyabb gépek beépített vakujának hatótávolságát ugyan nem növeli meg igazán, de a megfelelő megvilágítás kialakításában praktikus segítség lehet. Volt, amikor árnyékot kellett létrehozni (kis autó), s volt, ahol az árnyék megszüntetése volt a cél. Mindkét esetben kíválóan teljesített a kis vaku.


A vaku fogyasztói ára bruttó 20 ezer forint körül alakul, aminek köszönhetően sok hobbifotós számára elérhető kiegészítővé válhat.

A bemutatóhoz a Sunpak RemoteLite II-t a Slach Kft.-től kaptuk. Köszönjük!

A vaku fotózásánál a Canon termékeit használtuk.