Röviden: HP PhotoSmart R707 teszt

0

Nem kell sokat nézegetni, hogy feltűnjön, hogy a háromszoros zoomátfogású optikával szerelt 5 megapixeles Photosmart R707 nem olyan, mint az eddigi HP fényképezőgépek. Bár fotón elsőre nem kapott meg a dizájn, de el kell ismerni, hogy a maga módján elegáns és kellemes is egyben. Nem hivalkodó, nem a legszebb, de masszív és kimondottan praktikus.A korábbi HP fényképezőgépekről írt olvasói véleményeket böngészve gyorsan összeszedhető, hogy mik azok a területek, ahol a HP eddig tradicionálisan gyenge volt:

 • akku élettartam – nagyon gyorsan lemerül
 • szoftver minősége – rendszeresen lefagy
 • gyártási minőség – rengeteg gyártási hibás készülék
 • képminőség – vitatható

Lássuk, hogy milyen változtatást sikerült elérnie a HP-nak a négy gyenge területen.

Felépítés, kezelőfelület: fém előlap, 120.000 képpontos LCD, ergonomikus kezelőfelület
Az eddigi legszebb és legjobban összerakott HP fényképezőgép. Az előlapot egy esztétikus fém burkolat védi, melyből csak az optika körüli gyűrű emelkedik ki egy picit. A gép többi része puha bevonatú, de masszív műanyag. Azon túl, hogy kellemes fogású, az olyan durva hatásoknak is jól ellenáll, mint a karcolások vagy ütődések. Mivel nem festett, hanem anyagában színezett, a kopástól sem kell tartani. Az előlapon található egy nagyméretű vaku, a kereső ablaka és az AF segédfény nyílása. A gép tetejére az exponáló gombon túl a videofelvétel és a témamód választó gomb került. Ez utóbbival a beépített 10 témamód (auto, sport, tájkép, portré, tengerpart/hó, naplemente, blende előválasztás, panoráma, dokumentum és egyedi) közül lehet választani. A külön kialakított videofelvétel gomb biztosítja, hogy bármikor elkezdhető legyen egy felvétel, anélkül, hogy a videó módot menüből vagy egy külön kapcsolóval ki kellene választani.

Az R707 hátlapján a digitális fényképezőgépeken már megszokott kezelőfelület látható. Ez alól egyedül a zoom gomb kivétel. Az ugyanis nagyon egyedi, de annál használhatóbb dizájnt kapott: a félkör alakú gomb egy mélyedés peremén kapott helyet, így a nagyítás mértéke a mélyedésbe illeszkedő hüvelykujj egyszerű billentésével állítható. Nagyon ötletes megoldás. Az LCD ugyan csak 1,5″ (kb. 3,8 cm) képátlójú, de felbontása 120 ezer pixel, így szép, részletgazdag képet mutat. A színeivel sincs semmi gond, így mind a képek megkomponálására, mind pedig a felvétel utáni ellenőrzésre jól alkalmas.

A fényképezőgép oldalán lévő hálózati adapter bemenetet és USB csatlakozót egy gumilap védi. Ezt a megoldást nem szoktuk szeretni, mert kényelmetlennek tartjuk. De ez nyilván ízlés dolga. Az R707 alján természetesen megtalálható az állványmenet, amit sajnos a sarokba raktak, így a gép alátámasztása nem egyenletes, hogy a panoráma funkció segítésének hiányát már ne is említsem. A furcsa hosszúkás nyílás a dokkolóhoz való csatlakozást biztosítja. A gép alján lévő ajtó mögött található az akkumulátor és a memóriakártya nyílása.

Optika: háromszoros nagyítás, semmi extra


A HP nem foglalkozik optikai elemek gyártásával, így minden fényképezőgépéhez valamelyik más gyártótól vesz objektívet. Nyilván ez történt most is, de az R707 esetében az optika szállítójának nevét nem kötötték az orrunkra. A háromszoros nagyítású optikán még a fényerő sincs feltüntetve, bár a specifikációból tudható, hogy a kezdő fényerő nagy látószögnél f2,8, míg telénél f4,8. Ez szűkíthető blende előválasztás módban egy lépésben f4,9 és f8,4 értékekre. Normál módban 50 cm-ről képes élességet állítani, ami makró módban 14 cm-re csökkenthető. Ilyenkor a képbe egy 8,5 cm-es tárgy még szélességben elfér. Ez nem számít jó teljesítménynek. Hordó torzítása nagy látószögnél jelentős, de tele állásban már elhanyagolható. Ez általában igaz minden hasonló kategóriájú fényképezőgépre.

