Röviden: Nikon Coolpix 4200 / 5200 teszt

0Nehezen indult ennek a cikknek a megírása. A probléma az, hogy a Coolpix 4200 / 5200 fényképezőgépek, amelyek mindössze felbontásukban térnek el egymástól, így együtt jártak nálunk, nem nevezhetők különleges fényképezőgépeknek. Sem paramétereiket, sem pedig külsejüket tekintve nem mutatnak semmi olyat, amivel eddig ne találkoztunk volna. Persze jó érzés volt megállapítani a kicsomagolásnál, hogy a Nikon formatervezők nagyon sokat fejlődtek az utóbbi időben, de ez azért még nem sok. Ahogy próbálgattam a gépet, úgy erősödött bennem az érzés, hogy ez a gép nem is azért készült, hogy különleges legyen. Elég ha mutatós, strapabíró, könnyű kezelni és jó képeket készít. Az első két feltételnek ránézésre is megfelelnek, de lássuk mi a helyzet a többivel.

Külső: elegáns forma, jó kidolgozás, fém burkolat
Már a korábbi kompakt Nikonokra is igaz volt, hogy a valóságban kisebbek, mint amekkorának képen tűnnek. Ez a megállapítás igaz erre a két gépre is. A megvastagított markolatú kialakítás ellenére a fényképezőgép nagyon pici. A homokszórt hatású fém burkolat nem csak elegánssá, de masszívvá és komolyabbá is teszi a Coolpixeket.

Az előlapon az optikán kívül a vaku, a kereső és az AF segédfény ablakai láthatók. Szokványos felépítés. Az AF segédfény ezen a Nikon sorozaton új. Nagyon jó, hogy van. A gép tetején kapott helyet a módválasztó tárcsa, az exponáló gomb és a főkapcsoló. Ez szintén nem sok újdonságot rejt, hacsak a tárcsára kiemelt néhány témamódot nem számítjuk annak. A gép hátulja sem rejt meglepetéseket: pici kereső, 1,5″ képátlójú LCD, zoom vezérlőgombok, navigációs tárcsa, hangszóró és még néhány gomb. A 110 ezer képponttal gazdálkodó LCD részletgazdagsága és színvisszaadása remek, és a fényerővel sincs gond. Mivel a hátlapon a környezete enyhén kiemelkedik, nem kell számítani a karcosodására sem. A Coolpix 4200/5200 egyik oldalán található az USB/AV csatlakozó (egy csatlakozó látja el a két funkciót), a másikon pedig az SD kártyanyílás. A fényképezőgép aljára az állványmenet és a lítium ion akkumulátort rejtő nyílás került. Az SD kártya felőli oldalon található gumi borítás a hálózati adapter kábelének kivezetését takarja, így a hálózati áramellátást az akkumulátor helyére tehető kábelvégen lógó adapterrel is meg lehet oldani.

Az apró Nikon fogása, főleg méretéhez képest nagyon kényelmes. A kezelőszervek kézreállóak, használatuk gyorsan megtanulható. Egyedül a módválasztó tárcsa könnyű, véletlenszerű elfordulása lehet gond, ha egy kirándulás alkalmával sokszor kerül elő a zsebből vagy fotós tokból.

Optika: 3x zoom, beépített lencsevédő, hibátlan makróképesség
Az objektív egy teljesen szokványos háromszoros zoomátfogású optika. Kisfilmes rendszerre átszámítva a gyújtótávolság 38 és 114 mm között állítható, sajnos csak 8 lépésben. Ez egyébként nagyjából szokványos érték. A kezdő fényerő szintén a megszokott tartományban f2,8-f4.9 mozog. Nagyon jó viszont a fényképezőgépek makró képessége: a téma akár 2,5 cm-re is megközelíthető, így a lefotózott téma szélessége kb. 3,1 cm. Ez ebben a kategóriában átlagon felüli képesség. Hordótorzításra nagy látószögnél természetesen lehet számítani, de hát ez majdnem minden kompakt fényképezőgép optikájánál így van.Képminőség:
A két fényképezőgép között a legnagyobb különbség a felbontásban rejlik. Míg a Coolpix 4200 4 (3,9) megapixeles képeket készít, addig a Coolpix 5200 legnagyobb felbontása 5 megapixel. A különbség a két érték között nem olyan óriási, különösebben nagy részletgazdagság különbségre nem kell számítani. Az azonos méretű érzékelő lapkára zsúfolt nagyobb számú pixel ráadásul a kép zajszintjét is emeli (teljesen logikus módon), ami a kültéri fotóknál biztosan nem lesz látható, de belső térben már lehet vele számolni. Családi felhasználásra így inkább az olcsóbb, 4200-ast ajánlanám, pláne, hogy így a memóriakártyával is lehet spórolni: kisebb felbontás kisebb fájlméretet is jelent. Aki az 5 megapixeles 5200-ast választja, annak a felbontás listán lefelé a következő lépés a 3 megapixelt adó 2048×1536 pixeles képméret, így a 4 megapixel teljesen kiesik. 3 megapixeltől lefelé mindkét gép azonos választékot kínál: 1600×1200 (2 mpixel), 1024×768 (0,8 mpixel) 640×480 (0,3 mpixel). A tömörítés mértéke minden felbontásban 3 lépésben állítható.