Képminőség: kicsit zajos, de kategóriájában elfogadható
Az utóbbi időben a HP nagy gondot fordított arra, hogy a képminőséget javítsa. A Photosmart 945-ösnél bevezette a digitális vakut, aminek továbbfejlesztett változata most adaptív megvilágítás néven került az R707-esbe. A technika lényege, hogy az árnyékosabb részeket az analóg-digitális átalakításnál úgy világosítja ki, hogy a részletek ott se vesszenek el. Így nagyon kontrasztos témájú képeknél is elérhető, hogy a sötét részek is világosnak tűnjenek. Persze mint mindennek, ennek is ára van. Az adaptív megvilágítás bármelyik két fokozatát is választjuk, a kép zajszintje megnő. Egy 10×15-ös papírképeknél ez egyáltalán nem látható, de ha A4-es méretben való nyomtatás előtt célszerű kicsit megdolgozni a képeket. Mi a szoftveres zajcsökkentést rábíztuk a Canon i965-ös fotónyomtatónk saját szoftverére.


A Photosmart R707 a mai trendeknek megfelelően PictBridge kompatibilis. Ennek megfelelően gond nélkül irányította a már említett Canon i965-ös fotónyomtatót. A PictBridge implementáció ráadásul példásan sikerült, hiszen nem csak 10×15-ös, de akár A4-es méret is nyomtatható számítógép közbeiktatása nélkül is. A menüben a papírméreten túl lehetőség van a a papírminőség és a képtípus (teljes méret vagy index) kiválasztására is.

A felbontás VGA (640×480) illetve 1, 3 és 5 megapixeles értékek valamelyikére állítható. A tömörítési fok 4 lépésben állítható. A fényképezőgép felkínál néhány praktikus kombinációt a rendelkezésre álló felbontásokból és tömörítési arányokból, de ezektől szabadon el lehet térni. A fehéregyensúly az automatikus beállítás mellett napfény, borult, izzó, fénycső és egyedi értékre is állítható. Az érzékenység állítás szintén rábízható az automatikára, de a fotós is választhat az ISO 100 / 200 /400 értékek közül. A kép minőségét a színtelítettség, a kontraszt és a képkeménység állításával lehet tovább hangolni. Mindegyik érték 3 lépésben állítható. Lehetőség van expozíció sorozat beállítására is, ilyenkor 0,3, 0,7 illetve 1 blendével tud a fényképezőgép az automatikusan kiválasztott alá, illetve fölé lőni. Sok felhasználási területen fontos lehet a dátum és az idő képre nyomtatásának lehetősége, ami az R707 esetében megoldható.

Videó, sorozat, sebesség: kategóriájának megfelelő
A HP Photosmart R707 átlagos videofelvételi képességekkel rendelkezik. A felvételek hosszát a kártyán lévő szabad hely mérete határozza meg. A felbontás 320×240 pixel, míg a képfrissítés sebessége 30 kép/mp. A felvételeket MPEG1-es formátumban, tömörítve menti el, így egy 64 MB-os kártyára kb. 5 percnyi videó fér. Videofelvétel alatt sem a digitális, sem pedig az optikai zoom nem használható. A felvétel minősége a kis felbontás ellenére nagyon jó.

Sorozatfelvétel módban a fényképezőgép nem túl erős, mindössze 3 kép készítésére képes.

A fényképezőgép sebességére egyébként nem lehet panasz, bekapcsolásnál, mentésnél, visszajátszásnál és a vaku töltésénél egyaránt hozza azt, amit egy ilyen kompakt fényképezőgéptől ma el lehet várni.

Extrák: most kapaszkodjon a többi gyártó
A HP az extra, hozzáadott szolgáltatásokkal emeli ki igazán az R707-est a gépek tömegéből. Az a HP-nál alap, hogy a kezelőfelület barátságos, átlátható és nagyon jól használható. Eljutottunk oda is, hogy a mellékelt szoftver magyarul beszél hozzánk. Innen már csak egy apró lépés lesz, hogy a fényképezőgép belső szoftvere is tartalmazza nyelvünket.

A HP mérnökök az alapvetően triviális szolgáltatásokon túl rájöttek arra, hogy a gép hátulján lévő LCD milyen óriási lehetőség, ami mellett eddig mindenki csak elment.

 • Szöveges figyelmeztető üzenetek
  Ha nem sikerül az élességállítás, vagy még tölt a vaku, akkor erről nem csak a LED-ek villogásából, de az LCD monitorról is értesülhetünk. Méghozzá jól érthető szöveges üzenetek formájában.

 • 10 tipp
  A fényképezőgép Top Ten Tips menüpontjában 10 olyan tipp olvasható, amelyek megfogadásával javítható a képek minősége és élvezetesebbé tehető a fotózás. A tippek mindig kéznél vannak, nem kell külön könyvet magunkkal vinnünk.

 • Kiegészítők
  A fényképezőgéphez ajánlott kiegészítők és rövid leírásuk megtalálható a Camera Accessories menüben.

 • Használati útmutató
  Az R707 kezelőszerveit és azok használatát a Camera Buttons menüpont mutatja be.

 • Témamódok leírása
  A Using Shooting Modes pontban a témamódok leírása és azok használata olvasható 12 képernyőoldalon keresztül.

 • A többi online segítő menüpont felsorolás jelleggel:
  • Hangfelvétel készítés
  • Videofelvétel készítés
  • Képek és videofelvételek visszajátszása
  • Képek törlése
  • Képek megosztása másokkal
  • Képek letöltése a számítógépre
  • Képek nyomtatása
  • Akkumulátorok kezelése
  • További segítség
  • Gyorsbillentyűk a fényképezőgépen

Kinek kellenek ezután kinyomtatott használati útmutatók? Az egyetlen feladat a fordítás, hogy a jövő HP fényképezőgépei ne csak a divatos nyugati nyelveken, de magyarul is tudjon.További extrák
Mint említettem, a HP R707 az értéknövelő extra szolgáltatások területén erős. Ilyen extra szolgáltatás a korábbi HP gépekben is használt e-mail küldési lehetőség (természetesen csak a számítógépre kötött fényképezőgép képes a számítógépre telepített szoftveren keresztül e-mailben képet küldeni) vagy a közvetlen nyomtatás. De hát ilyen már majdnem minden fényképezőgépben van. Nincs viszont egyetlen eddig megjelent gépben sem beépített, automatikus vörös-szem eltávolító szoftver, nincs egy gépben sem törölt kép visszaállítás és nincs egy gépben sem automatikus képelemző funkció. Nagyon kevés gépben van továbbá panorámakép asszisztens és még kevesebben van beépített panorámakép megjelenítő szoftver, amivel az összefűzött panorámakép egyben is megnézhető. Nagyon kevés gépben van automatikus elforgatás érzékelő, olyanról pedig nem tudunk, amelyik ez alapján el is forgatja a képet (nem csak a megjelenítésnél, de fizikailag is).

Vörös-szem eltávolítás
Visszajátszás módban a menüben választható ki a funkció. A fényképezőgép a menüpont kiválasztása után komoly elemző munkába kezd és megkeresi a fényképen lévő piros szemeket. Az eljárás nem teljesen bolondbiztos, tehát nem mindig működik tökéletesen, de az esetek egy jó részében precízen felismeri, hogy melyik piros pötty szem, és melyik nem az. Mi csak olyan esettel találkoztunk, ahol nem ismert fel néhány szempárt, de olyan nem volt, hogy közönséges piros foltokat szemeknek nézett volna. A kép elmentése előtt az eredmény kinagyítva is ellenőrizhető, így lehetőség van egy-egy rosszul retusált kép megmentésére is.