A képek színei, részletgazdagsága egyébként korrekt. Amit a családi kompakt kategóriában ma elvárhat az ember, azt ezek a gépek tudják. Itt már sokkal többet befolyásol a képminőségen a hozzáértés, mint a fényképezőgép képességei.Természetesen mindkét fényképezőgép PictBridge kompatibilis, ami annyit tesz, hogy ha egy USB kábellel egy ilyen szabványú nyomtatóhoz kötjük, akkor a fényképezőgéppel készült fotókat számítógép nélkül is ki lehet nyomtatni. 10X15-ös méretig ez kiváló szolgáltatás, de a részleges PictBridge implementáció miatt a Coolpixek nem veszik figyelembe, hogy a nyomtató esetleg tudna más méretet is készíteni. Így a Coolpixek a szerkesztőség Canon i965-ös fotónyomtatójába tett A4-es lapnak csak a jobb felső sarkába nyomtattak, egyéb beállításra nem volt lehetőségünk.

Extrák: témamódok
Azért a használat során kiderült, hogy hol igazán erős ez a két Coolpix: az előre beállított témamódok területén. A leggyakrabban előforduló 4 mód (portré, tájkép, sport és éjszakai portré) a módválasztó tárcsára kerültek, a többi 11 pedig a tárcsa Scene (Téma) állásában érhető el. A tárcsára kiemelt 4 mód a menüben továbbhangolható, így a portré módban a normál portér mellett lehet jobbra vagy balra igazított, álló és két alakos portrét is készíteni. A kép alanyainak helyét az LCD-n a komponálás idejére vékony körvonalak jelzik, így a kép helyes szerkesztése könnyűszerrel megoldható. A tájkép módban a jól mutató kép készítését horizontvonal illetve rácsvonalak is segíthetik. Az ötlet nem új, de a megvalósítás és a csoportosítás újszerű és nagyon logikus.

A Scene pontban a következő téma módok találhatók: party/beltér, strand/hó, naplemente, félhomály/pirkadat, éjszakai, makró, múzeum, túzijáték, dokumentum másolás, ellenfényes és panoráma. Ez utóbbi szerkesztését a fényképezőgép a megszokott módon a képre vetített halvány részletekkel segíti, de ennél többet (azonnali összefűzés az ellenőrzéshez vagy további információk a sorozatról) nem nyújt.

Akku, memóriakártya: strapabíró lítium ion, apró SD kártya
A gép energiaellátásáról egy lítium ion akkumulátor gondoskodik, ami természetesen a csomag része. A Nikon a gépekhez külön töltőt mellékel, így abban akár tartalék akku is tölthető, miközben a másik akkuval a gépet használjuk. Szükség esetén az akkumulátor CP1-es Duracell lítium elemmel is pótolható, de ez nyilván drága megoldás és még nem olyan elterjedt, mint a hagyományos ceruzaelem. Ezért szükséghelyzetre célszerűbb inkább egy tartalék lítium ion akkut beszerezni. Az akkuk kapacitása átlagos napi használathoz bőven elég, a vaku töltése a lítium ion technológiának köszönhetően az élességállítás ideje alatt megtörténik.

A Nikon életében már megszokott, viszont ebben a sorozatban új a SecureDigital kártya használata. A gépek elődjének tekinthető Coolpix 4300 még CompactFlash kártyával üzemelt. A gépekhez azonban ilyen kártyát nem mellékel a gyártó, hanem helyette egy 12 MB-os belső memóriát alakítottak ki a fényképezőgépben. Ez a megoldás egyre népszerűbb a gyártók körében, hiszen a valószínűleg olcsóbb megvalósításon túl a felhasználónak is biztosít előnyöket: mindig kéznél van egy tartalék tárolóhely, és nem kell egy semmire sem használható kicsi kártyáért külön fizetni. Így a vásárló a gép kipróbálása után akkora kártyát tud venni, amekkorára szüksége van.

A doboz tartalma:
A fényképezőgép mellett a dobozban a következő tartozékokat találjuk:

  • lítium ion akkumulátor
  • töltő + hálózati kábel
  • USB kábel
  • A/V kábel
  • szoftver CD
  • csuklószíj

A külön megvásárolható tartozékok között szerepel a 40 méterig védelmet biztosító vízálló tok, amit a Coolpix 4200-asra téve az Adrián búvárkodó kollégáink remek képeket készítettek a tenger élővilágáról. Az élményeikről egy későbbi cikkben számolunk be.

Értékelés: remek családi gép


Igényes családi fényképezőgépek. Pont annyit tudnak amennyit kell, pont olyan szolgáltatásokkal segítik a felhasználót ahol az a legtöbbször hibázik, de ennyi. Nincs különlegességlista, nincs extravagáns külső, extrapici méret. Csak egy (illetve kettő) jól használható gép. Bár a Coolpix 4200 árát a cikk megírásának idején nem ismertük, de az 5200-as bruttó 130 ezer forintos árából kiindulva azt 105 és 110 ezer forint környékére várjuk. Ezek nem kimondottan alacsony számok, de a Nikon által biztosított képminőség és a kiforrottság, nameg a nagyon szép dizájn miatt valószínűleg sokaknak megéri majd.