Törölt képek visszaállítása
Kivel ne fordult volna már elő, hogy egy pillanattal a törlés jóváhagyása után jött rá, hogy nem is a kiválasztott képet vagy fájlt szerette volna törölni… Minimális odafigyeléssel ezek a téves törlések elkerülhetők, de rohanó világunkban kinek van ideje és energiája ennyi mindenre figyelni. Remélhetőleg a jövőben nem is kell, hiszen a törölt képek az esetek többségében visszaállíthatók. Csak megfelelő szoftver kérdése az egész. Egy minimális tudású visszaállító szoftver a HP R707-be is került, így az utolsó törölt képet mindaddig vissza lehet állítani, amíg nem fényképezünk a helyére. A művelet az összes kép törlése illetve a formázás után sajnos nem használható.

Képelemző funkció
A fejlődés iránti vágy mindenkiben megvan, de nem lehet minden egyes rosszul sikerült képpel odamenni egy hozzáértőhöz, hogy az megmondja mit és hol rontottunk el. Akinek HP Photosmart R707-es fényképezőgépe van, annak ritkán lesz szüksége ilyen segítségre, ugyanis a képelemző funkcióval a legtöbb alapvető hiba felismerhető. A fényképezőgép a képfájlokba elmentett Exif adatok kielemzésével felismeri, ha egy kép valószínűleg bemozdult (hosszú volt a záridő), a túl sok fény miatt túl lett exponálva, vagy a téma túl közel volt ahhoz, hogy élesre lehessen állítani. A fényképezőgép a fájlba valószínűleg még a saját belső hőmérsékletét is feljegyzi, mert túl meleg fényképezőgéppel készült kép esetén erre, illetve az ebből adódó zajszint emelkedésre szintén figyelmeztet.

Panorámakép asszisztens
Van több gyártó is, amelyik a gépeibe alapból beépíti a panorámakép funkciót és vannak olyanok, amelyeknél még egy bőrt lehúznak a vásárlóról, és csak a saját emblémájukkal ellátott memóriakártyával biztosítják ezt a funkciót. A HP alapból kínálja ezt a segítséget, méghozzá nem is rosszul. Az első kép elkészítése után a kép jobb széléből egy sávot halvány ceruzarajzra emlékeztető módon az élőképre vetíti, így a második kép igazítása egész pontosan megoldható. Az így elkészült képekről a fényképezőgép tudja, hogy egy panorámakép részei, visszajátszásnál ezt egy külön ikonnal jelzi. Az ikonról leolvasható, hogy hány képből áll a panoráma és az éppen látott kép a sorozat hányadik eleme. A funkció egyetlen komoly hiányossága, hogy csak balról jobbra forduló panorámák készítésére használható. Az elkészült képeket a számítógépen a mellékelt ArcSoft Panorama Maker 3.5 nevű szoftverrel lehet összefűzni.

Panoráma ellenőrzés
Ilyen funkcióval eddig csak régi Casio gépekben találkoztunk. A panorámaképhez készített felvételeket a fényképezőgép egy szempillantás alatt össze tudja fűzni, hogy a kész panoráma az LCD monitoron is ellenőrizhető legyen. Persze ilyenkor nincs lehetőség a nagyításra és a részletek ellenőrzésére, de a nagyobb hibák így is azonnal kiszűrhetők.

Automatikus elforgatás
Egy-egy nyaralás alkalmával készítek 3-4-500 képek. Ezeknek legalább a negyede álló formátumú. A képek rendszerezésének egyik nagy lépése, hogy az elforgatott fényképezőgéppel készült képeket visszaforgassam álló formátumba. A művelet gyorsan megy, de addig el kell jutni, hogy kiválogassam melyik kép készült álló formátumban. Egyes Canon fényképezőgépekben van már orientációs szenzor, így az Exif adatokból kiderül, hogy melyik kép hogyan készült, de a forgatási műveletet azoknál a képeknél is el kell végezni. Amelyik gépben nincs ilyen érzékelő, ott jön a manuális válogatás. A HP R707 az elforgatott géppel készült felvételeket elforgatva menti a kártyára, így azokkal további teendő nincs.

Akkumulátor, memóriakártya SecureDigital kártya és jó akkuélettartam
A Photosmart R707 márkatársaihoz hasonló SecureDigital kártyára dolgozik. Kezeli ugyan a MultiMedia kártyákat is, de azok közül csak azokat támogatja, amelyek a tesztek alapján is kompatibilisek a MultiMedia kártya szabvánnyal. A leírás azonban az írási és olvasási sebessége miatt a SecureDigital kártyát prefereálja. Mi is. (A két kártya külsőre szinte azonos, belső felépítésükben van eltérés.) A fényképezőgéphez egyébként nem jár memóriakártya, mivel 32 MB-nyi beépített memóriával rendelkezik. Ez vészhelyzetre, illetve a gép kipróbálására elegendő, de a nagy méretű 5 megapixeles fájlok mentéséhez legalább 256 MB-os SD kártya vásárlását javasoljuk. Az R707 nem támogatja a 2 GB-nál nagyobb kapacitású SD kártyákat.Mivel a korábbi HP fényképezőgépeknél általában a fogyasztással volt gond, ennek a területnek a vizsgálatára különös gondot fordítottunk. Az R707 azonban jól állta a sarat. Az új lítium ion akkumulátor mellett valószínűleg az elektronikán is bőven módosítottak, mert a Photosmart R07-es jelzésű, 1050 mAh-ás, 3,7V-os akkumulátor egy órán keresztül rögzített folyamatosan videofelvételt, pedig előtte már bőven használtuk a különböző tesztekhez. A használati útmutató szerint átlagosan kb. 200 felvétel készíthető egy feltöltéssel, amit a saját tapasztalataink alapján nagyonis életszerű adatnak találunk. A lítium ion akkumulátor használatának nagy előnye, hogy a fényképezőgép jó pontossággal képes meghatározni az akku töltöttségét, így a merülésről a fényképezőgép 4 lépésben értesít. Az akkumulátor szükség esetén Duracell CP1 lítium elemmel is helyettesíthető.

A doboz tartalma: dokkolóval vagy anélkül


A dobozban a fényképezőgépen túl a következő kiegészítőket találtuk:

 • R07 lítium ion akkumulátor
 • hálózati adapter
 • USB kábel a számítógéphez
 • USB kábel a nyomtatóhoz
 • csuklószíj

A Photosmart R707-nek létezik dokkoló állomással szállított változata is.

Értékelés: az utóbbi évek legnagyobb innovációja
Egyre többször merül fel az a kérdés, hogy mire jó ez a nagy rohanás a digitális fényképezőgépek piacán. A gyártók féléves ciklusokban gondolkodnak és ész nélkül dobják piacra az újrafazonírozott gépeket, amelyek legtöbbször csak felbontásban térnek el elődeiktől. Azt hihetnénk, hogy már nem lehet újat kitalálni. A HP Photosmart R707 a legjobb példája annak, hogy tévedünk. Igenis van még hova fejlődni, hiszen a mai gépek messze vannak még a tökéletestől. Az R707-tel a HP egy óriási lépést tett a felhasználóbarát digitális fényképezőgép felé, és bár még messze van az év vége, meg merem kockáztatni, hogy ez a fényképezőgép lesz a 2004-es év legjobb innovációja. Ötletes és hasznos megoldások mindennapi problémákra. Ez az a terület, ahol a HP hagyományosan erős, és ahol most iszonyatosan elhúzott a piac többi szereplőjétől. Persze van még mit tanulnia a HP-nak is. Jó az új adaptív megvilágítás technika, de valószínűleg ez is az okozója a relatíve magas képzajnak, ami a HP R707 legnagyobb hibája. A fényképezőgép a cikk megjelenésének idején bruttó 99.990 forintért kapható, de dokkolóval együtt is csupán 114.990 forintot kell a boltban hagyni érte. A viszonylagos zajosodása ellenére is csak ajánlani tudjuk minden családi és hobbifotósnak.

A fényképezőgépet a HP Magyarországtól kaptuk a kipróbálás idejére.